udruga Blokirani na Okruglom stolu o siromaštvu, Orah Zadar

POZIV Udurzi BLOKIRANI od gradske organizacije ORAH, Zadar
_______________________________________

Gradska organizacija Zadar Održivog razvoja Hrvatske u utorak, 9. lipnja organizira Okrugli stol o siromaštvu u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Hrvatske na adresi C. F. Bianchija 2 na Poluotoku. Točan sat održavanja sastanka bit će kasnije određen kako bismo izašli u susret što većem broju sudionika.
Kako ste vi ključan element koji bi uvelike pridonio raspravi, molila bih vas, ako ste u mogućnosti, da vaš predstavnik prisustvuje sastanku kako bismo zajedno s predstavnicima drugih organizacija došli do najoptimalnijih rješenja za pomoć svojim sugrađanima. Također, molila bih vas da slobodno sugerirate teme za koje mislite da ih trebamo obraditi kako bismo o njima obavijestili ostale predstavnike da se svi pripreme za sastanak. Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

Lijep pozdrav,

Helena Mikulandra
Potpredsjednica GO Zadar
Voditeljica podforuma za ljudska prava i pravdu GO Zadar

__________________________

ODGOVOR IZ UDRUGE BLOKIRANI

Poštovani,
zahvaljujemo na pozivu i na interesu Orah-a za socijalnu katastrofu Blokiranih.

Rado bih Vam rekla da bi se mogli odazvati no 2 su problema:
– mi ne funkcionramo na bazi proračuna, niti članarina , nemamo financija pa je upitan trošak putovanja nekog od naših predstavnika do Zadra
– a u Zadru nemamo nikoga koga bismo mogli delegirati da nas , da aktivnosti udruge Blokirani, zastupa u javnosti.

No temu bismo mogli složiti u obliku izlaganja. To bismo vrlo rado doprinjeli.Argumentirano i sa prijedlozima rješenja.

Ukoliko bi Vam tako bilo zanimljivo, mogli bismo poslati izlaganje u PDF formatu ili slično pa da ga netko od vaših prezentira?

U očekivanju odgovora,

Miriam Kervatin

______________________________________
Poštovana,

dostavljam u prilogu Tekst za Okrugli stol.

Zahvaljujemo na interesu te želimo puno uspjeha u radu i aktivnostima Orah, Zadar

Srdačno,
Miriam Kervatin

————–Poštovani,
zahvaljujemo Vam na iskazanom interesu te se nadamo da ćemo tekstom opravdati opravdati Vaše povjerenje .

Ujedno se još jednom ispričavamo što nismo u mogućnosti prisustvovati osobno.
Srdačno pozdravljamo sve prisutne, osobito organizatore skupa te se nadamo budućoj , kontinuiranoj suradnji.

Informacije u ovom dopisu služe za razumijevanje problematike
Blokiranih.

———————————————-

Poštovani,
hrvatska vlast ( Vlada, resorna ministarstva ) su na iznimno čudan način ( čudan ako usporedimo EU i HR zakonodavstvo te ako usporedimo rezultate) osmislila kako riješiti problem prezaduženosti u Hrvatskoj.

Usporedba:
u EU je nezamislivo da su vam porezne obveze veće od vaših poreznih mogućnosti zarade.
u HR će uništiti malo poduzetništvo i obrtništvo jer nisu u mogućnosti pokriti obveze pa će obrtnika držati u blokadi svih računa, za koje vrijeme mu obveze doprinosa kontinuirano rastu bez obzira što on uopće ne zarađuje

u EU zastara = 4 godine. Sud odn. državni službenik prati zastaru po službenoj dužnosti i dužan je reagirati
u HR zastara = 10 godina,pa i duže. Sud odn. državni službenik nije dužan paziti na zastaru, nego je o svojim pravima zastare dužan se upoznati barba Jure, koji nema pravni fakultet.

