Povijesni rast blokiranosti osnovnog potencijala razvoja Hrvatske – kućanstva


Povijesna tablica rasta Blokiranih od 2010.-2017.
Iz javnih podataka FINE:

2010.
12/2010. godine
– 25.606 građana u blokadi ( obrtnici, samozaposleni)

01 2011.
– 77.911 građana u blokadi. Dug iznosi 6,019 milijardi kn
06/2011.
-166 000 građana u blokadi
12/2011.
– 219 421 građana u blokadi

03/2012.
-212 317 građana u blokadi. Dug iznosi 13 milijardi kn

2013.
12/2013.
– 299.795 građana, u blokadi.Dug iznosi 23,82 milijardi kn

01/ 2014.
307.406 građana u blokadi.Dug iznosi 24,45 milijardi kn
11/2014.
322 500 građana u blokadi. Dug iznosi 31,06 milijarde kuna i prerastao je iznos duga hrvatske privrede!
47.828 blokiranih poslovna subjekta s 28,9 milijardi kn duga.

05/ 2015.
-320 214 građana u blokadi; Dug iznosi33,61 milijardi kn.
09/ 2015.
-320.952 građana. Dug građana iznosi 35,61 milijardi kn.

2016.
01/ 2016. -324.424 građana u blokadi . Dug iznosi 36,99 milijardi kuna
-29. veljače u blokadi je bilo 327.616 građana. Dug građana iznosio je 37,32 milijarde kuna
-31. ožujka u blokadi su bila 328.532 građana. Dug građana iz osnova iznosio je 37,87 milijardi kuna, što je za 1,5% više u odnosu na prethodni mjesec.
30. lipnja, 2016. u blokadi je bilo 328.788 građana.
Dug građana iz osnova iznosio je 39,93 milijarde kuna, što je za 1,9% više u odnosu na prethodni mjesec.

2017.
Ožujak, 2017. – krajem ožujka u blokadi su bila 330.762 građana, a njihov je dug iznosio 41,99 milijardi kuna.

30. travnja u blokadi su bila 328 872 građana
Dug građana iz osnova iznosio je 42,19 milijardi kuna, što je za 0,5 % više u odnosu na prethodni mjesec.

PREZADUZENI

Iz gornje tablice, podaci FINE, vidimo da se broj od cca 300 000 prezaduzenih pojedinaca i ili obitelji, od 2013. do 2017. fiksirao na cca 300 000, dok je njihov ukupan iznos duga u to vrijeme
( premda se dug naplaćuje i ovrhe su aktivne),
gotovo pa podvostručio – sa 23 milijarde do skoro pa 43 !

E sad, predlažem siroj javnosti osobito onima koji smatraju da je biti prezadužen gori grijeh od ubojstva ( jer čak i osuđeni za najgora zlodjela imaju pravo na obranu i oprost pa čak i odstetu ukoliko su im boravkom u ćeliji ugrožena osnovna ljudska prava )- stoga ponavljam pitanje :-

a) želite li mrtvi hladni i pravedni  zauvijek prebrisati iz zajednice  300 000 obitelji ( uz spoznaju da je zajednica u isto vrijeme ( mirna hladna) izbrisala ili moratorijem spasila i oprostila od dugova stotine milijardi iz tajkunskog sektora)

b) ili za ovih 330 000 obitelji treba naci rješenje -kojim ih necete bas izbaciti na ulicu i osuditi da zauvijek zive od mrvica?

To je sve što vas ja imam za pitat’?

Hocete li biti mirni s spoznajom da “majka monstrum” koja je ubila svoje dijete ima mogucnost pomilovanja i da je za cca 5 godina slobodna i ima pravo na novi početak —, a da ne dozvoljavate da 330 000 obitelji nastavi s svojim životom jer ih optužujete za “smrtni grijeh” prezaduženosti jer “vi znate da ona hoda u crvenom kaputu, a duzna?”

Razmislite i odlučite.
Meni, osobno dojadilo ukazivati na posljedice.

