Sberbanka ne mari za najsiromašnije: “Priča o Mileni“

Pratimo životnu sudbinu obitelji Planinec od prvih dana udruge Blokirani.
Sa njima su iz Udruge Blokirani najviše kontaktirale Darija iz Bilja, zatim Miriam.

U proteklih smo godinu dana u Milenino ime kontaktirali sve javne institucije u zemlji i tražili pomoć za obitelj Planinec! Bez uspjeha!
Ma baš nitko ne mari!

Niti banka, Sberbanka mari za državu, niti država mari za poslovanje banke,a niti jedna niti druga strana ne mare za suromašne i opljačkane i obespravljene, njih 300 000!
O ovome pričamo već godinu dana!
Informirale Sve medije!
Sve društvene mreže.
Ali sustav ide dalje!
Ovršni postupak ide dalje!
Gazi preko leševa najslabijih. Pričaju priče o pomoći ali pomoći nema i to se na primjeru obitelji Planince vidi najbolje.
Mi, kao volonterska udruga građana u istoj nevolji poput obitelji Planinec pokušavamo instiucije navesti da prepoznaju da toj obitelji treba pomoć države ( ako se ta država želi ponositi srcem ) ali uzalud.
Milena je također kooperativna sa tijelima države, svima se obratila, traži već par godina posao i spas za svoju obitelj; nije kriva što se našla u toj situaciji ali sve uzalud.
Sve uzalud dok Vlada tolerira blokade i kamatarenje računa i život na dug,
Milena je prosječan dužnik ; takve su živottne priče većine od 300 000 blokiranh! No Vada n mari, njima je dobro.

U proteklih godinu dana u Hrvatskoj je umrlo preko 10000 dužnika. Sustav ne mari za patnje kojima su im ubrzali smrt!Prosječni dužnik ne živi, njegov je život patnja. Sa ideJom da ne može vratiti dug se budi i liježe. Srce pRopada, Mozak se gasi. Mračno doba
Dug će DRŽAVNA ADMINISTRACIJA prebaciti na njihovu djecu i kamatariti će ih se sustavno dalje, do kraja svijeta.Kroz Ovršni zakon su legalizirali kamatarenje . Dug se ne smanjuje, on stalno raste i nema otpisa! Nema kraja! Nema novog početka!Nema života.
Blokirana obitelj je osuđena na doživotnu patnju,a patnja se nastavlja i u drugom životu jer že roditelji djeci ostavit prokletstvo duga.

ZAŠTO DRŽAVA TOLERIRA KAMATARENJE FINE? ZATO JER DRŽAVI TREBAJU NOVCI!

Javni dug Hrvatska , državna nesposobna administracija, plaća milijardu na mjesec, zarada od ovrha -preko FINE- iznosi pola milijarde na mjesec! Jasno je da državna administracija tretira gađane kao kasicu prasicu iz koje izvlači zadnju lipu za plaćanje svojih propalih projekata!
To mora stati!
To će stati! To ćemo zaustaviti!

VRATIMO SE NA OBITELJ PLANINEC I NJIHOVU PATNJU

U njihovo smo ime napali Opačičkim Sporazum o otpisu jer jE ljudski sramotan obzirom da obitelji koje žive na rubu egzistencije ne spašava od očajnog kraja, naprotiv, služi jedino lažljivim političarima za promociju,a prave probleme ljudi ne rješava. I nema ih namjeru niti pokušati rješiti!
Osmijeh na Orsatovom, Milankinom i Zokijevom licu je prestrašan osmijeh! Osmijeh anđela Smrti po 300 000 građana Hrvatske!
Zašto?

Zato jer Obitelj Planinec živi od 600 KN DJEČJEG DOPLATKA, i nemaju pravo na otpis dugova!
Naprotiv, banka će ih uskoro izbaciti na ulicu!
A sve pod blagoslovom Vlade Zorana i Milanke! I to su ozbiljni fakti, sve ostalo su nevažne priče
—————————————-
Milena Planinac iz Negoslavaca izgubila je posao prije šest godina kada je propala firma za koju je radila u Vukovaru. Njen suprug, deset godina stariji Blagomir Planinac, dobio je otkaz krajem 2012. godine. Tada kreće njihova muka: dvoje djece u dobi od deset i 11 godina prehranjuju sa 600 kuna dječjega doplatka.

SBERBANKA IH LIHVARI POD OKRILJEM DRŽAVE

Banka se, naime, oglušuje na vapaj svojih klijenata koji su vratili do 70 posto novca što im je posudila za kupovinu trošne nekretnine u tom slavonskom selu, U Negoslavcima

Kunski kredit od 101 tisuće kuna koji su podigli krajem 2006. godine uredno su vraćali, iako se početna rata sa 660 popela na 900 kuna u tih sedam godina.

