PRAG IMA VEĆI BDP NEGO CIJELA HRVATSKA

BETON, ZAČELJE

1. HRVATSKA, BDP, bruto domaći proizvod po stanovniku po paritetu kupovne moći za 2016. iznosi 17.500 eura.
2. RUMUNJSKA, BDP, bruto domaći proizvod po stanovniku po paritetu kupovne moći za 2016. iznosi 17.000 eura.
3. BUGARI, BDP, bruto domaći proizvod po stanovniku po paritetu kupovine moći za 2016. iznosi 14.200 eura.

Te tri zemlje posljednjih godina zabetonirale su začelje ljestvice europskog standarda.

NAZADOVANJE
Hrvatski je standard na razini od 60 posto prosječnog europskog od 29.200 eura, dok je godinu prije bio na 58 posto standarda EU-a.

Tako smo za 40 posto lošiji od prosječnog standarda Europljana.

No, rumunjski Bukurešt daleko je ispred svih hrvatskih regija s 40.400 eura po stanovniku. Dodajmo tome da su Bratislava i Prag na šestom i sedmom mjestu u cijelom EU-u po standardu koji za 84, odnosno 82 posto prelazi europski prosjek.

PRAG IMA VEĆI BDP OD CIJELE HRVATSKE

Češki glavni grad s 1,2 milijuna stanovnika preklani je imao BDP od 44 milijarde eura, dok je iste godine cijela Hrvatska stvorila 46 milijardi eura BDP-a, a ta svota obuhvaća svu robu proizvedenu u godini dana i još uz vrijednost usluga.

Podaci su to Eurostata, europskog statističkog ureda, koji je za svih 276 europskih regija izračunao razinu BDP-a i standarda.
Standard je mjerio paritetom kupovne moći kojim se eliminiraju razlike između razina cijena među zemaljama, pa se mogu uspoređivati ekonomski pokazatelji.

Ta usporedba pokazuje da smo u gomili od 276 regija u Europskoj uniji, gotovo pa na začelju, naše dvije regije – kontinentalna i jadranska Hrvatska su na 235. i 239. mjestu.

NEĆEMO SE DOBRO PROVESTI

Dr. Guste Santini kaže da ga baš ništa u svemu tome ne čudi i ne šokira nego samo potvrđuje njegove bojazni i sumnje da se nećemo dobro provesti ne okrenemo li se resursima i ne krene li Hrvatska u ozbiljnu reindustrijalizaciju. – Ne opametimo li se, statistika će potvrđivati naše gluposti, a to je da smo se odrekli svog razvoja. Sve nerazvijene zemlje imaju veći dohodak po paritetu kupovne moći od dohotka per capita. To je zato što je vrijednost valute nerazvijenih zemalja veća.
Da smo Rumunjsku prošli per capita po paritetu kupovne snage meni je ozbiljan pokazatelj da zaostajemo za njom.
Kao sve pametne i nacionalno osviještene zemlje, tako Rumunjska provodi oštre politike kako bi se prilagodila globaliziranom tržištu. Ako Hrvatska hoće napraviti iskorak, mora gledati pravila igre u svijetu i kako se možemo prilagoditi, a nijedan parametar ne možemo mijenjati.

U Hrvatskoj nikada nismo posložili strategiju razvoja niti smo imali nekakav iskorak. Provodim anketu o poreznoj presiji u gospodarstvu, od tvrtke do tvrtke. Začuđujući su podaci, porezna presija je daleko veća, na dohodak ali i na profit na kojeg je presija daleko veća od proklamiranih 20 posto – ističe dr. Santini.

Ovaj ekonomist podsjeća da je Čehoslovačka između dva svjetska rata bila izuzetno razvijena, Češka je bila manufaktura Austro-Ugarske s razvijenom industrijom, Mađarska je imala poljoprivredu, Austrija trgovinu i politiku, a Hrvatska je bila – periferija.

Izvor:https://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/hrvatska/clanak/id/535424/prag-ima-bdp-kao-cijela-hrvatska-a-bukurest-je-za-nas-raj-39ne-opametimo-li-se-statistika-ce-potvrivati-nase-gluposti39?utm_source=jutarnji.hr&utm_medium=widget&utm_campaign=midashanza

Leave a reply