Tijekom Milanovićeve Vlade, iznos duga Blokiranih, iz osnova pred Finom, povećan je za skoro 200 posto! Dok je na kraju Kosoričine Vlade dug građana bio dosegnuo 13,20 milijardi kuna, na kraju Milanovićeve Vlade dug blokiranih iznosi čak 36 milijarde kuna!

Tijekom Milanovićeve Vlade, iznos duga Blokiranih, iz osnova pred Finom, povećan je za skoro 200 posto!

Dok je na kraju Kosoričine Vlade dug građana bio dosegnuo 13,20 milijardi kuna, na kraju Milanovićeve Vlade dug blokiranih iznosi čak 36 milijarde kuna!

Što ćemo sa Blokiranima? Pitanje za Novu Vladu RH

ogledalo

Od 01.01.2016. godina u Hrvatskoj stupa na snagu Zakon o osobnom bankrotu. Zakon koji je u većini država normalne demokracije zakon kojim se jamči dužniku –oprost, nastavak i novi početak života- U Hrvatskoj taj novi zakon predstavlja nastavak nakaradnog prepisivanja EU zakona na HR način, „Isusovu krunu“, nastavak muke dužnika do mučne, do polagane, teške smrti.

Zbog čega je većina zakona , koja se u Hrvatskoj uvozila pod pritiskom EU, na „domaće“ na koncu nakaradna verzija EU prava , zbog čega Ustavni sud glumi nezainteresiranog promatrača teško je naći odgovor i ostati pristojan.
Nadam se da će buduća Vlada, Vladini službenici ponuditi odgovor na to pitanje, odmah u prvim mjesecima uvedbe novih pravila.

Ono što mi, iz užeg vodstva udruge Blokirani znamo u 100 postotnoj sigurnosti jest da su Vlade RH sklone friziranju stvarnog stanja u zemlji, da tako npr. niži službenici pune friziranim obradama primjene zakona u odnosu na stvarno stanje ministre , da potom ministar frizira svog nadređenog, pa na koncu i Premijer frizira svog nadređenog itd

Na koncu se i događa situacija da kad mi ispred udruge Blokirani pišemo EU Predsjedništvu ( a proteklih godinu, dvije izmjenili smo određen broj dopisa)
dobijemo odgovor ( svi dopisi su mogući na uvid ) u kojem nam npr. kažu ( aprox citat): “da je Vlada Zorana Milanovića u veljači, 2014. ukinula blokade svih banovnih računa i omogućila za 330 000 ljudi svjež i novi početak!“
Dakle, Vladini niži službenici u ime Vlade RH friziraju EU .
I onda shvatiš da ti tvoj posao uzaludan, živiš u državi gdje državni službenici kriju stvarno stanje države i šta bi sad  udruga građana trebala ako  katastrofalno stanje ljudskih prava  u odnosu na domaće pravosuđe prikrivaju sve važnije instance u državi od Vlade, do Ustavnog suda

Jer dobro je znano da ukidanje blokada nije istina, čak naprotiv, broj blokiranih kao i dug blokiranih je u stalnom, apsolutnom rastu jer dug (kroz Ovršni zakon ) umjesto da se blokadom i ovrhom smanjuje, raste, pa se na koncu provedbe kad „država“ proda svu imovinu, dužnik izbaci na ulicu a dug i dalje ostaje, puno veći negoli je bio na početku.

Naime od 330 000 Blokiranih, njih 90 posto je jednostavno siromašno, u blokadi zbog neznanja i zbog toga jer Ovršni provodi postupak blokade bez sudskog procesa, a blokirane ljude drže u blokadi duže od 365 dana, puno duže od 365 dana, pa je početna glavnica duga + godina dana prve blokade bila puno, puno manja od 100 000 kuna. Danas je to dug koji više nijedan dužnik od njih 90 posto više neće moći, uz najbolju volju, riješiti. Jer je zakon nakaradna verzija,a nakaradnost ne bodi nigdje osim u blokade.

Da i unutar 330 000 Blokiranih sigurno postoje znetne razlike nitko ne spori. No za sve Blokirane je važno ustvrditi da je upravo Zakon koji se bavi ovrhama i blokadama svih direktno odgovoran za apsolutni rast dugova kod svih od 330 000 blokiranih, dakle da je glavnica rješiva ali da je blokada nerješiva.

No ajmo za potrebe teksta , trenutno zanemariti sve ustavne razloge zašto je Ovršni zakon neustavan i diskriminatoran i u osnovi nakaradno površno glup koncentrirajmo se na iznos duga u odnosu na novi Zakon o osobnom bankrotu , KOJI PREDSTAVLJA NASTAVAK NAKARADNOSTI domaćeg pravosuđa u odnsou na ljude u problemima. Država ljudima treba pomagati, ako je u problemu pomozi mu da stane na noge i opet radi , a ne uništavati čovjeka i tako zauvijek blokirati resurse.