“Odvjetnik nam je rekao da se to nije smjelo dogoditi jer to nije kao s kreditima u švicarcima, kada postoji valutna klauzula”, kazala nam je Milena Planinac. Ipak, plaćali su i te uvećane rate sve do trenutka kad joj, na zadnji dan 2012. godine, suprug ostaje bez posla.

Sberbanka se oglušila na molbe klijenata
__________________________________________

“Tad smo imali tri neplaćene rate kredita. Nakon prve opomene tražili smo moratorij, ali nam ga nisu dali. Rekli su da im donesemo novac do 27. siječnja 2013. godine, ali su nakon deset dana raskinuli ugovor i zatražili da im odmah vratimo cjelokupni dug, odnosno 106 tisuća kuna”

Bolest nakon STRESA

Zadnji puta kada je pitala koliki je dug, u ožujku 2013. godine, on se popeo na 110 tisuća kuna, iako su Planinčevi posudili 101 tisuću, a platili skoro 70 tisuća tijekom sedam godina. Danas strahuje koliko on uopće iznosi, a šanse da prikupe novac su ravne nuli.

HRVATSKA DRŽAVA NEMA MILOSTI DO BOLESNIH LJUDI

Suprug joj se, naime, razbolio i od tada odlazi psihijatru, a sama je oboljela od anoreksije. Već godinama je bez posla, a sada i bez nade da će ga ikada pronaći, jer je, kaže, spremna raditi bilo što, ali dobitak posla u njihovom kraju i s njihovim zdravstvenim stanjem ravan je dobitku na lutriji. Nakon što im je banka odbila dati moratorij, obratili su se udruzi Blokirani koji su im savjetovali da se obrate i Ministarstvu financija.
Tada je naime, ex ministar financija Linić koristio floskulu da ce se prezaduženim opraštati dugovi!
Što se do danas nije ostvarilo premda bi to u ovakvim i sličnim situacijama bilo jedino realno i humano!

BANKA IGNORIRA MINISTARSTVO FINANCIJA

Sektor za financijski sustav Ministarstva kontaktira tada Sberbanku i izvještava ih da su zaprimili zamolbu za otpisom duga po kreditu uslijed problema u kojima se obitelj našla.

Banka sedam mjeseci ignorira Ministarstvo

“Molimo Vas da, uzimajući u obzir otežanu financijsku i zdravstvenu situaciju u obitelji, te Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dobit, razmotrite zamolbu gđe Planinac u pogledu otpisa preostalog duga te da o učinjenom obavijestite izravno gđu Planinac i ovo Ministarstvo”, navodi načelnica Sektora Žana Pedić. Naime, početkom godine su na snagu stupili spomenuti pravilnici kojima je država omogućila bankama otpis korporativnog poreza ako one budu otpisivale dugove ugroženim dužnicima. Međutim, Sberbank se nije udostojio niti odgovoriti nadležnom ministarstvu.

CINIZAM SBERBANKE I HRVATSKOG SUSTAVA!

Nikakva službena obavijest nije stigla ni Planinčevima: oni su tek nakon telefonskog poziva banci i sati čekanja na liniji dobili, kako tvrdi Milena Planinac, cinično pitanje: “Odakle vam ideja da će vam se dug otpisati!?”

Slično su “odgovorili” i na naša pitanja u kojima smo se interesirali kako su odgovorili Ministarstvu, zašto Planinčevima sada dug tako puno nadmašuje posuđeni iznos i zašto im je rata narasla sa 660 na 900 kuna. Ispričali su se – čuvanjem privatnosti njihovih klijenata.

“Nažalost, zbog odredbi Zakona o kreditnim institucijama i obveze čuvanja bankovne tajne, nismo u mogućnosti komentirati konkretan slučaj. Napominjemo kako Sberbank d.d. u potpunosti posluje sukladno Zakonima Republike Hrvatske te je stabilan i pouzdan partner svim svojim klijentima. Za sva pitanja ili pojašnjenja, klijent se u svakom trenutku može obratiti u Sberbank, Odjel naplate, gdje će dobiti sve potrebne informacije”, glasi njihov čitav odgovor.

Procjenitelji pred vratima
_____________________________

Istovremeno, u Negoslavcima sU sa strahom MJESECIMA iščekivali kada će im procjenitelji doći u kuću da joj odrede vrijednost i stave je na dražbu zbog naplate duga. JER SUSTAV IH MELJE DALJE! DO PUCANJA!

