Reagiranja na spoznaju da se na novi Ovršni čeka još godinu dana

Hrvatska je Vlada na jednoj od svojih zadnjih sjednica u prošloj godini donijela Plan zakonodavnih aktivnosti za 2018. U njemu nema ni “O” od Ovršnog zakona.

Članica radne skupine Ministarstva pravosuđa za izradu novoga Ovršnog zakona i predsjednica Udruge Blokirani Miriam Kervatin izrazila je, nakon prvog sastanka radne skupine, nezadovoljstvo razvojem situacije, kako načelnim idejama na kojima bi se trebao zasnivati novi Ovršni zakon tako i inercijom cijelog postupka.

– S obzirom na to da u ovoj godini neće biti ništa od novoga Ovršnog zakona, predložila sam konkretnu intervenciju u aktualni zakon koja bi odmah oslobodila 250.000 najugroženijih: trebala bi se definirati najniža dopuštena osnova za provedbu ovrhe, a to je minimalna mjesečna bruto plaća za kalendarsku godinu – za 2017. je to 3276 kuna – kaže M. Kervatin pozivajući se na, kako kaže, sve ovršne zakone u demokratskom svijetu.

Objašnjava to činjenicom da čak 80% građana koji su blokirani nisu obveznici osiguranja, što znači da nisu zaposleni, ne primaju mirovinu i oni će teško ili nikad otplatiti dugove.
Kervatin ističe da se dugovi moraju vraćati, no retorika s prvog sastanka budi joj sumnju da bi se položaj prezaduženog stanovništva mogao dodatno pogoršati te da je intencija budućeg novog zakona samo brže i efikasnije provođenje ovrha.

PROČITAJTE VIŠE : tekst iz Večernjaka

PROČITAJTE VIŠE: tekst Index.hr

Kervatin pak kaže da Vlada namjerno odgađa ovaj zakon.

“Vlast namjerno odgađa kvalitetna rješenja. Pišu scenarij nove sapunice o siromasima iz Hrvatske i najavu premijere smještaju u predizbornu 2019. godinu jer namjera im je marketinška. Iskoristi stari uspješni model – obećaj, ne izvrši, uđi u sabor i spremi u ladicu. Na blokiranima su mnogi od ovih koji sjede danas u saboru RH osvojili glasove, omastili brk i siti se zadovoljno potapšali po stomaku i podrignuli se sirotinji u lice“, kaže Kervatin.

Navodi kako nije sporno da većina dugova postoji, no isto tako ističe kako 12 do 16 posto radno sposobnog stanovništva koje je danas blokirano, a koje je do 2010. nekako uspijevalo servisirati sve svoje račune, kredite, obveze (a plaćali smo skuplje usluge i kamate nego Europljani) iste nije namjerno prestalo plaćati.

“Kod nas su tajkunima omogućili novi val privatizacije”

“Blokirani su se dogodili kao posljedica loših odluka političke i zakonodavne vlasti. Dok su druge države spremile za nalet svjetske krize i osigurale stanovništvu sigurnu luku, “naši” su se razbahatili i odlučili već insolventne nabiti na stup srama, blokirati obrtnicima svu imovinu, zgaziti institut privatnog vlasništva, kamatariti po dugovima i tajkunima omogućiti novi val privatizacije – sad s obzirom na to da su društveno vlasništvo već poharali, slijedio je atak na privatno.

Related Posts

2 comments

Nada Bogdanović

poštovani blokirani, poštovana Udrugo, poštovana gđo Kervatin,
ne spadam u blokirane građane, srećom, ali pripadamo, moja familija i ja, neoformljenoj i neformaliziranoj grupaciji građana koji godinama, a mi već 14 gdina, pokušavaju obraniti svoje privatno vlasništvo i svoja na zakonu zasnovana vlasnička prava. kod nas se radi o direktnoj obrani naslijjeđene nekretine nakon naše mame i dide, u centru Šibenika, dok je naše prebivalište u Zagrebu. Nemamo duga, kredita, nemamo nikakvih “projekata” s tim našim “stanom u prizemlju s terasom i podrumom”. Ali, zato planove s našim vlasništvom i našim vlasničkim pravima ima lokalna JAVNA BILJEŽNICA !, koja je od naših rođaka pred 14 godina kupila stan na katu iznad našeg posebnog dijela (i tu otvorila javnobilježnički ured). Ulaskom u kuću, bilježnica je uklonila horizontalne drveno-gredne konstrukcije i ugradila 2 betonske ploče, pa nam je devastirala i razrušila cijeli stan (parnica za naknadu materijalne štete trajala je 6 godina). Osnovna joj je namjera da iznad svoje kancelarije na 1.katu izgradi još 2 i 1/2 kata s apartmanskim sadržajem, iako se kao javni bilježnik ne smije baviti naplatnim poslovima, pa tako ni investiranjem ni turizmom. Očevidno je da se očekivalo da će nas tim rušenjem izbaciti iz naslijeđene nekretnine. Mi naravno, nismo iselili, pa je javna bilježnica sa svojim advokatom jednostavno IZMISLILA OVRHU sve kako bi se domogli našeg stana. I danas se još borimo po sudovima protiv neprofesionalno odrađenih lokacijskih dozvola koje joj je izdao lokalni upravni odjel. Itd.
Ispričavam se što sam bila malo opširna, ali htjela sam dokumentirati moj stav da JAVNE BILJEŽNIKE TREBA IZBACITI IZ POSTUPKA STVARANJA OVRŠNOG ZAKONA. ČAST IZNIMKAMA, ALI TO JE DRUŠTVO OTIMAČA. Oni sprovode postupke nasljeđivanja i time imaju uvid u vlasništvo građana, oni imaju uvid u vaš/naš platni promet, zgrću ogromne svote solemnizacijama ugovora o kreditima itd., a nisu odgovarajuće oporezovani. I oni javni bilježnici koji korektno obavljaju svoj fantastično plaćen posao su samo servis, oni ne mogu biti kreatori nikakvih zakona, a kamoli ovakvi koji kolekcioniraju i otimaju nekretnine . Ova spomenuta bilježnica je sprovela ostavinski postupak za našu rodbinu i odmah kupila taj dio nekretnine koji su naslijedili. Sve kad bi ova opisana osoba i bila jedini takav primjerak javnobilježničke vrste, smatram da OVAKVO JAVNO BILJEŽNIŠTVO TREBA UKINUTI i sve vratiti na sudove. Ovakvi lešinari samo proizvode nesavladivu nesreću građanima, a u ime tzv. poduzetnika i lupeža.
Ministar Bošnjaković izvodi “reforu” pravosuđa tako da premješta, spaja i razdvaja sudove, zbraja i oduzima riješene i neriješene predmete i normira
im rad, umjesto da se bavi meritumom stvari. Da nema ovakvog pravnog nereda i sveopće pljačke, pola predmeta nikad ni ne bi došlo na sud. Ovakve su stvari u Evropama nezamislive, kakvagod ta robovlasnička Evropa bila.
Želim vam da uspijete, Blokirani!

Poštovana,
zahvaljujem na podrsci; I mi smo stava da Hrvatska -nije demokrastki dovoljno spremna- da se nadležnost sudska prebacuje na tijela koja nisu zakonom ustanovljeni sud gdje se svakom od nas jamči ravnopravan, jednak i pravičan postupak.

Borba blokiranih je puno šira od puke reforme ovrsnog zakona no ovrsni ( i stav “političara” do privatnog vlasnistva i ljudskih sloboda jest eklatantan primjer koliko smo zaostala zemlja
lp

Leave a reply