Tiskovna Udruge Blokirani ( Uloga Hanžeković odvj.ured i Ovršni)

1/3 POZIV NA TISKOVNU

Poštovana/i

Pozivamo Vas na konferenciju za medije u srijedu, 10. listopada, s početkom u 11:00 sati u Zagrebu, ul. Andrije Hebranga, 5 (prostorije BUZ-a).

Tiskovnu organizira Udruga Blokirani.

Tema tiskovne: Koliko e-mail iz Hanžeković ureda kompromitira proces izrade novog Ovršnog zakona, i izaziva sumnju u proklamirane namjere Ministarstva pravosuđa, ...

Na konferenciji će ispred Udruge Blokirani sudjelovati:
Miriam Kervatin, predsjednica Udruge
Mario Strinavić, glavni tajnik
dr.sc. Sarajko Baksa, dopredsjednik Udruge

Slobodno nam se javite ako imate bilo kakva pitanja. Radujemo se Vašem dolasku!

Miriam Kervatin
Udruga Blokirani
e mail blokiranx@gmail.com

2/3 IZVJEŠĆE

Izgleda da je u Hrvatskoj uobičajeno da razni Borgovi pišu zakone iz kojih će ostvarivati osobnu korist, ali je apsurdno da Hanžekovićev ured, koji je iz ovršnih zakona ostvarivao golem profit, ima dominantan utjecaj na sadržaj tog zakona – prosvjedovala je na konferenciji za novinare predsjednica Blokiranih Miriam Kervatin.

Udruga Blokirani izrazila je u srijedu, 10.10.2018. godine, sumnju da je odvjetničko društvo Hanžeković imalo dominantan utjecaj na izradu novog Ovršnog zakona prije nego je upućen u javnu raspravu, a to potkrepljuju time što su u elektronskoj prepisci slučajno iz Hanžekovićevog ureda dobili mail upućen Ministarstvu pravosuđa u kojem je Ovrsni zakon -nacrt-novi zakon prepun sadržajnih komentara na štetu ovršenika, a u korist određenih interesnih skupina, poput odvjetnika i javnih bilježnika.

Tajnik Udruge Mario Strinavić rekao je na konferenciji za novinare kako opravdano sumnjaju da određene interesne skupine imaju svoj utjecaj na taj zakon čiji je prijedlog, kako pretpostavljaju, sasvim slučajno elektronskom prepiskom, kao i u slučaju Borg stigao i na njihovu adresu.

Udruga napominje pritom da Hanžekovićev odvjetnički ured nije član radne skupine za izradu novog ovršnog zakona koja je jedina ovlaštena raditi na izradi tog zakona.
Članovi Radne skupine (ovdje): Članovi-radne-skupine-za-izradu-Ovršnog-zakona_2017.

Predsjednica Udruge Miriam Kervatin primijetila je da je prijedlog ovršnog zakona iz Hanževekovića ureda surov kao da je riječ o najgorem narodu na svijetu kojeg treba drakonski kazniti!
Da je iscrtan brojnim oznakama i prepun sadržajnih komentara u stilu kako ne bi trebalo zaustavljati deložacije zimi, da se ovrhe nastave provoditi i ako na računima ovršenika nema novca, da sud ne bi trebao nadzirati rad javnih bilježnika, da se ne smiju smanjivati naknade za provedbu ovrhe i da se zabrani bilo bilo kakva gotovinska isplata ovršeniku, čak i božićnica.
Pročitaj više: tiskovna -hanzekovic

Dr.sc. Sarajko Baksa naglasio je da :
Namjera Ministarstva Pravosuđa da novi Ovršni zakon, što oni iznimno često ističu i ponavljaju, bude; brži, učinkovitiji i jeftiniji. No kako je vidljivo iz prijedloga nacrta novog Ovršnog zakona, on definitivno neće biti brži, zasigurno neće biti učinkovitiji, a sigurni smo neće biti ni jeftiniji, dapače bit će; sporiji, neučinkovit i u konačnici skuplji.

Sve dosadašnje izvedenice Ovršnog zakona bile su sve gore i gore po Ovršenike, a posljedično i sve gore i gore po Hrvatsko društvo i gospodarstvo u cjelini, ovaj prijedlog nacrta novog Ovršnog zakona, nije se umnogome udaljio od tog smjera, dapače u svojoj sadržajnosti eksponencijalno je loš.

Sam prijedlog nacrta novog Ovršnog zakona, opsežan je, teško razumljiv i često kontradiktoran sam sebi. Napisan je na 135 stranica i sadrži 370 članaka. Udruga Blokirani – deblokirajmo hrvatsku ima zamjerke i nudi konkretna rješenja na 96 članaka (26%), koje bi umnogome doprinijele poboljšanju novog Ovršnog zakona, a slijedno i na smanjenje broja blokiranih, deložiranih, iskamatarenih, osiromašenih i obespravljenih građana, a ako se naše primjedbe usvoje, to će dovesti i do smanjenja dugovanja.

Od 1. siječnja 2011. god. do 31. kolovoza 2018. godine, od kada se sustavno prate podaci, zaprimljeno je 9.089.441 ovršnih osnova, od čega se 25,4% odnosi na poslovne subjekte, a 74,6% na građane. Ako se u obzir uzme da svaki ovršeni entitet ima od jednog do tri računa, dolazimo do iznosa od 27.268.323 blokada računa, i ako to pomnožimo s uopćenim troškom od 300 do 400 kn, dolazimo do iznosa od otprilike 3.000 kn koji su se svake minute, iz sata u sat, iz dana u dan, iz godine u godinu izvlačili iz hrvatskog društva, a u korist određenih interesnih skupina koje se nalaze između vjerovnika i dužnika.

U istom razdoblju od 1. siječnja 2011. god. do 31. kolovoza 2018. godine, ukupno je izvršeno (naplata, zapljena ili povlačenje) 148,8 milijardi kn po osnovama koje se odnose na poslovne subjekte i 85,4 milijarde kn po osnovama koje se odnose na građane, ukupno 234,2 milijarde kn, dakle desetine i desetine tisuća kuna svake minute (uopćena naplata 67.000 kn/min).

Ako se nešto drastično ne promjeni u dosadašnjem postupanju temeljem Ovršnog zakona, ovo je zasigurno siguran put u jednom smjeru, smjeru propasti. Prema prijedlogu nacrta novog Ovršnog zakona, mišljenja smo, kriza gospodarstva i društva će se samo i nadalje produbljivati i nikako neće biti pozitivnih rezultata napretka, barem ne za društvo u cjelini.

Recenzije Udruge na prijedlog novog Ovrsnog, pročitaj ovdje: Ovrsni, recenzije udruga

Prijedlog Udruge Blokirani za uvrstiti u novi Ovršni zakon, pročitaj ovdje:
na nacrt novi ovrsni- prijedlog udruge blokirani-1

3/3 Na tvrdnje iz Udruge reagirali su iz Hanžeković ureda, Ministarstva pravosuđa ...

https://www.vecernji.hr/vijesti/rat-u-skupini-za-ovrsni-zakon-1275451

Related Posts

1 comment

Nema nigdje vijesti, javite ljudima, HEP otpisuje 5000 kn (toplinarstvo, plin, struja…) – http://www.hep.hr/novosti/otpis-dugova-fizickih-osoba/3360

Leave a reply