NOVE OVRHE, OVRHE NAD OVRHOM

Posredstvom udruge Blokirani, iz Pule se javila anonimna donatorica koja svakog mjeseca obitelji Planinec dostavlja manji dio iznosa za život jer bi inače ta obitelj doslovno bila izložena dnevnom mučenju .
Ovaj tjedan su im, povrh svega, isključili struju, tako da su bili bez struje i vode.
U međuvremenu su od sustava dobili 300 kuna jednokratne pomoći od Centra za socijalnu skrb i jos jednu manju donaciju od Min socijalne skrbi i bezuspješno se ponovno prijavili na burzu rada.

“Gdje god pitam za posao, nemamo šanse. Jednom kada dobijete psihijatrijsku dijagnozu, to je kraj. Javljamo se uredno na biro, ali mi se čini da to nema smisla”, zaključuje Milena Planinac.

STRAVA POD OKRILJEM I BLAGOSLOVOM KUKURIKU VLADE

OVOJ OBITELJI je tako započeo dan nakon Božića na svetost praznika!!!!!!

Stranac, osoba koja za banku obavlja procjenu pa obzirom da u to honorarni posao, obavlja ga na praznike i kad mu prdne im je došao u kuću na Božić i počeo mjeriti prostorije koje će se uskoro naći na dražbi zbog stambenog kredita, kojeg su, prije nego što su oboje ostali bez posla, otplaćivali i stigli do tri četvrtine posuđenog iznosa. Oni već godinama žive u strahu, neizvjesnosti i neimaštini – preživljavaju od 600 kuna dječjeg doplatka, posuđivanja i pomoći.

Kredit od 101.000 kuna koji su podigli krajem 2006. godine uredno su vraćali, iako se početna rata sa 660 popela na 900 kuna u tih sedam godina. Nije se radilo o kreditu u švicarcima, nego u kunama, no iz banke im nije stizalo objašnjenje za te uvećane rate koje su plaćali sve dok nisu ostali bez prihoda

I OPEČIČKA I LINIĆ SU OVOJ OBITELJI POKAZALI LICE LEDENO I SRDITO

Procjenielj prcjenjuje po slobodnoj procjeni obzirom da je to jos jedna od pogodnosti koje država daje ovršnoj mafiji; uzmi,opljaačkaj,ispljuni,zaduži

“Mjerio je sobe, kvadraturu, slikao je i rekao nam da to procjenjuje za banku, a kasnije to ide na sud. Pokazivala sam mu što smo uložili u kuću u zadnjih sedam godina, ali to ga nije zanimalo. Samo je uračunao rate kredita koje smo platili”, priča nam Milena Planinac. Prijatelji su je pitali zašto je procjenitelja uopće pustila u kuću, ali, kaže nam, bojala se da će dovesti policiju i Centar za socijalnu skrb. Isti taj Centar za socijalnu skrb ne priznaje obitelji Planinac pravo na socijalnu pomoć, jer je Centar u trenutku kada su zatražili pomoć zatekao novac na računu njenoga muža koji je dobio za otpremninu.

“To je bilo prije dvije godine i novac je momentalno ovršen s računa zbog kredita. Ipak, i dalje nemamo pravo na pomoć, kao što nismo dobili ni Opačićkin, ni Linićev oprost”, kaže nam Planinac

“Zanima me odakle ministrici Milanki Opačić informacija da u Hrvatskoj nema gladne djece. Ja vam kažem da ima. Ja ih ne dam, za njih ću se boriti, ali kažem vam u kakvoj smo situaciji. Preživljavamo od 600 kuna. Ako platim režije, nemam za hranu, ako kupim hranu, nemam za režije”, kaže nam Milena Planinac, još uvijek uznemirena božićnom posjetom procjenitelja. I ovoga mjeseca ostali su u mraku zbog neplaćanja računa za struju. To je potrajalo tjedan dana dok nisu posudili i platili dug.

Nezapamćeno dugova građana VIŠI od dugova hr privrede – 31 milijardi kuna

Miriam Kervatin iz udruge Blokirani upozorava da su odredbe Ovršnog zakona, prema kojima i Planinčevima prijeti izbacivanje iz kuće, protuustavne i u suprotnosti s principima civiliziranih država, budući da dužnicima ne nude ništa i svaljuju čitav teret ovog očajnog stanja samo na njih.
Osobito je sramotan odnos državne administracije prema najslabijima, poput obitelji Planinec kakvih je više od 300 000!