Želite da vjerujete da je 330 000 normalnih ljudskih obitelji – toliko loše jer -eno ih, ne žele vraćati dugove- ok optužite ih, usmrtite, izbrisite iz zajednice da nastavimo dalje.
Jer ja nemogu nakon milijun primjera iz života prezaduzenih, opet, svaki dan se suočiti s pričom -a da, oni su duzni- tko im je kriv- neka se sakriju u mišju rupu i ne smetaju više pred očima nama “pravovjernima”

Ostaje samo jedno pitanje koje trazi odgovor. Hocemo li tih 330 000 blokiranih duznih seljaka, obrtnika, samohranih roditelja, obitelji s malom djecom, vojnika, policajaca, socijalnih radnika, medicinskih sestara, novinara, pirotehničara, liječnika, profesora, državnih sluzbenika, bolesnih, nepokretnih, jamaca, nezaposlenih, studenata, znanstvenih novaka, umirovljenika, postolara, mehaničara.malih trgovaca, smetlara, inzinjera,pomoraca i pilota itd – ostaviti ZAUVIJEK u apsolutnom siromastvu i zauvijek se naslađuvati nad njihovim “grešlama” ili idemo dalje – novo vrijeme, novi ljudi!?
Nijedan drugi odgovor nije važan- rješenje ili zauvijek blokada!
Birajte!

Štogod odlučili – ok- znati ćemo-  to je to. Sve osim ove dozivotne bolakde, kamatarenja i besmisla života u blokadi!

PODSJEĆAMO :
– Prema podacima koje je obradila Fina, zbog neizvršenih osnova za plaćanje , u periodu od 2011. do 2016. FINA je provela cca 7,8 milijuna ovrha, od čega 71 pljendiba posto nad građanima RH
FINA, državna agencija je od građana prisilnom pljenidbom na ovrsni prijedlog odvjetnika i bilježnika i banaka naplatila 27 milijardi kuna , a građani su duzni još gotovo 42 milijarde.

Zastare nema,dug zauvijek raste i prenosi se na nasljednike bez mogućnosti da nasljednik bude upoznat .
Dug, blokadom kod FINE, raste cca pola milijarde na mjesec.
Od početnih 6 milijardi privatnog duga, do 42 milijarde!

Naplaćeno je već oko 28 milijarde ali su građani i dalje duzni 42. Klasično lihvarenje i kamatarenje.

PODSJECAMO:
RAST PREZADUZENIH:
Odgovornosti – države zbog nekontroliranog rasta prezaduzenih, kamata, usluga, poreza … rast nezaposlenih- unistenje privrede
Vjerovnika – previsoke kamate, najskuplje usloge
Duznika- jer se prezaduzio i sad ne zna kako dalje
___________________________

Hrvatske vlasti nisu pravovremeno ( 2007 – 2017 – ) reagirale na prezaduženost potrošača , pojedinaca i/ ili obitelji.
„NB“ ( 330 000 dugotrajno prezaduženih ( blokiranih ) na cca 1 200 000 zaposlenih) .

ZAŠTITA OSNOVNIH VRIJEDNOSTI

Naime, ratio legis ove odredbe se sastoji isključivo u zaštiti vrijednosti, da nikakve špekulacije, recesije, igrarije sa valutama, tečajevima, velikim oscilacijama, zateznim kamatama kod naplate otvorenih računa itd, ne bi se smjele primjenjivati kod zaključivanja dugoročnih ugovornih odnosa.
Nedopustivo je i predstavlja apsurd da , špekulacije radi, bankari naplaćuju sve veću i veću otplatnu ratu te da dužniku glavnica, unatoč redovne otplate, raste (e.g. franak, blokada..) nigdje na vidiku .
Budući da je bankar stručnjak, da su predstavnici javnih tijela vlasti stručnjaci – on treba postupati u skladu sa pažnjom dobrog stručnjaka čl.10. (2).ZOO( diligentia profesionalis …)

Val globalne ekonomske krize, gašenje i gubitak radnih mjesta, 8 godina recesije potopio je veći broj hrvatskih potrošača pojedinaca i /ili obitelji, koji su već ionako prezaduženi (uglavnom potrošači, mali trgovci, mali i srednji poduzetnici, marginalizirane skupine socijalno ugroženih, samohrani i samozaposleni, kreditno prezaduzeni, nezaposleni, treća dob, obitelji s malom djecom …) i teško su bez podrške i pomoći javnih vlasti mogle na duži rok izdržati zatezne kamate od 18% i više, 8 godina recesije, unisteno selo i prezaduzene OPG-ovce, gašenje malih trgovina, obrta, shark kredite ilegalnih kreditnih zadruga, rast nezaposlenosti itd…
PROMJENJENE OKOLNOSTI

Naime svijet je nepredvidljiv, krize , recesije , suše poplave , ratovi ,dugotrajni nemiri, građanski sukobi, posljedice migracija itd.( slično kao izvanredni rizici u osiguranju..)..

