Ovršena mirovina od 1 100 kn

Molim Vas informaciju vezano za sljedeći slučaj. Možda ste se već susretali sa istim problemom, pa bi mi uvelike pomogao Vaš odgovor.

Naime, osoba koja je napunila 65 godina starosti i ima uplaćenih 19 i pol godina staža, dobila je obračun mirovine na iznos od 1.121,00kn. Budući da postoji određeni Porezni dug za doprinose za mirovinu i zdravsteveno osiguranje, za one godine za koje nije bilo uplata (poljoprivrednik), prvih nekoliko mirovina umirovljenik nije niti vidio jer je netko pametan u Područnom mirovinskom uredu, rekao da se neće uzimati nikakav novac za Porezni dug… Nakon otvorenja zaštićenog računa u FINA-i, umirovljenik prima 749,00kn mirovine… Ostatak odlazi za Porezni dug.

Pitanje je: budući da se uzima novac za Porezni dug za neuplaćene doprinose, a mirovina je obračunata samo za one godine za koje postoje uplate (19 i pol godina), da li to znači da će se svako malo raditi revizija uplaćenih sredstava i sukladno uplaćenom, da će se priznavati i staž za novouplaćene godine te će se i povećavati mirovina? Inače, za što se uzima novac ako su u izračun za mirovinu ušle samo uplaćivane godine? Pisala sam i Mirovinskom, ali pitanje je kada će doći ikakav odgovor.

Inače, u kućanstvu umirovljenika žive suprug (umirovljenik), supruga bez primanja, kćer koja je samohrana majka (radi za minimalac) te malodobno dijete. Četveročlana obitelj živi od cca 3.000,00kn mjesečno, pa im je svaka kuna prijeko potrebna. Umirovljenik posjeduje nešto zemlje i šumu. Jedina nekretnina koju ima je ona u kojoj žive, kuća iz 1960-e godine…

LP

Odgovor udruge Blokirani,

Poštovana osim ljudske razine razumijevanja prema teškoj situaciji nažalost nemamo drugi odgovor.

Teško je pomisliti da država kamatari 65.-godišnjaka koji prima minimalnu mirovinu. No to je u Hrvatskoj tako sve dok politika ne prihvati svoju odgovornost za loše zakone.

Pratite naše aktivnosti.

Sretno

2 comments

POŠALJITE SVOJU PRIČU ZAJEDNO S PRESLIKOM DOKUMENTA <.
1) RJEŠENJA O MIROVINI
2) DUKUMENTA (IZVOD IZ RAČUNA BANKE?) KOJI POKAZUJE UMANJENI IZNOS
MIROVINE
3) TEKST IZJAVE-CITIRANOG PROPISA (?) DA SE NEĆE UMANJIVATI MIROVINA
NA ADESU PUČKOG PRAVOBRANITELJA HRVATSKE – URED U ZAGREBU

UDRUZI BLOKIRANI :
POŠALJITE SVE VAŠE PRITUŽBE:
1) PUČKOM PRAVOBRANITELJU HRVATSKE – URED U ZAGREBU
2) KOMISIJI EU PARLAMENTA (KRŠENJE TEMELJNIH LJUDSKIH PRAVA, OVRŠNI ZAKON KRŠI TEMELJNA LJUDSKA PRAVA) OVA PRITUŽBA EU KOMISIJI PODNIJETI PRITUŽBE PROTIV RH JER JE PREKRŠILA ODREDBE POVELJE EU O TEMELJNIM PRAVIMA (POVELJA EU N I J E EU KONVENCIJA O TEM.LJ.PRAVIMA ISLOBODAMA!) POVELJA EU IMA PUNO VEĆU PRAVNU SNAGU OD KONVENCIJE)
PRITUŽBA SEMOŽE PODNIJETI NA HRVATSKOM IMATE ADRESU NA WEB-U
AMOŽETE I PISATI NA ADRESU:
ATTENTION OF THE SECRETARY GENERAL
200 RUE DE LA ROI
B-1049 BRUXELLES

Leave a reply