Udruga Blokirani uputila požurnicu AZOP-u :”Razmotrite našu pritužbu, ističe rok”

PRIOPĆENJE – POŽURNICA AZOP-u


PRIOPĆENJE UDRUGE BLOKIRANI u kojem navodimo da smo , u ime članova Udruge uputili požurnicu AZOP-u, Agenciji za zaštiti osobnih podataka da nam hitno odgovore na pritužbu u odnosu na tri iskazane točke pritužbe (obrada osobnih podataka dužnika od strane Porezne uprave uključivo i javna dostupnost, obrada osobnih podataka u Jedinstvenom registru računa od strane Financijske Agencije – FINA te obrade osobnih podataka od strane agencija za naplatu potraživanja)

UDRUGA BLOKIRANI
Predmet veza : Pritužba Udruge Blokirani od 25.05.2018.

AZOP, Zagreb
Agencija za zaštitu osobnih podataka
Martićeva, 14

POŽURNICA

U ime 326 000 članova Udruge Blokiranih, čije pravo na zaštitu osobnih podataka sukladno Općoj uredbi o zaštiti osobnih podataka (EU 2016/679 ) javno zagovaramo, molimo AZOP da ubrza postupak izdavanje rješenja.

Podsjećamo da je s obzirom na iznimnu važnost i koncentraciju broja osobnih podataka na koje upozoravamo te mogućnost “proboja i prodaje osobnih podataka građana RH koji su u slobodnom opticaju javnog prostora” reakcija supervizora (AZOP) u okviru nadzornih aktivnosti trebala uslijediti u roku od 72 h.

Nema prostora odugovlačenju, osobito jer su REGULATOR ( Vlada i zakonodavac ), imali 2 godine vremena da zakonodavstvo zaštite osobnih podataka prilagode GDPR.

Udruga Blokirani podnijela je naime još pred mjesec dana, na dan 25.05.2018. godine, prvu službenu pritužbu nadzornom tijelu, AZOP, Agenciji za zaštitu osobnih podataka protiv Vlade RH, voditelju obrade podataka s obzirom na povredu zaštite osobnih podataka 326 000 blokiranih građana RH te od AZOP-a zatražili nadzorno postupanje koje obuhvaća i pravnu komponentu tj. primjenjivi zakonodavni okvir kao i operativni aspekt u konkretnoj primjeni u odnosu na tri točke pritužbe (obrada osobnih podataka dužnika od strane Porezne uprave uključivo i javna dostupnost, obrada osobnih podataka u Jedinstvenom registru računa od strane Financijske Agencije – FINA te obrade osobnih podataka od strane agencija za naplatu potraživanja).

PRITUŽBA (dokument vidljiv na zahtjev)

Ovom prigodom upućujemo POŽURNICU te molimo, a temeljem navedene pritužbe, hitno i cjelovito izvješće o napretku i ishodu tijeka prigovora što uključuje mogućnost upute o pravnom lijeku u skladu s čl. 78.Uredbe.

UDRUGA BLOKIRANI
26.06.2018.

UPDATE :

Odgovor iz AZOP-a od 29.06.2018.
(vidljivo na zahtjev)

Odgovor iz AZOP od 08.06.2018.
odgovor AZOP prvi (prepis iz e mail )
“Poštovana gospođo Kervatin,

možemo povratno potvrditi i ovim putem da je u Agenciji za zaštitu osobnih podataka dana 25.05.2018. godine zaprimljena e-poruka (upućena s adrese e-pošte blokiranx@gmail.com) s prilogom pritužbe Udruga Blokirani, Emova 16, 52100 Pula. Također Vas možemo informirati da je predmetna pritužba stavljena u nadzorno postupanje koje obuhvaća i pravnu komponentu tj. primjenjivi zakonodavni okvir kao i operativni aspekt u konkretnoj primjeni u odnosu na sve tri iskazane točke (obrada osobnih podataka dužnika od strane Porezne uprave uključivo i javna dostupnost, obrada osobnih podataka u Jedinstvenom registru računa od strane Financijske Agencije – FINA te obrade osobnih podataka od strane agencija za naplatu potraživanja). O utvrđenjima iz nadzornih aktivnosti kao i o daljnjem postupanju biti ćete dodatno izviješćeni.

S poštovanjem,

Agencija za zaštitu osobnih podataka”

 

 

 

Related Posts

Leave a reply