Zašto je samo 600 ljudi pokrenulo postupak bankrota? Zato jer zakon ne odgovara realitetu teške situacije u Hrvatskoj

Podaci za cijelu Hrvatsku pokazuju kako je pokretanje postupka osobnog bankrota zbog nemogućnosti podmirivanja dugovanja do sredine listopada pokrenulo samo 645 građana, s ukupnim dugovanjima u iznosu manjem od 312,2 milijuna kuna.

Država i lokalna samouprava

Prema podacima FINE, krajem kolovoza u blokadi je bilo 325.650 građana, čiji je ukupni dug iznosio 40,2 milijarde kuna. Više od polovice, odnosno 51,5 posto, ili gotovo 20,7 milijardi kuna, odnosi se na dug građana prema bankama, kreditnim unijama i štedionicama. Dodaju li se tome leasing i factoring društva, osiguravatelji i tvrtke za kartično poslovanje, dug građana prema svim financijskim institucijama je krajem kolovoza ove godine iznosio 23,76 milijardi kuna ili 59,1 posto ukupnog iznosa.

Drugi vjerovnik po veličini duga građana su država i jedinice lokalne samouprave, kojima su građani na kraju kolovoza dugovali 4,8 milijardi kuna, što čini 12,02 posto ukupnog nepodmirenog duga blokiranih građana. Telekomunikacijskim tvrtkama građani su dugovali ukupno nešto više od milijarde kuna (2,67 posto ukupnog duga); odvjetnicima i sudskim vještacima gotovo 402 milijuna kuna (1 posto), a komunalnim tvrtkama 373 milijuna kuna (0,78 posto).

Dug prema svim ostalim vjerovnicima, dakle raznim tvrtkama, drugim građanima, obrtima i sl., iznosi 9,8 milijardi kuna ili 24,4 posto ukupnih nepodmirenih dugovanja građana na kraju kolovoza.

U Istarskoj županiji krajem kolovoza bilo je 14.604 blokirana građana, odnosno 10,2 posto radnog sposobnog stanovništva.

Postupak osobnog bankrota u cijeloj zemlji pokrenulo je 645 građana, a otvoren je jedan stečajni postupak. Kako bi se olakšala situacija takvim građanima, ove godine na snagu je stupio zakon koji omogućava osobni bankrot koji propisuje da je građanin, odnosno potrošač, nesposoban za plaćanje ako najmanje 90 dana uzastopno ne može ispuniti jednu ili više dospjelih novčanih obveza u ukupnom iznosu većem od 30 tisuća kuna. (Dubrako GRAKALIĆ, Hina)

Komentar Miriam Kervatin, inicijatorica borbe Blokiranih za Deblokadu Hrvatske

NAPOMENA- 330 000  blokiranih obitelji = 41 milijarda duga!

….jer Zakon o osobnom bankrotu uz Stečajni zakon po rezultatima ukazuje prvenstveno , i između ostalog, na iznimno visoki element koruptivnosti javne politike, privatnika i pravosuđa u Hrvatskoj.

Ne ulazi u ocjenu promjenjenih okolnosti te uzročno posljedičnih veza i štetnih odredbi navedenih zakona na život građana RH no isto tako i privrednih subjekata RH uključivši tu vjerovnike i banke

Kao da je “autorima zakona” stalo da se proces ovrhe tj. kamatarenja oduži zauvijek nego da se katastrofalni problem privatnog duga, koji vodi prema ekstremnom siromaštvu zajednice, krene sustavno rješavati

Related Posts

Leave a reply