u EU , prezaduženost = prilika da se oslobodite dugova
u HR, prezaduženost = prilika da vam se otme sve što imate i izbaci na cestu

u EU, kamate = 2 posto; kamata na dug ne smije preći iznos glavnice ukoliko ste vi spremni na suradnju;
u HR, niti UDBA više ne zna po kojim se kriterijima obračunava kamata za prezadužene; pa imamo duple i troduple ovrhe, cifre jednog iznosa za isti dug pri FINI, pri Odvjetničkom uredu, pri vjerovniku i pri naplatnim, utjerivačkim agencijama

u EU, nema jamaca
u HR, jamci su blokirani, čak i ako isu nikada bili kreditno sposobni

u EU, nema šanse da će se ovrha pokrenuti bez prethodnog parničnog postupka, gdje su i vjerovnik i dužnik jednakih prava u smislu zaštite ped zakonom
u HR, dužnik je osuđen bez suda

u EU, većina zemalja ima zajamčen iznos kojim građaninu jamči dostojanstven život; ako zarađujete manje od toga imate pravo na socijalnu pomoć i nema šanse da će vam netko to blokirati u ime duga prema HTV pretplati npr.

u HR, ako ste apsolutno siromašni, na rubu kronične ispcrpljenosti imate pravo na 100 EUR ( 800 kn) ali morate to „pravo“ odraditi kroz javne radove čak i ako imate 65 godina i vremenske prilike i nisu baš ugodne za vaše zdravstvene okolnosti…

sve to i još puno više , primjer jest darwinizma u Hrvatskoj ovršnoj zbilji u kojem je jedno pravilo – dužni ste? Plati ili umri!

Dakle, kada se u Hrvatskoj „dogodila“ svjetska kriza osnovna ideja vodilja hrvatskih vlasti i zakonodavca bila je :

– riješiti prezaduženost u Hrvatskoj BEZ da su prethodno osigurali socijalne standarde kojima se jamči odgovornost 3 strane u procesu :“Dužnika ,koji se zadužio, vjerovnika, koji mu je dug omogućio, te države koja je usvojila zakone !“

Imamo još jednu varijantu ali ta nije znanstveno potkrijepljena. Naime, zakonodavac se ponaša kao da su Hrvati od prosinca, 2010. poludili pa namjerno odlučili prestati svoje obveze!

REZULTAT takvog ponašanja Vlasti ( riječ je o 2 Vlade I 2 mandata, Vlade Jadranke Kosor, HDZ te Vlade Zorana Milanovića, SDP ) je katastrofalan! Nezabilježen u svijetu.Nitko, nikada prije u svijetu nije zabilježio ekonomski podatak da su gađani DUŽNIJI od privrede!

Sigurni smo naime da će Hrvatska, još jednom, ući u suvremenu povijest, i ostati zabilježena kao država „NOT TO DO“, odn.
kao država u kojoj se sustavnom organiziranom rješenju problemu –prezaduženosti- pristupilo na način da se umjesto smanjenja proizveo apsolutan rast kako iznosa duga, a tako i broja prezaduženih.

Danas je u Hrvatskoj svaki 4. zaposleni Hrvat Blokiran!
A hrvatski su građani, u prosinac 2014. postali dužniji od hrvatske privrede! I iznos duga i dalje raste!

Mi smo se kao udruga građana, udruga blokiranih građana registrirali u veljači, 2014.kada smo „prepoznali trend“

Naime, trebalo je imati vrlo maliciozan um da bi se u modelu „rješenja duga“ prepoznala namjera zakonodavca da se umjesto rješenja hrvatski građani pretvore u bankomat, iz kojeg će se doživotno izvlačiti novac. A u mnogim slučajevima i post mortem.

Registrirali smo se kad smo prepoznali model i ustanovili da se postojećim modelom ovrha u Hrvatskoj proizvodi sve veći dug i blokira sve veći broj Hrvata.

Na našoj prvoj tiskovnoj, naglasili smo da je takav model apsurdan, nezabilježen bilo gdje u svijetu te predvidjeli da će se, ako se tako nastavi, u Hrvatskoj uskoro dogoditi da će građani postati dužniji od kompletne privrede!

