Podrška radnicima Uljanika i 3 Maj-a!

 

1/2 PODRŠKA UDRUGE BLOKIRANI

U Puli se ovih dana događa veličanstvena pobuna radnika i građana Pule protiv laži kojoj su ih njihova “uprava”, njihovi “političari i biznis investitori” poučavali, i navodno, služili u njihovom interesu.

Na ulice izlaze radnici brodogradilišta, njihova djeca, žene, prijatelji, rodbina.

Radnici Uljanika su u svojim sugrađanima probudili njihovo bolje ja.
Ukazali im na laž i prisilili ih da stanu na stranu istine – na ulice Pule – i da se zajedno bore da se svim radnicima isplati zarađena plaća, zajamči pravo na posao i na život bez ovrha i blokada!
Ne smije se dozvoliti da toliko obitelji ostane bez posla ( bez plaća) samo zato da bi beskrupolozni interes pojedinaca bio kratkoročno zadovoljen.

Građanima Pule, danas, moralni uzor radnika Uljanika više znači od pogrbljene kralježnice.

Pravo na plaću, pravo na egzistenciju, pravo na slobodu od života u paklu ovrha i blokada (koja većinom i počinju tako, neisplatom zarađene plaće).

Kao i svi zakoni, tako i ovaj mimohod ulicama Pule, svoj pravi smisao dobiva jer organiziran i provođen s moralnom samosviješću radnika koji brane svoju pravo na dostojanstvo života.

UDRUGA BLOKIRANI podržava stav i moralnu samosvijest radnika Uljanika i poručuje :”Ne dajte da vas ubace u Blokirane jer iz toga nema izlaza!”

 

 

 

2/2 SINDIKAT SE NIJE ODAZVAO


PODSJEĆAMO da smo Udruga Blokirani pozvali Sindikat METALACA, u svibnju, na razgovore oko organizacije zajedničkog prosvjeda, PROTIV SIROMAŠTVA!

I nije bilo odziva.

Nepuna 3 mjeseca kasnije, teška predviđanja Udruge Blokirani su se obistinila. Apsolutno siromaštvo, blokada i kamatarenje prijeti  radnicima brodogradilišta.

Razumijemo vaš očaj; počinje školska godina, djeci nema za kupiti knjige, platiti režije, kredit, a zatezne kamate idu i siromaštvo je sve jače…

Sindikalci preslabi, demotivirani i nedostaje im volje za pokretanjem pozitivnih promjena u Hrvatskoj.

A mogli smo već uzeti situaciju u svoje ruke …

Hoće li konačno u Hrvatskoj prevladati sloga i zajedništvo djelovanja ili padamo u još dublji ponor?

Naša ponuda za suradnjom i dalje stoji!

Radnicima, uopće odraslima trebalo bi zauvijek biti jasno da im je zabranjeno služiti politikantima, diktatorima iz uprave, da je zabranjeno sagibati kralježnicu.

UDRUGA BLOKIRANI

 

“Radnici su već rano ujutro stigli pred ulaz u pulsko brodogradilište te vikali ‘Uprava odlazi!’ Složni su da je za nastalu situaciju odgovorna, kako kažu, nesposobna uprava, koja samo čeka da dođe novac od restrukturiranja i da nakon toga ništa ne rade. Kako je rekao jedan od radnika, ‘ništa ne rade, piju kave i sokiće’, a oni nemaju djeci dati kruha.

Kako javlja N1, iako je bilo predviđeno da se štrajk održava unutar brodogradilišta, radnici su već ujutro izašli iz kruga Uljanika, stajali su na ulici i blokirali promet. No, nakon podneva, javlja Jutarnji list, radnici su krenuli je prema Forumu u samom centru Pule, nedaleko od brodogradilišta Uljanik. Prošetali su samim centrom grada, sve su zaustavili, vikali “Uprava odlazi” i blokirali promet. nakon kratke šetnje vratili su se pred zgradu Uprave i stoje na ulici.

‘A šta da radimo. Da idemo unutra i radimo dalje bez plaće? Stajat ćemo tu vani dok god nas ne budu maknuli. Ne znamo hoćemo li išta time postići, ali želimo da Uprava odstupi’, kazao je jedan od ogorčenih radnika.”
preneseno od T- portala

 

Related Posts

Leave a reply