Ovrsni zakon iz 1887. bio humaniji od OZ RH

Zanimljivosti iz ovršne povijesti- Ovrsni iz 1887.

Točno na današnji dan, a kad se u Saboru RH ima raspravljati o novim izmjenama Ovrsnog zakona RH podsjetimo na Zakon ob egzekuciji- ovrhi-iz davne 1887. godine.

Točno na današnji dan davne 1887. usvojen je  – “Novi zakon ob obrvhi ( egzekuciji ) od 13.07. 1887.godine ” – koji je po mnogim svojim točkama bio svrsishodniji i normalniji od suvremene inačice OZ Republike Hrvatske.

Citat:
“Zakon o egzekuciji mienja se na korist dužnika ( obzirom da je veći dio našeg istarskog pučanstva žali – bože zadužen-  kako ističe predlagatelj );
– kod zanatlija i obrtnika se nece smjeti plijeniti sredstva za rad ( znači ni računi jer kako da obrtnik radi ako su mu računi blokirani ), a
-nekretnina se neće smjeti prodavati ISPOD procijenjene vrijednosti. – Zakon imaju provoditi sudovi!
– pokretnine se nece prodavati ako ne pokrivaju ovrhu…”

 

NOTA BENE -usporedba
Ovrsnim RH iz 2010.- 2017. prodaje se jedina nekretnina, osumnjičenog dužnika, na dražbi i to za vrijednost koja je ispod stvarne vrijednosti, čime se pogoduje samo mešetarima nekretnina.
Duznika i obitelj ( bez obzira na zdravstveno i socijalno stanje)
izbacuje na ulicu i ostavlja ga bez ičeg, još više dužnog i prezaduzenog na teret društva. Točna vrijednost duga utvrđuje se TEK nakon dražbe!!???
I jedini tko su tu zaradili su mešetari i kamatari.

Suvremeni OZ RH, za razlkiku od OZ iz 1887.  je dozvolio privatnim licima ( javni notari) da plijene bez suda čak i da se obrtnicima plijene i blokiraju SVI računi!
( do danas je od 2010. do 2017. OZ RH provedeno već više od 800 većih intervencija u zakon i stvoren je kupus od zakona u kojem se snalaze samo mocniji )
Pametnom dosta!

Tekst potpisuje:

Miriam Kervatin, inicijatorica projekta Blokirani-Deblokirajmo Hrvatsku

Related Posts

Leave a reply