PRIOPĆENJE: ODGOVOR NA REAKCIJU OPAČIĆ

ODGOVOR GOSPOĐI MILANKI OPAČIĆ POTPREDSJEDNICI VLADE I MINISTRICI SOCIJALNE POLITIKE I MLADIH

Poštovana gospođo Opačić!
Vaše ministarstvo jučer je reagiralo na stav udruge Blokirani oko sporazuma kojeg je Vlada sklopila s četiri grada i nekoliko komunalnih poduzeća, teleoperatera i banaka o otpisu dugovanja dijelu građana čiji su računi u dugotrajnoj blokadi. Podsjećamo, mi smatramo da je spomenuti sporazum neustavan jer pokazuje socjalnu brigu države za samo dio stanovnika koji imaju privilegiju stanovanja u jednom od četiri najveća hrvatska grada. Zbog toga smo najavili i tužbu Ustavnom sudu.
Iz Ministarstva socijalne politike i mladih stiglo je priopćenje u kojem demantirate našu tvrdnju i kažete da su u sporazum uključeni svi gradovi i općine. Već u slijedećoj rečenici kažete da Vlada ne može natjerati jedinice lokalne samouprave da pomognu svojim građanima. Gospođo Opačić, kad ovo ne bi bilo tužno zbog teške situacije u kojoj se nalaze brojni naši sugrađani, sigurno bismo se slatko nasmijali ovakvom priopćenju iz ministarstva kojem ste na čelu.
Nećemo Vas, poštovana potpredsjednice Vlade pitati jeste li svjesni da ste ovakvim priopćenjem konačno priznali nemoć ili bolje rečeno nesposobnost Vlade da poduzme konkretne mjere na rješavanju socijalnih problema, a temeljem Ustava Republike Hrvatske i Zakona o Vladi. Ako Vlada svoj propust na socijalnoj zaštiti stanovništva prebacuje na jedinice lokalne samouprave, onda nam ta i takva Vlada ne treba. Da biste znali zašto ovo tvrdimo, citirat ćemo Vam nekoliko članaka Ustava i Zakona o Vladi. Možda Vam onda stvari postanu jasnije. Možda ćete, kad to pročitate, shvatiti što je posao Vlade.
Dakle, članak 14., stavak 2. Ustava RH kaže: „Svi su pred zakonom jednaki.”
Pazite, gospođo Opačić, Ustav ništa ne govori o volji ili pristanku jedinica lokalne samouprave, odnosno načelnika općina i gradonačelnika da bi građani bili jednaki. Ustav jednostavno kaže da su svi pred zakonom jednaki.
Posebno je zanimljiv prvi stavak članka 57. Ustava koji kaže: „Slabim, nemoćnima i drugim, zbog nezaposlenosti ili nesposobnosti za rad, nezbrinutim osobama država osigurava pravo na pomoć za podmirenje osnovnih životnih potreba.“
Jeste li sad shvatili gospođo Opačić? Država im osigurava pomoć. Jesu jedinice lokalne samouprave dio države, ali ako Vlada po Ustavu ugroženima osigurava pomoć, onda to gradovima i općinama nije na izbor. To Vam je kao ono kad Vlada odluči jedinicama lokalne samouprave, koje sad optužujete za socijalnu neosjetljivost, uzeti dio prihoda kroz promjene poreznog sustava. Vlada predloži Saboru zakon, vladajuća većina ga prihvati i problem je riješen, za sve jednako!
Ma, ako Vam još nije jasno kako to ide, onda bi valjalo pogledati što dalje Ustav kaže o poslovima koje obavlja Vlada. Dakle, članak 112. Ustava kaže slijedeće: „Vlada Republike Hrvatske:
– predlaže zakone i druge akte Hrvatskom saboru,
– predlaže državni proračun i završni račun,
– provodi zakone i druge odluke Hrvatskoga sabora,
– donosi uredbe za izvršenje zakona,
– vodi vanjsku i unutarnju politiku,
– usmjerava i nadzire rad državne uprave,
– brine o gospodarskom razvitku zemlje,
– usmjerava djelovanje i razvitak javnih službi,
– obavlja druge poslove određene Ustavom i zakonom.“
