Ovrha se ne bi smjela provoditi nad socijalno ugroženim građanima, no to u Hrvatskoj toleriraju i sud i politika

Poruka: Poštovani, dobila sam sudsku presudu po kojoj moram vratiti gradu Zagrebu 59 000,00 tisuca kuna, koje se dobivala za trece i cetvrto dijete. Samohrana sam majka, bez stana i do sada sam nekako gurala, ali sad kad mi oni sjednu na placu, ja sam mrtav covjek. Neznam sta da radim. LP

Odgovor:Poštovana,
možete li nam više reći po kojoj osnovi traže novac nazad i zašto? Pojasnite mi molim
zanima li Vas ispričati nekom novinaru?

Poruka:
Hvala na javljanju. To bi ovak nekako bilo. Ja imam cetvero djece. Prvih dvoje djece je iz prvog braka, a drugih dvoje (blizanci) su iz jedne veze.

Kada sam rodila blizance uputila sam zahtjev graduZagrebu za djecji dodatak , za trece i cetvrto dijete.Dokumenti koje sam trebala priloziti su zahtjev (dalje citiram ) “Uz zahtjev se moraju priložiti dokazi o državljanstvu, prbivalištu i broju malodobne djece koja s roditeljem zive u zajedničkom kućanstvu.. Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb moze prema potrebi zahtijevati i druge dokaze.”Znači ja sam to sve skupila i predala. Na osnovu tih dokaza oni su meni dodijelili djecji dodatak.

Da bi nakon tri godine trazili da im dostavim vjencani list, koji sam im ja uredno dostavila, i rekli da nemam pravo na to zato sto sam rastavljena i da to sve moram vratiti.Tih 58.900,00 kn.Meni i dalje nije bilo jasno zasto ja to moram vratiti. Zivim u stanu koji je vlasnistvo drzave i njima plačam najam, a i dalje uzdrzavam svih cetvero djece, jer je moj bivsi muz nezaposlen. Momentalno sam u kreditima, nekretnine nema, ustvari nista nemam osmi svoje plaće, tako da sam sad zaista osuđena na propast ne samo ja nego i moja djeca.
Ja ustvari neznam sta da radim, tapkam na mjestu, i luda sam od svega. Tesko mi je sve to objasniti pisajući. Neznam sta bi mi Vi preporučili, ja sam se pogubila u svemu? Hvala

Zaboravila sam reci da je po presudi o razvodu, skrbnistvo za prvo dvoje djece dobio bivsi muz. Tako da su oni meni objasnili da ja nemam vise cetvero djece, nego dvoje.Bez obzira sto su djeca i nakon razvod ostala samnom, jer ih otac nije mogao uzdrzavati jer nije imao prihoda.

Iako to i nije bilo od uvjeta za dodjelu djecjeg dodatak, to su nakon četiri godine uvrstili, da moras biti zakonski skrbnik. Tada to nije ni bilo u zahtjevu. Ja i dalje mislim da ja nisam nista pogrijesila i da to netrebam vracati. Neznam ni od kud.

Odgovor:
vesna,
da li ste napisali žalbu na to rješenje? tužbu ili štogod što bi ev. moglo odgoditi blokadu računa i kamatarenje.
od kad je to rješenje? naime, sama činjenica da niste udata ne znač da nemate djecu, vi imate dječji doplatak za djecu,a ne po statusu braka.

tako da i dalje ne vidim po kojoj osnovi su Vam ukinuli i traže povrat?

Predlažem slijedeće:
_ prepišite obrazloženje rješenja ili ga skenirajte i pošaljite mi ga
– dajte broj mobitela d vas kontaktira neki novinar koji će napisati priču

Pitanje:
Zalbu sam pisala, ovoj presuda zupanijskog suda. Rjesenje o ovrhi jos nisam dobila, jer jos nije pravomoćno, a stigla mi je presuda 31.3 Poslat cu vam sad preko vikenda presudu, prije ne stignem jer radim. BR mobitela je 0989759263, mozemo se cuti drugi tjedan, rekli su mi da do ovrhe imam nekih 3 mjeseca, dok prođu sve pravne procedure.Lakse bi i meni bilo kad bi s nekim popricala, jer je to tesko sve objasniti pisanim putem. Hvala

Vesna Brajčić

_____________________________
Komentar udruge Blokirani:

jedan od velikih mana Ovršnog zakona u Hrvatskoj odn. mentaliteta kojim politička kasta vodi državu oslikava se i na ovom, bolnom slučaju, opisanom ispod.

