Serija kolumni Miriam Kervatin, 69 nijansi ljudskih prava

 

Serija kolumni Miriam Kervatin za Hrvatsku danas: 69 nijansi ljudskih prava u Hrvata

PRIČA No1

Taj se prostor, godinama opisuje, opisuje i kao područje u kojem se razbuktavaju nesnošljivosti, strah, krivnja, mržnja. A između redaka moguće je naslutiti i nasilje države nad pojedincem.

Mali je broj onih kojima se tada probudi svijest o ugrozi njihovih građanskih i ljudskih prava, opasnost života u zemlji pravne nesigurnosti gdje ti svatko, bilo kada, može prijetiti blokadom svih tvojih računa i imovine. čitaj više: Kolumna No1

Priča No2

“Koja ljudska prava?! Koja Konvencija?!” – digla je iznervirano ton glasa sutkinja Općinskog suda, razmišljajući kako da prošeće do Tržnice!

Hm…Blitva! Da, blitva kao prilog, uz jaja! Savršeno.

Hm…što?- zbunjeno je digla naočale Anka na Ivanov glas, koji zbori o čl. 6 EKLJP…nastavila je Anka, koja dok čeka mirovinu radi kao sutkinja.

“Ljudska prava!? Koja europska Konvencija? čitaj više :Kolumna No2

Priča No3

Situacija nije nimalo jednostavna: vjerodostojnog izvještaja o tom novom hrvatskom plemenu, poput informacije kako su nastali i što ih održava u životu nema nigdje (premda bi, pošteno govoreći, bilo teško objasniti i zašto bi ga  trebalo biti).

Hrvatsko pleme Blokiranih nigdje se ne skriva, oni su tu među nama, brojni, tihi, očajni, a o njima se daju sasvim pogrešni podaci.

Statistika je uostalom, oduvijek jako voljela lagati. Čuje se o Blokiranima raznih priča. Naslušali smo se svi toga. Čitaj više u poveznici

PRIČA NO.4

Sve godine mog (aktivističkog života) od osamdesetih do danas, u pravilnim razmacima, u život mi se vraćalo dosta čudno pitanje: Zbog čega nam svima pripadaju ljudska prava, i otkuda nam sigurnost da imamo pravo na nekakva prava?

Ne bojte se, neću vam dosađivati nabrajanjem svih Konvencija, Pravila, Zakona…niti filozofijama, niti političkim floskulama demokrata, konzervativaca, religioznih, ateističkih, lijevih, desnih i osobito ne frazama onih koji bi se svuda uklopili.

Neću niti govoriti o ljudskim pravima kako ih shvaća euroamerička kulturna sredina, i može li se nametati svim ostalim kulturama utemeljenim na drugačijim tradicijama jer odgovor mi je jasan, nemamo ni najmanje pravo zahtijevati da ih se pridržavaju oni koji taj dogovor nisu prihvatili ili u dogovoru nisu sudjelovali.

Dakle, što su to ljudska prava? čitaj više

Related Posts

Leave a reply