I to se i dogodilo. Usprkos našim apelima. Politika je ostala nijema.

Organizirana i legalizirana diskriminacija, kojom se paralelno :
kroz Zakon o predstečajnim nagodbama – tvrtkama- , velikim tajkunima jednom potezom pera otpisuju milijarde duga ( a da nijedna kuna ne uđe u Proračun )
te paralelno, Ovršnim postupcima i blokadom svih računa se fizičkim licima, građanima, obrtnicima, poljoprivrednicima, honorarcima, socijali, bolesnim i starim ljudima, umirovljenicima, radnicima koji mjesecima rade bez plaće, radnicima iz tih istih prethodno spomenutih „predstečajnih“ koji su mjesecima radili bez plaće …i mnogima….blokiraju svi računi na rok od 10 godina i duže te sustavno kamatari po glavnici do u nedogled!

Tako smo, u roku od 3 godine, došli do opće društvene situacije u kojoj se sustavno i organizirano, legalno, briđe dug pogodnim prijateljima vlasti, a izvlači novac od najnezaštičenije i najbrojnije skupine.

U roku od tri godine stvorena je nova kasta u Hrvatskoj. Tzv Blokirani.

Naglšavamo, još jednom, da „blokirani“ nisu mogli sa svoje pozicije bespuća „vidjeti“ gdje zakonodavac vuče no da je danas, sasvim sigurno da su oni , koji su izmjene Ovršnih, Poreznih, Zakona o obveznim odnosima, Predstečajnih id..pisali…dobro znali i jako dobro vidjeli gdje to vodi!

Danas u Hrvatskoj imamo preko 320 000 ljudi, nositelja računa koji su Blokirani!
Ako razmislimo, vidjeti ćemo da je broj zapravo puno veći :
-prvo su članovi njihovih obitelji,
-a potom znamo i da je preko 200 000 radnih mjesta, preko 60 000 obrta, preko 50 000 polj. Gospodarstava, preko 300 000 trajno nezaposlenih, preko 60 000 pobjeglih iz Hrvatske———–i to su sve ljudi, kojima su blokirani računi prazni godinama te su ih banke, silom, gasile i kao takve ih FINA više nema zabilježene!

Zapravo je broj osiromašenih, prezaduženih u Hrvatskoj puno ,puno veći od podataka FINE kojima se i mi služimo, kroz akcije Javnog zagovaranja.

Mi , kao udruga blokiranih građana pokrenuli smo u Hrvatskoj ustavno pravnu bitku sa lošom politikom.
Bitka je prilično neravnopravna, kad je riječ o sistemu.

Naime, naša je motivacija puno snažnija od njihove!
U pitanje je naš život, i život članova naših obitelji,a kod njih je u pitanju „samo“ novac!

Čekamo, već duže od godinu dana da Ustavni sud odgovori na naš prijedlog Ocjene Ustavnosti Ovršnih zakona.

U međuvremenu smo od teme blokiranih, napravili, državnu temu broj 1.
Pojasnili da to više nije problem pojedinaca, nego državni problem No. 1.

Dobili smo, uspjeli smo se izboriti za predsjedničku podršku.
Tako je i institut Predsjednika RH odn. Predsjednica podržala našu ustavno pravnu borbu te predala na Ustavni sud (predsjednički) Zahtjev za ocjenom ustavnosti pojedinih odredbi navedenih zakona poput one da vam u Hrvatskoj može „otići jedini stan na bubanj“,a da ne postoji zakonom utemeljena procjena, ili da u dražbi zapravo niste niti informirani.
No Ustavni sud šuti i na Zahtjev Predsjednice.
I vi ste zapravo nemoćni.

Mi, kao udruga Blokiranih, ljudi koji su i sami u paklu blokade, spremamo se za EU sud Pravde u Luxemburgu.
Tamo namjeravmo dokazati koliko je hrvatska inačica Ovršnih pravila i zakona u totalnoj suprotnosti sa EU pravnim sustavom i EU direktivama.

