Rješenje krize 330 000 blokiranih

MODEL DEBLOKADE ZA TRISTO TISUĆA OBITELJI

Miriam Kervatin, članica Radne skupine i inicijatorica Projekta Deblokade već, u svom prvom Radnom danu unutar Radne skupine za izradu Novog Ovršnog zakona, ponudila je jednostavni model  RJEŠENJA BLOKADA za cca 300 000 doživotno blokiranih obitelji!

Deblokada bi se automatski provela po modelu izmjene zakona, kao kad se novelom Ovršnog zakona, izmjeni dozvoljena granica o zaplijeni u 1/4 umjesto dosadašnjih 1/3 primanja;
tako bi se i u novi Ovršni trebala uvrstiti klauzula o ZABRANI provedbe ovrhe nad mjesečnim primanjima ovršenika koji su ispod iznosa bruto minimalne plaće za kalendarsku godinu- čime bi odmah – 300 000 insolventnih obitelji bilo promptno deblokirano.

Pročitaj  prvi radni prijedlog za novi ovrsni zakon 2017:

Pročitaj više o Radnoj skupini

DOBRE IDEJE SU UVIJEK JEDNOSTAVNE

Dobre ideje su uvijek jednostavne, ali je teško doći do njih osim ako  osoba, poput Miriam Kervatin, svoj boravak na nekoj društvenoj funkciji reflektira kao izraz odgovornosti prema cjelini, kao smisao za dužnost, nesebičnu žrtvu, čak i kao svojevrsni izazov za široki društveni dijalog i spremnost na javnu suradnju sa svima koji mogu i žele pomoći Blokiranima.

Izazov pokušaju da se u hrvatski; arhaični i neuredni ovršni zakon unese sasvim novi ton; nova dimenzija; novi čimbenik; specifično iskustvo koje se može iskoristiti; obogatiti društvena samospoznaja o tome da se kriza prezaduženih, uzrokovana svjetskom ekonomskom krizom, treba riješiti na pitom, dogovorni, kulturni i civilizirani način, a ne neadekvantnim doživotnim kaznama, masovnim blokadama i kamatarenjem insolventnih obitelji do činjenice da su od 2014. fizička lica dužnija od kompletne hrvatske privrede i njihov dug i dalje raste, dok se velikim privrednim subjektima briše potezom pera.

Related Posts

2 comments

Pozz…moja maloljetna djeca ovrsena sa 80 000,00 kn kamata. Iako sam bila voljna podmiriti dug od 35000.00kn obročno, koji je ostavio njihov otac nakon smrti….odbili su. Kakvi su to zakoni koji to dozvoljavaju? Tolike kamate koje rastu, bez mogućnosti obročnoj otplata.
Da se djecu stavlja u isti koš kao da su to oni napravili.

poštovana,
javite se s dokumentacijom; teme je prekompleksna da bismo Vama po Vasem primjeru mogli ponuditi univerzalni odgovor.

Da postupci prisilne naplate su uvijek i svuda nehumani -a u Hrvatskoj ima u samom procesu i dosta propusta zakonodavca-zato se i trudimo urediti ih

Leave a reply