Tragične sudbine Blokiranih ( švicarac, duple blokade )

1.Poruka Blokirane: Imam par pitanja pa ne znam kome bi ih postavila i gdje se mogu obratiti!! Da li mogu ovako preko e-maila napisati svoju situaciju, pa da me netko savjetuje?
Hvala lijepa!

2.Odgovor Udruge
Poštovana,
odgovor možemo -sažeto-ponuditi, odgovor bi morao biti javno objavljen ( ukoliko je važan i po ostale ) i ukoliko ne spada u odgovore koje smo već više puta naglasili i smatramo da ih zainteresirana javnost već mora znati

lp

3.Radi se o mojoj situaciji i ne bi volila da moje ime bude objavljeno!! Radi se o svicarskom franku, povecanju rate, neplacanju stambenog kredita i suduzniku, raskidu ugovora o kreditu zbog neplacanja i blokadi mene i suduznika!!

4.u redu.postavite pitanja i elaborirajte kako su se stvari događale i pokusati cemo sloziti racionalan odgovor.

da li ste pitali udrugu Franak za odgovor ( obzirom da je riječ o franku,a oni kažu da su sve rijesili sa Vladom?)

5.Ovako!!
2008 god muz i ja smo digli kredit za kucu, oboje radili, imali redovite place i rata nam je bila 1890kn, naravno posto je na 30 god kredit morala sam imati suduznika, na sto je pristala moja kuma, jer nitko nije razmisljao da bi se sve ovako moglo odvijati. 2010 god smo oboje ostali bez posla, radili u građeviskim firmama i građevina je naglo stala. Dobili smo djete i tada nam je rata vec bila preko 2500kn. Nekako smo se krpali, tu i tamo nesto na crno uspjevali naci i barem dio rate uspjevali pokrivati, dok franak nije otisao jos vislje! Tada smo napravili reprogram i zaustavili placanje 2 puta po 6 mjeseci, na sto smo naravno dobili kamatu na cijeli iznos kedita i produzili kredit za tu godinu! Tako nam je rata dosla do 3500kn, sto nikako nismo mogli placati uz malo djete, rezije i sve ostalo. 2013 god smo dobili raskid ugovora o kreditu i cjeli iznos od skoro pola miliona kn je sjelo na moj racun i naravno blokiralo sve sto imam, no medutim sve to se desava i suduzniku! Molila sam ove u banci da potpisem sve sto treba da mi uzmu kucu, jer je pod hipotekom, i da se naplate, jer ne zelim da moj suduznik to sve prolazi, ali oni su se na to samo nasmijali! Prosle god muzu mi je otkrivena leukemija i trenutno ne moze raditi, a ja tu i tamo uspijem naci na koji mjesec posao, no nikako i mislim da nikad necu imati da tu ratu placam!
Ono sto me zanima, da li postoji ikakav zakon u kojem stoji da kad se raskine ugovor o kreditu, da li mogu ikako suduznika rjesiti tog duga, posto je ugovor raskinut? Kako da njoj pomognem da izadje iz toga, da li ona mene moze kako tuziti, neznam bespomocna sam i ne zelim da se nju opterecuje zbog moje kuce! Po meni ako je ugovor raskinut, znaci da one stavke iz ugovora ne vrijede, jer ovi u banci govore da nemaju vise nista samnom i da ce mi se njihov odvjetnik javiti, a to se jos uvjek nije desilo! Znaci zanima me s pravne strane, sta bi mogla napraviti samo da nju oslobodim blokade i ovrhe i da li bi uopce sta mogla napraviti?

Hvala Vam na odgovoru!

6.štovana,

razumijem Vaš problem i iskreno mi je žao.

Što se tiče Ovršnog zakona ( kojim se Vas i sudužnika drži u blokadi sve imovine )
mi smo jedina organizirana skupina građana koja se zalaže da se OZ proglasi neustavnim. Nadam se da ste čitali naš ustavni prijedlog.

Neuastavan iz više razloga ali da navedem samo jedan od razloga koji se tiče Vašeg konkretnog problema ( dupla ovrha i beskonačna blokada i beskonačnost rasta kamata i povećanja ukupnog duga iz kojeg više gotovo da nema izlaza ) Sve veći broj ljudi tako je doveden do životinjarenja jer to se ne može zvati život.
Mi inzistiramo da se -blokada i ovrha- ne smije provoditi bez regularnog sudskog procesa u kojem bi Vi imali mogućnost ravnopravno tražiti, nuditi izlaz i rješenje duga.