Vjerujemo u naš uspjeh, pred tim sudom.
No, to traži još godinu dana aktivnosti, najmanje.

U međuvremenu Hrvatska blokirana –umire!

—————————————
Ukoliko želite više saznati o činjenicama kojima branimo svoje tvrdnje, javite se.
Potrebna nam je i pomoć vještih i hrabrih ljudi, profesionalaca iz financijskog, pravosudnog sustava.
Potrebni su nam tzv. đavolji odvjetnici, ljudi koji mudro, hrabro i pametno jesu sposobni misliti i izvan okvira i kojima nešto znači kada se kaže – Hrvatsku treba odblokirati jer inače će manjina žrtvovati većinu ,a iz razina apsolutnog siromaštva nema povratka!
Deblokirajmo Hrvatsku, sudjeluj i Ti!
___________________________________

Podsjetimo na podatke:

Svaki 4. zaposleni stanovnik Hrvatske!
Svaki deveti radno aktivni stanovnik.
Blokiran je radni potencijal Hrvatske.
Blokirani su duže od 365 dana.Većina duže od 1000 dana.
Blokirani bez sudskog procesa. Bez sudske presude, bez njihove suglasnosti, a često i bez da su upoznati o razlozima ili rješenju blokade.
U Hrvatskoj su blokirani građani dužniji od privrede; uzrok je legalizirano kamatarenje i aktivnost državne agencije FINA kojom se blokiraju svi privatni računi građana na nalog državne agencije.
Više od 300 000 blokiranih živi s manje od 2500 kuna na mjesec; od tog iznosa blokirana je trećina što znači da obitelj za život ostaje manje od 1600 kuna na mjesec što nije dovoljno ni za osnovne mjesečne troškove, a nikako za pristojan život.
Mogućnost da se od države dobije 800 kn socijalne pomoći uvjetovana je ekstremnim siromaštvom. Zapanjuje neosjetljivost političkog sustava jer u Hrvatskoj su blokirani čak i primatelji socijalne pomoći, bolesni ljudi kronični bolesnici, umrli, ljudi u bolnici na aparattima, ratni veterani, invalidi, nezaposleni, honorarci, stariji od 60 godina, umirovljenici, beskućnici, obitelj s teško bolesnom djecom…
OvršnI zakon umjesto da uredi pitanje povrata duga, proizvodi apsolutni, beskonačni rast ukupnog iznosa dugovanja i time blokira Hrvatsku.
Od prosinca, 2010. do kraja 2014. godine u Hrvatskoj je, temeljem nadopuna Ovršnog zakona, blokirano milijun stanovnika Hrvatske
( 322 500 i članovi njihovih obitelji; podaci za studeni, 2014.)
BLOKADA znači da su im blokirani svi računi kod svih banaka.
Za navedeno razdoblje ( 2010.-2014. ) to je rast od 65 000 ljudi godišnje. CCa 5500 na mjesec!
Iznos duga ( ne glavnice nego kamata ) raste za cca pola milijarde kn na mjesec!

TABLICA
Prema podacima koje je obradila Fina, zbog neizvršenih osnova za plaćanje,
29.02.2015. u blokadi je 317 224 građana ; ukupni iznos duga iznosi 31,46 milijardi kuna nepodmirenih dugovanja
30.11. 2014. u blokadi je 322 500 građana; ukupni iznos duga građana iznosi 31,06 milijarde kuna i veći je od duga hrvatske privrede!
KRAJEM STUDENOG, 2014. USLIJED LEGALIZIRANOG DRŽAVNOG KAMATARENJA DUŽNIKA DUG HRVATSKIH GRAĐANA POSTAO JE VEĆI OD DUGA PRIVREDE TE I NADALJE RASTE!
31. siječnja 2014. godine u blokadi je bilo 307.406 građana.
Njihov dug iz osnova iznosio je 24,45 milijardi kuna.
Prosinac 2013. godine u blokadi je bilo 299.795 građana, a dug je iznosio 23,82 milijarde kuna.
Zarada na ovrhama koju vrti FINA IZNOSI POLA MILIJARDE NA MJESEC.
31.03.2012.
212 317 BLOKIRANIH GRAĐANA
DUG IZNOSI 13 MILIJARDI KUNA
KRAJEM PROSINCA 2011. GODINE već je 219 421 građanin u blokadi
Sredinom 2011. u Hrvatskoj je blokirano čak 166 000 građana što je obzirom da početnih 25 000 blokiranih povećanje od 150 000 novih nositelja računa u blokadi
SIJEČANJ, 2011.
77.911 Hrvata imalo je blokirane račune i ukupno su dugovali 6,019 milijardi kuna. Početkom 2011. je prosječno svaki bio dužan 77 255 kn.