Jeste li primjetili, potpredsjednice Vlade, da Vlada predlaže Saboru zakone, da provodi zakone, da brine o gospodarskom razvitku zemlje, ali da ne potpisuje sporazume s nekim pravnim subjektima u ime dijela građana Republike Hrvatske. To Vam piše čak i prvom članku Zakona o Vladi. Saboru ga je prošle godine predložila Vaša Vlada. Evo što ste tamo napisali: „U obavljanju izvršne vlasti Vlada određuje, usmjerava i usklađuje provedbu politika i programa te u tu svrhu predlaže i donosi strategije, daje smjernice, donosi akte te poduzima druge mjere potrebne za uređenje odnosa iz područja svoje nadležnosti.
Vlada predlaže Hrvatskom saboru zakone i druge akte te državni proračun i završni račun, provodi zakone i druge odluke Hrvatskoga sabora, donosi uredbe za izvršenje zakona te za preuzimanje i provedbu pravno obvezujućih akata Europske unije, vodi vanjsku i unutarnju politiku te europske poslove, usmjerava i nadzire rad državne uprave, brine o gospodarskom razvitku zemlje, usmjerava djelovanje i razvitak javnih službi te obavlja druge poslove određene Ustavom i zakonom.“
Zar je moguće da ste već zaboravili kakve ovlasti ste sami sebi dali?!
Kako god bilo, niti u Ustavu, a ni u Zakonu ne piše da Vlada u ime dijela građana sklapa nekakve sporazume. U Ustavu i zakonima jasno piše da Vlada provođenjem svoje politike građanima osigurava gospodarski razvitak, radna mjesta i sve druge socijalne dobrobiti. Samoorganiziranje građana radi ostvarivanja nekih prava prema trećim osobama obično se naziva nevladin sektor. Vidite li tu išta znakovito, potpredsjednice Vlade. Po Zakonu i Ustavu Vlada kreira politiku, na temelju nje stvara zakonski prijedlog i upućuje ga Saboru. Kad to Vlada napravi, onda jedinice lokalne samouprave nemaju izbora. One zakon moraju poštovati. To je jedina isitina gospođo Opačić. Sve drugo su loši marketinški potezi Vlade u izbornoj godini, bez stvarnog učinka na popravljanje socijalne situacije građana Republike Hrvatske.
Poštovana gospođo Opačić, javno Vas pozivamo da zajedno s Vašim kolegama ministrima preuzmete odgovornost za ono što radite, da stavite izvan snage Ovršni zakon, da hitno pristupite izradi novog takvog zakona u kojem odvjetničke i javnobilježničke tarife neće moći stvarati većinu duga, zakona po kojem će institut potpune blokade računa postati stvar prošlosti, zakona po kojem će dug biti moguće otplaćivati i po kojem će i financijske institucije preuzeti dio odgovornosti za nastalu situaciju postojanja duga. Dok razmišljate o novom Ovršnom zakonu, mogli biste Saboru predložiti da po hitnoj proceduri donese Zakon o poništenju svih cesija, odnosno prodaja duga bez pristanka dužnika. Nadamo se da nećemo i to morati rješavati preko Ustavnog suda.
Svjesni smo, puno je toga, ali tako to bude kad političari godinama drže zatvorene oči i okreću glavu od socijalnih problema u koje je država potonula.

UDRUGA BLOKIRANI

U Zagrebu, 20. siječnja 2015.

4 comments

Polupismeni Cobani u toj vladi, treba im diplome dati na provjeru jesu li krivotvorene tj kupljene.

Dragan Petrović

Šta radi Ustavni sud znaju li oni gdje žive i što se događa milijun ljudi u hrvatskoj koji su neustavno blokirani oni čekaju šta čekaju opći haos u državi dali su svjesni odgovornosti koju imaju šta se čeka ovršni zakon treba odmah staviti van snage i napisati bolji pošteniji za građane a ne sada još zakon o osobnom bankrotu koji po najavama će biti još gori od sadašnjeg ovršnog zakona ustavni sud mora odmah reagirati ili će hanžekovići i njemu slični pretvoriti hrvatsku u feudalno društvo od kojeg i nismo tako daleko molim udrugu blokiranih da svaki dan šalje požurnice ustavnom sudu i da što više je to moguće budete prisutni u medijima kako bi izvojevali pobjedu tj bolje i poštenije hrvatsko društvo. Hvla vam.

Hvala Vam na podrsci. Jos bi bolje bilo kada bi Vi ososbno slali pozurnice na Ustavni, sto nas je vise —-

Leave a reply