Da je u Hrvatskoj legalizirano kamatarenje svjedoči alarmantni podatak da je iznos duga zbog kojeg su njihovi računi blokirani narastao u dvije godine za čak 13,2 milijarde kuna”, navode u udruzi. Osim što nema podjele odgovornosti između dužnika, vjerovnika i države, koja je zadužena za pravni okvir unutar kojega se pozajmice ostvaruju, Kervatin upozorava da je kod nas moguće i da dug rezultira blokadama što traju po deset, dvanaest godina, iako je u Europi taj period ograničen na četiri godine. Dugovi, kako su istakli u prijedlogu za pokretanje postupka ocjene suglasnosti ovršnih zakona s Ustavom RH, zbog kumulacije troškova postaju nenaplativi. Od relativno malog iznosa može nastati dug koji je nemoguće naplatiti kako od dužnika, a tako i od nasljednika, koji ostaju dužni čak i kad im se sva imovina oduzme. Blokira se sve, pa i sredstva za rad, što ponovno stavlja dužnike u stanje u kojemu ni radom, primjerice u poljoprivredi, ne mogu otplatiti dug. Mnogi dužnici nisu bili u stanju otvoriti ni skrbnički račun, zbog čega bi im čitava prva plaća bila ovršena u trenutku pronalaska posla. Postoje i situacije u kojima ljudi ne mogu otići u mirovinu, jer otpremnina nije zaštićena od ovrhe, čak ni ako dug niste napravili sami, već ste bili jamac za tuđi kredit, navodi Kervatin.

U OVE DANE , STIGLO JE RJEŠENJE PROCJENE KUĆE PLANINČEVIH

To znači da je sustav dignuo ruke od njih!
kUća će sa njima na dražbu!

Iz udruge Blokirani najavljuju da će ovog puta biti spremni na aktivni otpor.
Biti će zla, ako pustimo da se ovako siromašna i bolesna obitelj izbaci na ulicu, kao što dopuštamo d aih se već godinama mrcvari onda smo stvarno došli na dno!
Biti će zla! Neću dozvoliti da ih se izbaci na ulicu, obećala je Kervatin,spremna braniti tu obitelj od deložacije svojim životom!

Pozivam socijalnu državu da reagira! Ovo se mora zaustaviti prije nego netko plati glavom! Poštujte ljudske živote! Ne smije se dozvoliti ovakvo mučenje ljudi! Vlada RH krši Ustav RH i time direktno minira državu!

Molimo policiju da se stavi na sranu naroda- zamolila je Miriam Kervatin još jednom poslala apel da se lopta smusti na zemlju i da državna administracija riješi problem blokada u zemlji!Odblokirajte ljudima račune! Zaustavite kamatarenje i otimanje imovine!

_____________________

Ovo više nije mir’

Sve su ovo stvari o kojima je udruga informirala i Ustavni sud i Sabor i Vladu, međutim, adekvatnog odgovora nema. Ustavni sud, nakon sedam mjeseci uskraćivanja odgovora na njihov prijedlog da se promijene pojedini članci Ovršnog zakona, Zakona o obveznim odnosima, Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, Općeg poreznog zakona i pojedinih podzakonskih akata koji reguliraju ovo područje, upitao ih je tek insistiraju li na procesu i nakon što je Vlada u Ovršni zakon unijela pojedine, kako kaže Kervatin, kozmetičke i cinične izmjene. Osim što nipošto ne odustaju od pravne dimenzije, Blokirani su se pobunili i zbog “Opačićkinog oprosta”, mjere kojom je Vlada samo one u najstrašnijoj situaciji odlučila pomoći jednokratno. Obitelj Planinac ni u ovom, kao ni u slučaju “Linićevog oprosta”, nije imala sreće.

Otpisivanje dugova prema prijedlogu Opačićkinog ministarstva, omogućio bi se najugroženijim sugrađanima koji kumulativno duguju 10.000 kuna, a čija su primanja manja od 2.500 kuna i nezaposleni su duže od godine dana. Kako je obitelji Planinac dug veći od toga, ne ispunjavaju kriterije.

“Ona (Milena, op.a.), djeca i muž su namijenjeni da budu izbrisani. Ako dođe do situacije da bez obzira na ove teške okolnosti i sudbinu obitelji Planinac, za koje nikoga od financijskih i političkih moćnika nije briga, iako su žrtve cjelokupne društvene situacije – neimanja posla, empatije i sustava socijalne pomoći; ako banka bude ustrajala da zaradi na prodaji njihove kuće i ako će korist od toga što će oni završiti na ulici imati samo jedna skupina ljudi, koja u mirnodopsko vrijeme profitira baš kao oni što su zgrtali ratno blago bez da ih je itko pitao za prvi milijun i milijardu…, garantiram da ću stati na vrata Mileninog stana kada dođe ta deložacija. Pri zdravoj pameti dajem časnu riječ da će mene netko morati lišiti života na ulazu u tu kuću. Vrijeme je da dokažemo svoju ljudskost, jer ovo više nije mir”, zaključuje Kervatin.

Ukoliko ste voljni pomoći obitelji Planinac kojima danas nedostaju i drva i sredtsva za hranu , možete im se obratiti na broj telefona 095/5287-446 ili na kućnu adresu u Negoslavcima, Petrovačka ulica 65.

Pomozite im, budite Ljudi

Hvala

Leave a reply