Reagiranje udruge Blokirani po 3 mjere koja predlaže HDZ/HNS Vlada RH

                                           R E A G I R A NJ E
Udruge Blokirani po tri zakonska prijedloga “konačnih mjera za rješenje blokiranih “, koje su javnosti predstavili Premijer Vlade RH, Andrej Plenković, ministar financija Zdravko Marić i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković na tiskovnoj konferenciji, od 27. 4. 2018.godine.

Očekivali smo da će Vlada zaštititi narod i državu, zaustaviti neviđeno kamatarenje od osam milijuna kuna rasta duga dnevno, 240 milijuna kuna mjesečno, a dobili smo prijedlog koji je osobna iskaznica HDZ-a i HNS-a, rasprodaja, raslojavanje države, korupcija, nepoštivanje temeljnih međunarodnih dokumenata, poticanje ekonomske, pravne i socijalne nejednakosti, beskućništva te trenda apsolutnog siromaštva.

Dobili smo prijedlog u rangu zloglasnog “konačnog rješenja”), koji će izazvati novi val financijskog i (ostalih formi) državnog nasilja.

Vlada pritom (cinično?), u preambuli naglašava : “postoje skupine ljudi bez primanja ili s primanjima koja su toliko mala da je provedba bilo kakve ovrhe protiv njih neprovediva”, pa je stoga neshvatljivo kako odmah potom predlaže oslobađanje od imovine?!

 

Jasno ukazujemo što ne smije proći :

  1. Iz nacrta prijedloga zakona o izmjenama (…) zakona o stečaju potrošača i zakona (…) ovrha na novčanim sredstvima; koje bi trebale stupiti na snagu prvog rujna, 2018.

Prijedlog Vlade:

djeca koja potražuju alimentaciju nemaju prioritet naplate, nego će biti izjednačeni s ostalim vjerovnicima,

– namirenje i rasprodaja sve imovine vrednije od 5.001 kn,

– imovina se procjenjuje slobodnom procjenom, postupak vode “sudski savjetnici”,

– odvjetnici, porezni savjetnici..(..)..imaju pravo na 20% od dražbe, a “država” im na raspolaganje daje još 10 milijuna nagradu iz Proračuna;

– ubrzani postupak će se provesti i bez privole “osumnjičenog za dug” ako ovaj ne zaprimi obavijest i ne očituje se,

ovršni postupci će se nastaviti voditi i nakon otvaranja ubrzanog stečaja,

– povjerenici ulaze u domove i plijene, slobodno ( bez prisustva vlasnika, zamjenom brave na vratima, OZ),

– vjerovnik odlučuje hoće li i u kojem iznosu dozvoliti da se uzdržavana obitelj namiri iz stečajne mase,

– ako osumnjičeni u postupku umre, imovina se dijeli vjerovnicima,

zastara se prekida ako vjerovnik “nađe” novu imovinu,

 

Važno (op.a : Za to vrijeme, jedini stan se i dalje prodaje na dražbi za iznos duga veći od 20.001 kn, obitelj izbacuje na ulicu i sljedećih 5 godina još plaćaju ovrhu za stan koji više ne posjeduju!

 

  1. Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama ( 10 000 kn otpis?”):

Ni ova mjera nema nikakva pozitivna učinka, budući da se po osnovu obračuna, zatezne kamate kreiralo na nepostojeći dohodak, potraživanja “budućeg” dohotka je neustavno i mora biti protupravno i mora se zakonom spriječiti takva potraživanja.

 

Iz izdvojenog , javno postavljamo hipotezu da  HDZ Vlada ima velikih problema s razumijevanjem temeljnih dokumenata kojima se štite ljudska prava, npr. Ustavom ili Općom deklaracijom o pravima čovjeka, čl. 4 “Nitko ne smije biti držan u dužničkom ropstvu…(…), dok su im ideološki bliskija rješenja u stilu “Konačnog rješenja” , što se uvijek pokazalo opasno po Hrvatsku.

Nemojmo se igrati s povijesti.

Hrvatska ima iza sebe već prilično loš povijesni državni trag otimanja privatne imovine jednih u korist drugih ( 1941., 1945., 1991., 2011.,-)

Predložene mjere treba zaustaviti s obzirom na to da radi unapređenja demokracije treba spriječiti da se u Saboru donose zakoni koji su protivno interesima većine hrvatskih građana.

S poštovanjem,

UDRUGA BLOKIRANI

28.04.2018.

Prilozi:
REAGIRANJA NA HDZ VLADA MJERE

Savjetovanje o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stečaju potrošača, s Konačnim prijedlogom Zakona

Nacrt prijedloga Zakona o otpisu dugova fizičkim osobama

 

 

Related Posts

Leave a reply