Siromah u Osijeku ili u Karlovcu ima istu Vladu ! Ili nema?

Nakon najave udruge Blokiranih da će nakon 2. veljače, kad stupi na snagu Zakon o oprostu dugova, poslati tužbu Ustavnom sudu, iz Ministarstva socijalne politike i mladih stiglo im je priopćenje u kojem dopredsjednica Vlade Milanka Opačić kaže da Vlada ne može natjerati jedinice lokalne samouprave da pomognu svojim građanima, saznajemo iz udruge Blokirani.

„Pitam se jesu li građani konačno svi svjesni da Vlada ovako priznaje nemoć ili bolje rečeno nesposobnost Vlade da poduzme konkretne mjere na rješavanju socijalnih problema, temeljem Ustava Republike Hrvatske i Zakona o Vladi. Ako Vlada svoj propust na socijalnoj zaštiti stanovništva prebacuje na jedinice lokalne samouprave, onda nam ta i takva Vlada ne treba“, ističu Miriam Kervatin iz udruge Blokirani za naš portal.

Pojasnili su kako Ustav ništa ne govori o volji ili pristanku jedinica lokalne samouprave, odnosno načelnika općina i gradonačelnika da bi građani bili jednaki. Ustav jednostavno kaže da su svi pred zakonom jednaki.

„Poštovana Vlado RH, javno Vas pozivamo da SVI zajedno s kolegama ministrima preuzmete odgovornost za ono što radite, da stavite izvan snage Ovršni zakon, da hitno pristupite izradi novog takvog zakona u kojem odvjetničke i javnobilježničke tarife neće moći stvarati većinu duga, zakona po kojem će institut potpune blokade računa postati stvar prošlosti, zakona po kojem će dug biti moguće otplaćivati i po kojem će i financijske institucije preuzeti dio odgovornosti za nastalu situaciju postojanja duga. Dok razmišljate o novom Ovršnom zakonu, mogli biste Saboru predložiti da po hitnoj proceduri donese Zakon o poništenju svih cesija, odnosno prodaja duga bez pristanka dužnika“, poručili su iz udruge.

„Ljudi na socijalnoj pomoći žive od 800 kn . Koliko je to dostojanstveno za cijeli mjesec života gđo. Opačić? Taman za dva tankanja Audija?! Taman za kopanje po kontejnerima? Taman za depresiju, infarkt, suicid?! Njihova se socijala ne može ovršiti jer je neoporeziva. Dakle, ti su dugovi ionako bili nenaplativi, a godinama su stajali u FINI na redu i bili leglo kamatarenja. Dakle, ništa im niste oprostili. Dapače, to vam je bila dužnost“, zaključili su.

http://narod.hr/hrvatska/kervatin-ministrica-opacic-priznala-je-nemoc-ili-bolje-receno-nesposobnost-u-rjesavanju-socijalnih-problema/

Related Posts

Leave a reply