Ovo načelo , inače kontinentalnog sustava prava se redovito unosi u obliku klauzula u dugoročne godišnje i višegodišnje ugovore sa strankama iz zemalja anglo-saksonskog (ili anglo-američkog ) prava.
Zato je neshvatljivo da se, između ostalih, recimo ex Hrvatski fond za privatizaciju današnji CERP niti ne osvrće na prigovore i prosvjede radi promjenjenih okolnosti , i time tjera vlasnike stanova i njihove potomke,da budzašto prodaju stanove ili za svoja potraživanja iz osnova otkupa stanova provode ovrhe, mašući sa solemniziranim ugovorima o otkupu stanova uz tvrdnje da imaju ovršnu ispravu, te da će se prodajom stana u ovršnom postupku namiriti. Dakle , I DRŽAVNI FOND ne poštuje Zakone koje je donio Sabor ?! Što reći…

Tako daleko nisu išle ni mortgage banke u USA. One jesu ishitreno deposjedirale vlasnike nekretnina temeljem instituta mortgagea nastupom krize, ( vlasnici pod šatore ??), no nakon pola godine, nakon što nisu našle druge dakle zamjenske ili nove vlasnike , brzo su pozivale deložirane vlasnike da reposjediraju nekadašnje svoje nekretnine, i da rečeni vlasnici plate što mogu u skladu sa novonastalim okolnostima( manja rata , manja kamata , duži period otplate…?).

A što mi radimo.?? Samo preživjeli dužnik i/ili privredni poduzetnik može otplatiti dug.
Koliko je, samo, građana uništeno, koliko je samo stečajeva i predstečajnih nagodbi provedeno, koliko je samo osnovne supstance proizvodnje uništeno , samo zato što se nisu uvažile promjenjene okolnosti. Ev. „oprostom duga“ se trenutno rješava problem ( 6000 od 330 000) , no dug se pored ovakve prakse regenerira i ponovno nastaje i definitivno vodi u propast..
Islanđani i Irci te Mađari su se potrudili da svrgnu pretjerani jaram eksploatacije.
Pred povjerenstvom Kongresa USA su neki odgovarali za ovu bankarsko-financijsku svjetsku krizu…
Ne znam da li je itko prozvan u našoj zemlji za ovolike poremećaje ….

Jeste li znali da je ukupan dug privatnih lica u Hrvatskoj presao ukupan iznos duga hrvatske privrede i dalje raste ( 12/2014.) ?!

Frapantan podatak , nezabilježen u svijetu!

HRVATSKI ZAKONODAVNI OKVIR, REPRESIJE NAD PREZADUŽENIM
Vlast nisu pravovremeno poduzele pravne, socijalne ni političke mjere da bi se kriza prezaduženih pravovremeno sanirala.
Kad su odlučili reagirati, odlučili su 330 000 prezaduženih pojedinaca i obitelji, staviti na stup srama i slomiti modelom prijekog suda! Većinom izmjena Ovrsnih postupaka, od 2010, do danas, ide se na štetu osiromašnih.
Koji je smisao takve mjere, kad ako netko vec nema dovoljno novaca za zivot, prezaduzen je – pa mu dug „država pomaže“ da početni dug potom raste apsolutno, zauvijek i prelazi u slijedeću generaciju?
Time je – odnos države do prezaduženih – kroz Ovrsni zakon u Hrvatskoj postao karikatura naplatnog zakona prisilne provedbe, njime se zapravo potiče rast dugova, potiče apsolutni rast dugova, a ne naplata i smanjenje istog.
Od toga najveću korist imaju samo određene skupine – popularnim nazivom – interesna ovrsna mafija.

„NB“ –Vlast je tek 2015. uvela institut Osbnog bankrota potrošača, kad je kriza prezaduzenih kroz kamaterenje istih već dosegla razine pucanja. Do danas je od 330 000 prezaduzenih pojedinaca i ili obitelji tek nesto manje od 900 pokrenulo zahtjev za osobnim bankrotom.
Jer i taj je zakon opet postupa drakonski do prezaduženih, osnovna mu je namjena tzv. velike ovrhe nad ukupnom imovinom. I što onda? Gdje bi trebala obitelj nezaposlenog prezaduzenog nakon velike ovrhe? U Irsku? Pješke?!

