OSOBNI STEČAJ

1/4 STEČAJ POTROŠAČA

Hrvatska politika (vlast) i dalje vodi Hrvatske građane prema putu globalne propasti, gubitka imovine i apsolutnog siromaštva.
Osobito se okrutno odnosi do klase slabijih, marginalizirane, prezadužene klase, radnika propalih firmi, umirovljenika. Vlast građane gura nizbrdo, nesigurnu budućnost kvazipolitičke, jeftine populističke prenapučenosti…

U Hrvatskoj ništa novog.

Radi se o tome da bi se svi trebali početi iz temelja drugačije ponašati. A tko bi drugi trebao započeti nego političari?

No dok u Saboru javno motrimo “pretrčavanje i kupovinu političkih duša” promjenama se ne treba nadati ( još).
I umjesto da svi javno sude ponašanje vlasti i kvazi političara, javnost i dalje “mrzi” blokirane, vrijeđa radnike Ine, Uljanika, Rafinerije Sisak, Vukovara….

Živi se, nestabilno, od afere do afere, koju u javnost podmeću službe i skupo plaćeni PR-ovci, s ciljem da bi zbunili glas razuma i spriječili razvoj argumentirane kritike koja bi vlast stresla i pitala samo jedno pitanje na koje treba dati odgovor :” Pa dobro, zašto je Hrvatska uništena zemlja, predzadnja na ljestvici najsiromašnijih europskih država!? I zašto su vaše plaće i beneficije tako visoke, dok su naša djeca gladna?”2/4 TABELA RASTA BLOKIRANIH I PRIVATNOG DUGA KUĆANSTAVA OD 2011- 2018

Provedeno preko 9 milijuna ovrha

 

3/4 INFORMACIJE O NAČINIMA STEČAJA POTROŠAČA

a) UBRZANI OSOBNI STEČAJ
(Izmjena Zakona ; stupio na snagu 01.01.2019.)

Uvođenje ubrzanog stečaja po službenoj dužnosti za dužnike s glavnicom do 20.000 kn blokirane duže od tri godine.

Poveznica na IZMJENE ZAKONA O STEČAJU POTROŠAČA

Bankrot nije prisilan, građani mogu dati prigovor, a za taj se dug ne smije ovršiti jedina nekretnina u vlasništvu ( ubrzani stečaj će biti odbijen, ukoliko se već provodi ovrha nad nekretninom).
Dužnik će dobiti službenu obavijest iz Fine nakon čega treba ili prihvatiti poziv za ubrzani stečaj ili odbiti.
Jedan od većih problema koji valja riješiti jest prevladati činjenicu da trenutačno u cijeloj državi postoje samo dva povjerenika za provedbu osobnog stečaja.

b) ZAKON O STEČAJU POTROŠAČA ( na snazi od 2016.)

Komentar Udruge: -Neučinkovitost (neprimjerenost) ” odnosa države” do prezaduženih, očituje se i u činjenici da je od cca 300 000 obitelji tek njih 1.253 zatražilo stečaj.

Nije ni čudo, jer stečaj potrošača je u Hrvatskoj toliko politički okrutan, strašno drakonski, toliko zvjerski neprimjeren da će ( izdvojimo samo obrtnike npr.) da će propalog postolara i njegovu obitelj izbaciti na ulicu, prodati mu sve na dražbi i blokirati sve račune za još sljedećih 5 godina, zbog toga je jer je država profulala provesti reindustrijalizaciju zemlje i otvoriti tržište za rast i razvoj i omogućiti ljudima da rade i plaćaju svoje obveze.
To jednostavno nije normalna politika! –

Podaci:
“Od siječnja 2016. godine u Hrvatskoj je pokrenuto 1.253 postupaka osobnih stečajeva pred savjetovalištima Financijske agencije (Fina), a njih 917 ili 73,2 posto, završilo je neuspjelim sklapanjem izvansudskog sporazuma, pokazuju Finini podaci.
Prema Fininom pregledu zbirnih podataka od 1. siječnja 2016. godine, od kada se primjenjuje Zakon o stečaju potrošača, do 31. prosinca prošle godine pokretanje izvansudskog postupka zatražila su 1.250 građana i tri obrtnika, odnosno osoba koje obavljaju samostalnu djelatnost, a njihova ukupna dugovanja iznose 934,6 milijuna kuna.
Osobe koje su zatražile pokretanje postupka imaju ukupno 7.574 vjerovnika. Najviše postupaka, više od polovice, pokrenuto je pred savjetovalištem u Zagrebu, koji sa 680 predmeta u ukupnom broju ima udio 54,3 posto, a slijede Osijek sa 102 predmeta, Pula s 84, Split sa 61, te Rijeka, u kojoj su stečaj zatražile 52 osobe, pokazuju podaci Fine.
Zakon o stečaju potrošača, kojim je omogućen osobni bankrot, stupio je na snagu 1. siječnja 2016. godine i po njemu taj postupak mogu zatražiti građani ili obrtnici, odnosno osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost. (Hina)”

4/4 Stečajni turizam u Europskoj Uniji

S obzirom na popriličan broj Hrvata koji su prezaduženi iselili iz Hrvatske, pretpostavljamo da će se određen broj njih, za stečaj, prijaviti u novoj zemlji prebivališta.
Takva su postupanja danas gotovo uobičajena europska praksa.

Primjerice, Nijemac Boris Becker proveo je postupak stečaja potrošača u Engleskoj u svega godinu dana, za razliku od stečaja potrošača koji bi, u slučaju da je postupak pokrenuo u Njemačkoj, trajao šest godina.

Osobito poželjni u tom smislu su Engleska, Francuska i Estonija, jer je vrijeme provjere ponašanja znatno kraće. Međutim, nužno je da je ta osoba prije pokretanja postupak imala uobičajeno prebivalište u toj zemlji najmanje 6 mjeseci.
Za više info po stečaju u inozemstvu obratite se u Udrugu Blokirani.

za tekst:
Udruga Blokirani
(podržite nas rad donacijom)

Related Posts

3 comments

Poštovani, da li se u stečaju otpisuju i dugovi prema bankama.
LP

Marina Vojnović

poštovani,
molim Vas za pomoć,B2 kapital je otkupio moj kredit pbz,nikad nisam ništa potpisala niti znam pod kojim uvjetima je otkupljen kredit.
napominjem da sam imala nagodbu sa pbu-om koju nisam uspjela u zadanom roku realizirati,isto takvu nagodbu sam proslijedila B2 kapitalu i oni su je odbili….iako su mi rekli u pbz da će po istim uvjetima agencija za naplatu otkupiti.
Tko može znati kome da se obratim,živim sa nezaposlenim sinom i teško bolesnim mužem(oboje smo blokirani).nemam više snage !
Molim da me uputite kome da se obratim.
lijep pozdrav,
Marina Vojnović

Jadranka Musancic

Postovani
Dali da je pametno prihvatiti ponudu osobnog stecaja?
Ja sam protiv ali me zanima
Vase misljenje
Hvala
(U stvari ja od toga nista ne
razumijem,ali ne vjerujem pravosudu)

Leave a reply