Vjerodostojnost “vjerodostojne isprave” u Hrvatskoj je upitna

KOMENTAR TJEDNA
O vjerodostojnosti vjerodostojne isprave

VJERODOSTOJNA ISPRAVA – TERETNICA – REALNI PAPIR OD VRIJEDNOSTI

PROBLEM VJERODOSTOJNOSTI POTPISA VRIJEDNOSNOG PAPIRA SA PRAZNIM RUBRIKAMA ( teretnica, mjenica ,ček, zadužnica…)

1/ 2 ISKUSTVO /SVJEDOČENJE

Brod „PEĆINE“ je 1989.godine bio zaključen za prijevoz 5000 mt jute u balama koja navodno garantirano kubika 1,7 kubičnih metara za mtonu ( 60 cuft/ton) iz Chittagonga za Mombasu pa je brod sa zapreminom od 330000 kubičnih nogu trebao lako ukrcati ukupnu količinu pod palubu. Zapovjednik se javljao i upozoravao da teret zaprema više prostora od 1,7 kubika/tonu i da se boji da neće sve stati pod palubu.

Pred kraj ukrcaja, uz puna skladišta, ostalo je cca 167 mt za ukrcati na palubu te spakirati teret u dvostruke cerade, što je i učinjeno.Unajmitelj/krcatelj je pristao da se u opis tereta u teretnicu stavi klauzula „ shipped 5000 mt jute in bales of which 167 mt on deck at shippers’ risk“, i zapovjednik je potpisao takvu teretnicu.

Po dolasku u Mombasu, primatelj je ishodio privremenu mjeru zabrane isplovljenja radi reklamacije zato što je dio tereta složen na palubu.

Nakon što je zapovjednik prezentirao primjerak originala koji je išao brodom utvrdilo se da je krcatelj ukrao primjerak teretnice sa nazovi“potpisom „ zapovjednika s opisom sadržaja „ shipped 5000 tons jute in bales on board“. Zapovjednik je izjavio da on nije potpisao takvu teretnicu. Osiguratelj brodareve odgovornosti NEPIA je odmah dao jamstvo i brodu je ukinuta zabrana isplovljenja.

Ovo se “u svijetu” naziva zloupotreba vrijednosnog papira s elementima obilježja bića kaznenog djela.

2/ 2 ŠTO MI U HRVATSKOJ RADIMO?

A što mi u Hrvatskoj radimo:?: Izigravamo zaštitne međunarodne norme na štetu građana i države,a u korist posebnih interesa  jer “mi”
( RH) u svojstvu cedenta potpisujemo mjenice, zadužnice , čekove s praznim rubrikama glede iznosa i vremena dospijeća i uručujemo ih bankama kao instrumente osiguranja potraživanja.
Tako nam je nametnuo zakonodavac!

Dakle mi uručujemo alat krvnicima, koji banke (krvnici…) protivno čl.5.ZOO „suradnja stranaka u izvršenju obveza“ koriste bilo kao izvorni vjerovnici ili cesionari, ispunjavaju po svojem nahođenju i to ima svojstvo „vjerodostojne isprave“. Malo morgen…..

Brod „ZAMET“ je 1988.g- uzvodno rijeke Mekong krcao 5000 mt tereta riže u vrećama za Dar es Salam i zbog stalnih kiša ukrcaj je tekao sporo tako da su se jednog dana prodavatelji/krcatelji suočili s isticanjem akreditiva, pa su krcatelji došli na brod sa zahtjevom da zapovjednik potpiše teretnicu na ukupnu količinu od 5000 mt, u okolnostima kada je na brodu bilo ukrcano cca 3700 mt.Naravno brodar/zapovjednik je odbio to potpisati.Nakon pada broda u prekostojnice , ispostavilo se da je količina od 1300 bila mokra od monsunskih kiša, pa se nastavilo s ukrcajem tek kad je dovezena količina od 1300 mt suhe riže iz unutrašnjosti. (Akreditiv je navodno produžen uz ustupke kupcu).

ZAKLJUČAK :

Dakle isti zaključak:
Građanima mora biti jasno, tko je u Hrvatskoj suveren uređivati državu!
Građani! Pojedinac! Mora se naučiti boriti za uređenu državu.

Ne može se  VIŠE DOZVOLJAVATI ( ne bi smjelo biti legalno) potpisivati vrijednosni papir s praznim i/ili nepreciznim ili neistinitim podacima, a to ponavljam zahtijevaju BANKE i cesionari : agencije za utjerivanje dugova i time zloupotrebljavaju pravo,i posluju uz kaznena djela prevare, uz n.b. diligentia-u profesionalis ( povećanu profesionalnu pažnju )…

Vrijednosne papire, po međunarodnim pravnim normama,  ispunjava isključivo i dobrovoljno izdatnik- cedent na licu mjenice,čeka, zadužnice,.

Mjenica na licu može nositi klauzulu………“ per avalem“ …… (Vidi jedinstveni Zakon o mjenici..)

Banke i utjerivači potraživanja ignoriraju glavne dokumente ugovore o kreditu i ZOO glede promjenjivih okolnosti , i protivno učenju prof.Zorana Kompanjeta ,aktiviraju akcesorne isprave ( zadužnice i mjenice,..) i tako preskače ili zaobilaze narečene ugovore i zakone ,a što im RH dopušta ovako nedefiniranim javnobilježničkim aktom te vjerodostojnom ispravom.

ZATO SE MORA REDEFINIRATI VJERODOSTOJNU ISPRAVU I ZAHTIJEVATI DA SE VRIJEDNOSNI PAPIRI ISPUNJAVAJU ISKLJUČIVO PO IZDATNIKU.

ISTO TAKO TREBA SE REDEFINIRATI JAVNOBILJEŽNIČKI AKT POSEBICE ONAJ I ONAKAV U ČIJEM SE PEČATU NAVODI DA SE JAVNI BILJEŽNIK OGRAĐUJE OD SADRŽAJA PISMENA KOJEG OVJERAVA (čl.77.st.4. Zakona o javnobilježništvu ), u protivnom koji je cilj solemnizacije ?..možda puka naplata pečata ??

Igor Govorčin kapetan duge plovidbe, dipl.pravnik
( dopredsjednik Udruge Blokirani)

UDRUGA BLOKIRANI

Related Posts

Leave a reply