Osiromašene i prezadužene, koji su već i platili za svoj dio odgovornost za prezaduženost se, po mo mišljenju prestrogo kažnjava, neadekvatno strogo , dok se vjerovnike, vlasnike tvrtki, javne bilježnike kao generatore dijela duga, tako i državnu, političku vlast kompletno abolira od odgovornosti.

Milijarde se brišu kroz stečajni zakon ( vlasnicima tvrtki), a siromašnu baku, OPG-ovca, propalog obrtnika,nezaposlene starce ili bolesnika od karcinoma će bez njihovog znanja nabiti na stup srama, blokirati,kamatariti, oteti svu imovinu, izbaciti na ulicu jer (mozda) nisu pred 12 godina platili neki manji dug ( temeljem Ovrsnog, Poreznog..)

Uz navedeno, kroz slijedeći tekst truditi ćemo se ukazati samo na neke od nepravilnosti hrvatskog ovrsnog zakonodavstva ( koncentrirati ćemo se na javne bilježnike i EU presude kojim EU sud pravde jasno kaže ( Presude Europskog suda C- 551/15 i C- 484/15, od 09. ožujka, 2017. kojim EU Sud zaključuje da – „ iako su javni bilježnici u Hrvatskoj ovlašteni sastavljati autentične isprave koje također mogu biti osnova za izdavanje europskog ovršnog naslova ako se odnose na nespornu tražbinu –za rješenja o ovrsi koja ti javni bilježnici izdaju može se po toj osnovi izdati potvrda samo ako se utvrdi da je dužnik izričito prihvatio u njima navedenu tražbinu. „
Sud također navodi da – „poštovanje načela uzajamnog povjerenja među državama članicama u području suradnje u građanskim i trgovačkim stvarima zahtijeva da sudske odluke nacionalnih tijela države članice čije se izvršenje traži u drugoj državi članici moraju biti donesene u sudskom postupku.“
Dakle, kada postupaju u okviru ovlasti koje su im povjerene nacionalnim pravom u ovršnim postupcima na temelju „vjerodostojne isprave“, javni bilježnici u Hrvatskoj ne mogu se smatrati „sudom” u smislu dviju spomenutih uredbi, osobito u slučajevima kad dužnik nije izričito prihvatio u njima navedenu tražbinu.“
Obzirom da su građani Republike Hrvatske ujedno i građani EU smatramo da se i na hrvatske građane ima odnositi predmetna presuda!
Time bi za 90 % ovrsnih rješenja u RH dužnici trebali biti obeštećeni jer su neprimjereno kažnjavani.
Drakonski, bez prava na pošteno suđenje, ovršnim zakonima i doživotnim kamatarenje, kažnjava se propale obrtnike, osiromašene, nezaposlene, prezadužene pojedince i/ili obitelji, blokiraju im se svi računi i imovina, kamatari čak i ako ne zarađuju, ukida se institut zastare, dug raste zauvijek i prelazi u slijedeću generaciju;
npr. za dug od 100 kn ( 10 EUR ) prodaje se imovina na dražbi i socijalno ugrožena nezaposlena obitelj postaje i beskućnik, Hrvatska nema odgovarajući model socijalne zaštite prezaduženih; prisilnom prodajom na dražbi ispodprocjenjene imovine i dalje ste dužni – ukratko- u Hrvatskoj nitko nije siguran – dug se može pojaviti i za 12/ 24/ 60 godina, vjerovnik nije obvezan pozvati duznika na sud, obavijestiti o ovrhi, ni o dražbi, dužnici nemaju adekvatnu pravnu zaštitu i/ili nemaju sredstava da plate odvjetnika i situacija s prezaduženim i prisilnom naplatom dugova se, u Hrvatskoj, otela kontroli.

Republika Hrvatska se do 330 000 prezaduženih pojedinaca i/ili obitelji odnosi puno gore nego da su osumnjičeni za najgori zločin, nemaju pravo na pošteno suđenje ni na zastarjelu ili oproštenu kaznu ni rehabilitaciju po sili zakona.
Jer dovoljno je pogledati kako dug raste po godinama, premda ljudi plaćaju, dug je sve veci ( vidi povijesnu tablicu rasta broja prezaduzenih i iznos duga )

Miriam Kervatin
01.06.2017.

Related Posts

Leave a reply