OSTAVKA- RADNA SKUPINA-NOVI OVRŠNI-JER

UDRUGA BLOKIRANI
Miriam Kervatin, predsjednica Udruge Blokirani i članica Radne skupine za novi Ovršni
30.01.2018.

OSTAVKA NA MJESTO U RADNOJ SKUPINI ZA NOVI OVRŠNI
                                                              PRIOPĆENJE

prima: MINISTARSTVO PRAVOSUĐA RH
ministar Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa

Povodom istupa ministra pravosuđa, Dražena Bošnjakovića koji se pohvalio, 29.01.2018. gostujući u Dnevniku Nove TV i HRT Otvoreno, “najboljim Ovršnim zakonom na svijetu”, a kroz neaktivnost Ministarstva ( radna skupina ne radi već 3 mjeseca) poručio da :

nema političke volje za suštinsko i efikasno rješenja krize blokiranih u Hrvatskoj,
– vlast ne namjerava preuzeti odgovornost za upravljanje državom u svoje ruke.

Ovim putem poručujem da ne namjeravam biti ničija “korisna budala”, da ne namjeravam tolerirati daljnji kriminal hrvatskog ovršnog sustava, da je ideja o neokrnjenom nacionalnom ovršnopravnom suverenitetu fikcija koja se mora prizemljiti i hrvatsko ovršno pravosuđe hitno urediti u skladu s pravnim i socijalnim normama Europske zajednice te stoga pred ministra Bošnjakovića, i Vlade RH, čiji je član postavljam sljedeće uvjete:

UVJETI:
Sve što se ne može smatrati sudom izbaciti iz okvira sudske nadležnosti odmah, i time zaštiti ustavno pravni poredak RH. U prvom redu se to odnosi na javne bilježnike i agencije za utjerivanje dugova.

-Ovrhe koje provode javni bilježnici i agencije za utjerivanje dugova staviti van snage, odmah.
JER ( uvjete citiram iz presuda europskog suda pravde )

Javni bilježnici u Hrvatskoj, i agencije za utjerivanje dugova, kada postupaju u ovršnim postupcima na temelju „vjerodostojne isprave”,ne mogu se smatrati „sudom”

– Javni bilježnik, agencije za utjerivanje dugova koje postupaju na temelju računa koji je jednostrano sastavio vjerovnik, pri čemu dužnik tražbinu nije izričito prihvatio, ne mogu se smatrati “sudom”

Dužnik mora biti obaviješten o uvjetima za njegovo aktivno sudjelovanje u postupku kako bi osporio tražbinu i o posljedicama njegova nesudjelovanja, pravodobno i na način koji mu omogućuje da pripremi svoje očitovanje.

– Kako bi se osiguralo da dužnik dobije pravodobnu obavijest na temelju kojeg se pokreće postupak ili ekvivalentno pismeno mora sadržavati sljedeće:
(a) imena i adrese stranaka;
(b) iznos tražbine;
(c) ako se potražuju kamate, pojašnjenje, obračun, kamatnu stopu i razdoblje za koje se traži kamata,

Nepostojanje dužnikova prigovora ne može se izjednačavati s izričitim prihvaćanjem tražbine u smislu
članka 3. stavka 1. točke (d) Uredbe br. 805/2004 jer to prihvaćanje mora biti navedeno u autentičnoj ispravi za koju se izdaje potvrda.

Pravnu osnovu za iznad navedene uvjete citiram iz presuda Europskog sud Pravde ( ECJ) iz Luksemburga C 551/15 ; C 484/15 od travanj, 2017.

Ako Vlada RH hitnim postupkom ne ispuni svoju ustavnu dužnost i Uredbom do 06.02.2018. ne riješi problem prezaduženih,
moja ostavka na mjesto članice Radne skupine, stupa neopozivo na snagu na dan 06.02.2018.

Udruga Blokirani
Miriam Kervatin, članica Radne skupine pri Ministarstvu pravosuđa RH

ostavka radna skupina ovrsni

Related Posts

2 comments

S ovakvim ministrom pravosuđa (kao i pravosuđem općenito, koje samo legalizira svojim odlukama ovakvo nezakonje) ništa od vraćanja ovrhe u zakonske okvire. Sve je to samo pogodovanje manjini, i genocidalna pauperizacija građana. Sve po skripti.

matija emanović

Samo zajedničkim i pripremanim akcijama svih ili većine Blokiranih možemo nešto napraviti protiv Ovršne i političke mafije.

Leave a reply