I dok se političari, građani, novinari “kolju” oko ustaša i partizana, tko je lijevi,a tko desni, u Hrvatskoj se i dalje gazi preko leševa susjeda koji skapavaju jer država ( bivša vlast, sadašnja vlast, buduća vlast ) ne mari i ne zna kako osigurati rast i razvoj odn. ne jamči dostojanstvo života.
Jednostavno u Hrvatskoj ne postoji temelj da se svaki čovjek mora imati poštovanje kao temelj države, pa da će onda i svaki čovjek poštivati vlast koja potiče iz naroda.

Odnosno u ovakvim slučajevima ( vlast) ne zna i ne žele znati da je osnovni smisao države ( dakle njih kao političara ) JAMČITI svakom državljaninu ove zemlje dostojanstvo kroz -zajamčeni IZNOS nužan za dostojanstveni život!
Normalnim političarima Njemačke, Nizozemske, pa čak Italije ti to ne moraš pojašnjavati jer oni znaju već najmanje 50 godina da ljudima koji imaju građanska prava ti ( kao vlast, kao predstavnik države ) ispod zakonski defniranog iznosa ( u Njemačkoj je to 1050 EUR za samca ) ne smiješ uzeti!
Ne smiješ im uzetinego moraš osigurati način kako da svaki građanin, sukladno svojim građanskim i ljudskim pravima to pravo sebi osigura ili radom ili kroz socijalnu pomoć!

Dakle, u Hrvatskoj se politička ,nesposobna, kasta još nije dosjetila da taj iznos moraju definirati zakonom pa da nikakda, nikako ne možeš građaninu svoje zemlje oduzeti taj iznos, ne možeš ga blokirati, ne možeš ih kamatariti, ne možeš im najprije dati,a potom ih osuditi na polaganu smrt izgladnjivanjem osobito ne kad je riječ o osjetljivim kategorijama, starijim ljudima, majkama bez posla, djeci, bolesnima, ljudima bolesnim od PTSP-a…..ljudima koji nemaju druga primanja osim socijale…itd…
Nažalost, to ni ljudima u Hrvatskoj nije jasno. Da se imaju pravo boriti se za dobro, za svoje dobro, za dobro svoje djece.

Svakog intelektualca, svakog novinara kojem bi moglo biti bitnije da li je ova žena , ova ili ona udruga lijeva ili desna, lijeva ili desna, desna ili lijeva, a pritom ne vidi pravi korijen problema; ne vidi da je problem na Markovom Trgu i kao prvo na Markovom Trgu treba postati jasno da su odgovorni za stanje u zemlji.

Svatko je od nas odgovoran, ne samo za ne činjenje nego i za šutnju.
Uskoro ćemo biti Hrvatska bez pametnih, obrazovanih, snažnih ljudi. Jer ljudi vide da ovdje treba krenuti zidati temelje pravne države od početka, a za to treba 500 godina najmanje- i tko će pametan žrtvovati 5 života , 5 generacija da se bori sa inertnim i nesposobnim “inteligence” u zemlji ako znaš da ima država u kojima je sve to već riješeno , gdje je to temelj države, taj osjećaj da imaš pravo na život, gdje ti se ne može dogoditi da za život moraš kopati po kontajnerima , gdje da ne možeš nezaposlenoj, samohranoj mjaci blokirati sva primanja pa ma kakav bio krimen, osobito ako je tzv. krimen nastupio jer u Hrvatskoj “državni aparat” mijenja pravila igre kako vjetar puše,al uvijek na šteteu najslabijih,a na svoju korist!

Leave a reply