To nažalost danas nije slučaj. Sudac je izgubio svoju ulogu i Ovršni je postao haladan, izvršni zakon kojem je osnovni cilj obezvrijediti imovinu dužnika, povećati dug do beskonačnosti i oteti čim više u korist mešetara,a na štetu svih ostalih, pa i Hrvatske.

No da se vratim na konkretan upit.
Što bi Vi mogli u ovoj situaciji napraviti da barem sudužnika osloboditi blokade? Bojim se ,malo ili ništa.

Naime i da pokušate ponuditi drugi model ovrhe, drugo sredstvo ovrhe pitanje je da li bi sud prihvatio i da li ste zakasnili u rokovima. Sugeriram da ili uzmete odvjetnika ili sami uzmete OZ u ruke i pokusate se ,barem upoznati, sa neprijateljem.

Mi, kao udruga Blokiranih, koji jedini vodimo ovu neravnopravnu bitku, smo odradili veći dio , vjerujemo da ćemo za cca 6 mjeseci znati da li smo uspjeli u nakani da Hrvatska stavi van snage ovaj vni postupak i usvoji novi, civilizirani OZakon.

Pratite naš rad. Sretno i puno snage i zdravlja želim.

Niste sami. Sretno

Promjena predmeta ovrhe

Članak 78.
(1) Ovršenik može u roku od osam dana od dana dostave rješenja o ovrsi predložiti da se ovrha odredi na drugom predmetu ovrhe. Uz prijedlog ovršenik je dužan podnijeti dokaz o svom pravu na drugom predmetu ovrhe na temelju kojega je na tom predmetu moguće odrediti ovrhu protiv ovršenika.

(2) Sud će prijedlog dostaviti ovrhovoditelju, koji se o njemu može očitovati u roku od osam dana od dana dostave. U tom roku ovrhovoditelj može postaviti zahtjev za naknadu troškova započetoga postupka ovrhe na nekretnini te zatražiti davanje osiguranja za naknadu štete koju bi mogao trpjeti zbog promjene predmeta ovrhe.

(3) Nakon ovrhovoditeljeva očitovanja ili nakon proteka roka za očitovanje sud će donijeti rješenje o prijedlogu.

(4) Sud može prihvatiti prijedlog ako ovršenik učini vjerojatnim:

1. da bi ovrha na nekretnini na kojoj je ona predložena za njega bila osobito nepovoljna,

2. da iz opravdanih razloga nije sam mogao unovčiti predmet koji predlaže kao novi predmet ovrhe i dobivenim sredstvima namiriti ovrhovoditelja, te

3. da bi se tražbina ovrhovoditelja mogla u cijelosti namiriti iz drugoga predloženoga predmeta ovrhe.

(5) Sud neće prihvatiti prijedlog za promjenu predmeta ovrhe ako ocijeni da bi se zbog toga ovrha znatnije oduljila ili otežala, odnosno ako bi ovrhovoditelj zbog toga mogao trpjeti znatniju štetu.

_________

7.Hvala Vam puno i pratim vas stalno i nadam se da ce se jednog dana sve rijesiti!! Najgore je to sto ce nasoj djeci ostati ovi dugovi i sto ce se oni morati boriti zbog roditeljskih, da tako kazem, zaj…!
Da imam novaca i da si mogu priustiti nekog dobrog odvjetnika vec bi davno pocela to rjesavati, ali danas je takva situacija da si jedva drva za zimu nabavim, da nam se djeca ne smrzavaju!! Najgore je to sto u tudjim i suduznikovim ocima ja zivim u kucerini od 140kvadrata a ne placam kredit i ona ga otplacuje, zalosno, a nitko ne razumije kako ja zivim! To sto ova vlada daje milione da izbjeglice zastiti od kise i da ih nahrani i smjesti, a mi koji jedva prezivljavamo boli ih ona stvar!! Ma samo da mi se rijesit suduznistva i da nitko nije upetljan u moje dugovanje, pao bi mi veliki kamen sa srca, ja bi se snasla, cjeli zivot blokirana i ok!! Nas dvije vise ne pricamo i neznam ni koliko joj uzimaju, jer banka ne salje izvjesca vise posto su mi raskinili sve, ali mi je jako zao sto ona sebi nece moci stvoriti zivot i obitelj zbog mene i moje obitelji!!
Hvala sto ste me saslusali i savjetovali!
Lp

8. Dana 28. 9. 2015. 16:44 osoba “Udruga Blokirani” napisala je:
Udruga Blokirani

5:38 PM (1 minute ago)

to Maja

jako mi je zao.
razumijem Vas jako dobro

toliko puta mi bude tesko i odlucim se prestati boriti i onda dobijem ovakvo pismo i osjetim da moram dalje

sretno

Leave a reply