OSTAJE 750 KN ZA ŽIVOT! – ako je to život-

NOTA BENE : Napominjem za povrsne čitatelje. Kredit je 2003. godine iznosio 90 000 kn, u međuvremenu se naplatilo najmanje 20 000 kn. Danas dug po kreditu iznosi 98 000 kn!
Ako to nije kamatarenje i lihvarenje u organizaciji države, onda neka netko ponudi bolji izraz jer ne znam za drugi.
__________________________
Pitanje je stiglo na e mail udruge Blokirani
Poštovani!
Zaista trebam pomoć jer ne znam kome više da se obratim.
Naime, određenoj gospođi bila sam jamac prije duži niz godina…

Da krenem iz početka: 2003. godine bila sam jamac jednoj gospođi za kredit u PBZ na 90 tisuća kuna, tada sam još bila u radnom odnosu. Nakon otprilike 3 godine, negdje 2006. dolazi mi njezin kredit na naplatu jer ga dotična uopće nije plaćala, te mi moja firma počinje ustezati od primanja 500 kuna.

Pokušavala sam na sve moguće uljudne načine i pritiske nagovoriti gospođu da nastavi plaćati svoj kredit, međutim bez uspjeha, svaki puta je bio odgovor “ne brinite riješit ću ja to”.

Odlazila sam i u PBZ gdje su me maltene izvrijeđali kada sam rekla da ću tužiti gospođu, ono što mi je bilo rečeno u PBZ je “da što si ja umišljam da sam svjesno potpisala kao jamac nek izvolim plaćati i da ne mogu tužiti dok ne otplatim kredit”.

Do odlaska u invalidsku mirovinu 2009. otplatila sam otprilike 20 tisuća kuna, te od odlaska invalidsku mirovinu sve do listopada 2015., nikakve obavijesti niti pozivi, rješenja ili slićno za taj kredit mi više nisu stizali niti mi je HZZMO ustezao od mirovine.

Početkom 9 mjeseca 2015. u Croatia banci podigla sam kredit kako bih zatvorila neka svoja dugovanja i riješila neke probleme, moram napomenuti da sam prilikom podizanja kredita vadila i HROK i izvješće iz FINE i sve je bilo čisto, nigdje nije stajalo da sam dužna bilo kome po nekom kreditu kao jamac.

Kada sam riješila kredit i očistila svoja dugovanja, te predala u HZMO potvrdu da sam riješila svoj prijašnji kredit da mi više ne ustežu po istome, a od Croatia banke prva rata kredita trebala mi je sjesti u studenom 2016., međutim na mirovini u listopadu vidim da mi od mirovine fali 700 kuna, te na izlistu stoji “ovrha od strane odvjetničkog društva”, odlaskom u HZZMO saznajem da se radi o onom starom kreditu PBZ-a gdje sam bila jamac, a kojeg je otkupilo Odvjetničko društvo 2013. godine, te temeljem njihove ovrhe meni skidaju direkt sa mirovine u HZZMO.

Na nagovor sina odlazim i angažiram odvjetnika, koji saznaje da je dotična gospođa preminula 2013. godine, te da ostavinske rasprave nije bilo (imala je dva sina i stan na Savici) i da jednostavno nemam koga utužiti za taj kredit koji je sada 98 tisuća kuna.

Sada mi HZZMO temeljem ovrhe odvjetničkog društva usteže iznos od 750 kuna, te moj kredit u Croatia banci kojeg mi skidaju sa tekućeg jer ne mogu preko HZZMO iznosi 600 kuna, tako da mi od moje mirovine od 2100 kuna ostaje svega 750 kuna što mi nije dostatno za život.

Molim Vas imate li kakav savjet ili prijedlog što mogu napraviti? Hvala i lijepi pozdrav!

ODGOVOR

Postovana,
oprostite mi na jasnom i kratkom odgovoru koji je i najposteniji mogući u ovom trenutku ( 11.2016.)
Nazalost sam se u protekle 3 godine napornog pregovaranja sa tijelima vlasti  uvjerila da u Hrvatskoj nema nacin da rijesite svoj problem, ni Vi kao jamac, a ni 330 000 blokiranih obitelji od kojih je barem 300 000 na marginama siromaštva.

Mogu Vam naknadno elaborirati zasto ali mislim da to vec znate i sami.
Što se naime dogodilo s “Vašim dugom kao jamac” , onog trena kad ste “očistila” svoje dugove odvjetničko društvo koje je “kupilo” dug pokojne kolegice je dobilo informaciju da ste Vi kao jamac sada opet sposobni otplaćivati stari dug i pakao je krenuo ispočetak

Jedini put da , evntualno uspijemo ovo sve divlje što se događa urediti, jest kvalitetan EU odvjetnik. Sami ili s nama. Pritom pazite na princip nadleznosti.

Sretno
Miriam Kervatin

Related Posts

Leave a reply