Od 330 000 blokiranih njih 90 posto je nesretno siromašnih, i čak 90 posto nije direktno krivo za svoju situaciju ( autor teksta je sposoban razumno i argumentirano elaborirati navedenu tvrdnju na zahtjev zainteresiranih iz politike i državne administracije), a unutar tih 330 000 nesretnika nalazi se skupina od 2455 blokiranih građana koji pojedinačno duguju više od milijun kuna, i stvorili su gotovo pola od ukupnog duga, odnosno cca 13 milijardi kuna duga od ukupno 36 milijardi neizvršenih osnova.

Simptomatično je da svi blokirani neusporedivo manje duguju državi, odnosno oko 5 posto, kao i lokalnoj vlasti (u promilima), u odnosu na ostale vjerovnike, pretežito financijske ( banke)

Nadalje, u odnosu na stanje početkom 2012., znači tijekom Milanovićeve Vlade, iznos duga iz osnova pred Finom povećan je za skoro 200 posto , dok je na kraju Kosoričine Vlade dug građana bio dosegnuo 13,20 milijardi kuna, na kraju Milanovićeve Vlade dug blokiranih iznosi čak 36 milijarde kuna!

U prosjeku u 2012. i 2013., 2014. broj blokiranih građana mjesečno se povećavao za njih 3.850. Istodobno za gotovo pola milijarde (0,46 mlrd) i dug je mjesečno rastao. Jedan od razloga tog trenda jest odjava obrta, potvrđuju u Fini, zbog čega se dug obrta, umjesto na obrtu, nakon njegova zatvaranja, evidentira njegovom dosadašnjem vlasniku, kao građaninu, pa dug raste čak i kad obrtnik više ne radi, ne zarađuje što je hrvatska inačica nakaradnosti ( i tu se krije broj onih dužnih milijun )
Uovoj situaciji, predlažem da nova Vlada ili zasuče rukave i prihvati se rješenja ili uvede zakonski institut samoubojstva za 330 000 Blokiranih jer kako da žive dalje ako i najbogatijem blokiranom za mjesečne potrebe života ne smije ostati više od cca 3000 kn, dok 90 posto blokiranih živi sa manje od 2000 kn odnosno sa manje od 1000 kn!

I na koncu, nakon 4 godine, Vlada Zorana Milanovića nam je ostavila nakaradni zakon o osobnom bankrotu koji stupa na snagu od danas ,a koji praktično ništa ne rješava osim što nastavlja model agonije blokiranih na još 5 godina. Zakon o bankrotu apsolutno zaobilazi svu odgovornost državne administracije i vjerovnika i ekstremno siromašne i dužne i nezaposlene građane nastavlja ponižavati i uništavati u hard core stilu.

Bitnim smatramo jedino činjenicu da postupak bankrota može pokrenuti samo dužnik. Ne može vas u osobni bankrot ‘otjerati’ vjerovnik, građanin odlučuje hoće li ići ili ne u taj postupak u kojem nećete moći zadržati dostojanstvo ako imate dugove…

Zakon o osobnom bankrotu, koji stupa na snagu danas nije upotpunjen „detaljima“ važnim za provedbu istog, potrebno je uvesti nove pravilnike što će pasti na novu Vladu.
Hrvatska nema još niti institut savjetovališta, posrednike, ne zna se koji će biti minimalan iznos koji će se dužniku spremnom na stečaj ostaviti za život ( Orsat je špekulirao sa sramotnim iznosom od cca 800 kn na mjesec), itd…
Ukratko dužnik voljan za pokretanje Zakona o bankrotu se za informacije mora obratiti Ministarstvu pravosuđa koje mu informacije opet neće dati jer ih ne znaju.

Zakon o osobnom bankrotu za 330 000 ne predstavlja nikakav novi početak, pokazati će praksa uskoro ukoliko Nova Vlada RH ne provede toliko najavljivane reforme..Živi bili pa vidjeli.

Poveznica na Zakon o osobnom bankrotu:
https://www.zakon.hr/z/825/Zakon-o-ste%C4%8Daju-potro%C5%A1a%C4%8Da
Poveznica na kronologiju Blokade u Hrvatskoj :
http://www.blokirani.hr/kriminal-bijelog-ovratnika-dosje-prisilne-blokade-u-hrvatskoj/
Poveznica na ustavnu „tužbu“ blokiranih:
http://www.blokirani.hr/nadopuna-prijedloga-za-pokretanje-postupka-ocjene-suglasnosti-ovrsnih-zakona-s-ustavom-rh/
Poveznica na Prezentaciju uzroka Blokade u Hrvatskoj:
http://www.blokirani.hr/wp-content/uploads/2015/07/blokirana-hrvatska-otpisana-hrvatska-1.pdf
Poveznica na govor predsjednice Blokiranih, Miriam Kervatin iz Kostrene posvećen teškom životu Blokiranih
https://www.youtube.com/watch?v=bbxw17uiEnE

Novoj Vladi i Saboru RH nećemo dati niti mjesec dana pauze. Tamo gdje je problem uzrokovan, lošim političkim odlukama ( Sabor RH ) tamo ga treba i riješiti.

Svi materijali su autorski rad šačice volontera, predanih, hrabrih i upornih . Za svoj rad u boju sa gluhom administracijom RH zaslužuju veliko poštovanje i riječ HVALA.
U nadi za deblokadu Hrvatske

Udruga Blokirani
Miriam Kervatin

Related Posts

Leave a reply