PROSINAC, 2010.
25 606 fizičke osobe u blokadi ( obrtnici, samozaposleni, bez zaposlenih osoba)
Više od 73% pravnih osoba, njih 18 618, koje su u dugotrajnoj blokadi, pravne su osobe bez zaposlenih radnika. Kod fizičkih osoba koje su dugotrajno blokirane više od 70% njih ili 25 606, su fizičke osobe bez zaposlenih radnika.
Tko su blokirani?
To su obični ljudi iz susjedstva, dužni jer nemaju novaca, nemaju posla, nemaju načina kako izaći iz duga, a zakon o ovrhama u osnovi nema isti stav do dužnika i vjerovnika, niti mu je osnovni cilj ponuditi rješenje.
Čak 70 posto građana koji imaju blokirane račune nisu obveznici osiguranja, što znači da nisu ni zaposleni, niti primaju mirovinu, pokazale su prve neslužbene provjere koje su napravljene uz pomoć osobnog identifikacijskog broja (OIB).
To znači da je oko 220 tisuća građana koji imaju blokirane račune nezaposleno, dok preostalih više od 90 tisuća imalo neki oblik osiguranja, oni su ili zaposleni, ili imaju obrte, ili osiguranje kao poljoprivrednici no spadaju u skupinu koja nema pravo na zaštićeni račun ukoliko su blokirani.
Činjenica da je 70 posto blokiranih građana bez posla sugerira da će oni teško ili gotovo nikako platiti dugove što ih imaju i zbog kojih su im računi blokirani.
Blokirani su ostali i računi oko 10.000 građana koji su umrli, a među njima je čak 7.700 tisuća muškaraca. Njihov dug postat će obveza nasljednika, ako prihvate preuzeti i ostalu imovinu koja je ostala iza pokojnika.
Preliminarna provjera hrvatskih dužnika pokazala je i to da je u blokadi i više od 17 tisuća građana koji su stariji od 65 godina, pa su gotovo nikakve šanse da oni ponovnim aktiviranjem na poslu zarade dodatni novac koji bi ih izvukao iz blokade.
Najviše blokiranih građana ipak je još daleko od uvjeta za mirovinu, njih čak 239 tisuća koji su stari između 18 i 55 godina. Među njima se vjerojatno »skriva« i najveći broj od onih 220 tisuća građana koji su u blokadi, a nisu obveznici nikakvog osiguranja, odnosno nezaposleni su. Više od 47 tisuća građana koji imaju blokade su u životnoj dobi između 55 i 65 godina.
————————————————————–

Rezultati su to 2 Vlade. Vlade Jadranke Kosor i Vlade Zorana Milanovića!

Ne zaboravilo se!
__________________________________________

Hvala na pažnji,
Miriam Kervatin
udruga Blokirani

09.06.2015.

_________________

Poštovana,

zahvaljujemo se poslanom tekstu za okrugli stol. Prezentirao ga je Ivan Guina, predsjednik GO Zadar. Hvala na lijepim željama. Također vam želimo puno uspjeha u rješavanju vašeg problema te se nadamo i budućoj suradnji.

Lijep pozdrav,
Helena Mikulandra

Related Posts

Leave a reply