Osobni bankrot, da ili ne. Uvid u radni dan Udruge Blokirani

KRIK ZA POMOĆ
Svakog dana, na leđa nam padne novi težak uvid u živote obespravljenih i blokiranih ljudi, koji vape za pomoć.

U bilo koje doba dana i noći. Kako to izdržati? Kako ostati čovjek ako okreneš glavu. Borba za Blokirane je meni spasila život ali
Mi smo već 3 godine tu, i sve to ostavlja svoj bolan trag….
Mario, Miriam…

UVID – osobni bankrot kao izlaz

E-mail na adresu Udruge, 02.05.2017. u 19h i 50 min.
Naslov – POMOĆ HITNO POTREBNA. UPOMOĆ

Poštovani ja se zovem Dražen Galić i blokiran sam već više od 6godina.
Imam zaštićeni račun ali ja živim gotovo bez ijedne kune za život. Oženjen sam imam nezaposleni ženu koja nikako ne može dobiti posao. Slali smo zamolbe na hrpe.
Nigdje nemamo nigdje nikoga da barem moju ženu pa da imamo nekakve temelje za obiteljski život.

Nećete vjerovati ali ja sam poslan u vojnu invalidsku mirovinu po sili zakona. U mirovini sam već 7 godina. Mirovina mi je 2.870,00 kn. Imam kredit u Erste banci rata mi iznosi 2200,00 kn i kredit u OTP banci tamo mi je rata 470,00 kn. Kredit u Erste banci traje sve do 2020 godine, a ovaj u OTP banci izlazi u 10. mjesecu ove godine.

Nemamo svoje kuće niti stana prisiljeni smo živjet sa mojim starim i bolesnim roditeljima. Ja sam bio Hrvatski branitelj od samog početka rata do , usudio bih se reći- do jučer. Nećete vjerovati ali ja nemam nikakva prava kao Hrvatski branitelja. Niti mi je bilo ponuđeno da završim niti srednju školu, niti sam napredovao u vojsci.
Držali su me u uniformi dokle je državi bilo trebalo i onda su me šutnuli kao šugavo pseto nije ih bilo briga kako će meni i mojoj obitelji. Dok sam radio kredit se redovno otplaćivao nije bilo problema da su me držali još samo 5. godina kredit bi se redovno otplatio i sve bi bilo u redu.

A da bi uopće dobio taj kredit trebao sam potpisati jedan dodatak ugovoru u kojem stoji da u slučaju prestanka radnog odnosa pristajem da mi sa uzima za ratu do cijelosti primanja tj. mirovine. MORH mi je bio dužan odobriti ili zabraniti podizanje kredita. Oni su meni ovjerili i odobrili podizanje kredita, znači nije bilo uopće upitno moj ostanak u vojsci. Ja sam podigao taj kredit 2006. godine​ na sedam godina i da bi me već 2010. godine gurnuli u vatru.
Tako ja nisam imao ni pravo na dvije trećine primanja po zaštićenom računu jer se to tobože dignut kredit prije 2008. godine i nisam mogao spasiti barem dvije trećine mirovine po zaštićenom računu.

Kada je stupio na snagu oprost duga meni nije otpisano niti jedne lipe. Ne sjećam se koja je to godina bila samo znam da meni nije ništa otpisano jer u tom trenutku ja sam imao duga u FINI OKO 40.000,00 kn što od neplaćanja kredita jer sam gotovo godinu dana čekao rješenje za mirovinu a kredit se gomilalo i sve druge obaveze iz stana jer sam bio prisiljen otići na stan ali sam se naposljetku morao vratiti se ocu i materi.

Molim Vas recite vi meni šta da ja napravim? Nemoguće podići drugi kredit da bi ovo sve poravnao i izašao iz dužničkog ropstva. Ovdje u Požegi Fina nemože ništa napraviti, pravnik za Hrvatske branitelje nemože ništa učiniti jer nisam HRVI socijalna skrb Požega nemože ništa učiniti jer tobože živim kod roditelja,
pa za Boga milostivog gdje ja spadam, gdje moja djeca moja žena! Šta je ovo kako da živim za Boga milostivog!!?

Molim Vas poštovani šta da radim, može li mi pomoći???!
Ovo nije normalno šta nam se radi! Sada u FINI imam možda i preko 60.000,00 kn.
Šta da radim recite mi, pomozite mi!!
E-mail -odgovor iz Udruge u 20 h. Odmah po primitku zamolbe za pomoc

Drazene,
jel Vi znate sto je to Osobni bankrot?
Imate li neku imovinu u vlasnistvu?
Jer ako nemate onda znam kako Vam mogu savjetom pomoci
Dražen odgovara ,

Poštovani nemamo ni ja ni supruga ništa u vlasništvu osim što moja supruga ima automobil 2000. godine proizvodnje. A ostalo nigdje ništa ni pokretnina niti nekretnina. Sa štovanjem!
Dražen Galić Gradac.
Iz Udruge stize odmah odgovor premda je vec 21h.

ok.
napisem vam sutra detaljno kako dalje.
sad je kasno
lp
danas, premda je danas bio izuzetno sresan, odgovaramo očajnom čovjeku i nudimo pomoc, u 16h

Poštovani,
odgovaram na Vase pitanje u vezi poziva u pomoc. Zovem se Miriam Kervatin i predsjednica sam Udruge Blokiranih. Stanujem u Puli.
Rado ću Vam pomoći savjetom.

Ovo morate znati o osobnom bankrotu.
Preduvjet je nesposobnost za plaćanje dugova.
Uvjet da ste duže od 90 dana u blokadi i da ste duzniji od 30 000 kn.

Postupak mozete pokrenuti, na propisanom obrascu u svakoj poslovnici FINE.
Obrazac za stečaj potrošača ( osobni bankrot) mozete kupiti u prodavaonicama Narodnih novina. Možda i u FINI.
Uz taj zahtjev morate priložiti potvrde o svom imovnom stanju; vlasnistvu nad nekretninama itd…
Što Vam sve treba pise na obrascu.

VAŽNO je da se obzirom na svoje imovno tesko stanje obratite se Uredu državne uprave u vasem mjestu stanovanja ( opcini) gdje ćete zatražiti da Vas oslobode od plaćanja troskova–300 kn. Inače morate platiti tih 300 kn predujma za pokretanje postupka.

Na temelju predane dokumentacije u FINI ide prva faza.
Tzv izvansudski postupak.
Za ev nagodbu s vjerovnicima.
Ako taj postupak ne bude uspjesan, ide drugi korak tzv. sudski postupak.

On se pokrece u roku od 3 mjeseca od dana kad prvi korak nije uspio.Vi ga pokrećete..Prilazete potvrdu da prvi korak nije uspio te ostalu dokumentaciju koju ste sakupili za prvi korak.Trosak je cca 1000 kn najmanje.
Ako nemate nikakve imovine, a Vi nemate -sud isti dan otvara i zatvara postupak.
Vi ste oslobođeni dugova.I deblokiraju vam se računi
U slijedecih 5 godina imate tzv. povjerenika kojemu morate javiti ako ste se u međuvremenu obogatili .To se zove period provjere ponasanja, na kraju tog perioda ako ste ga prosli vise vam ne prijeti opasnost da će se postupak obustaviti i Vi ste skroz oslobođeni od dugova.

Ovo je novi početak. Znam da se mnogi plaše započeti ga jer misle da će morati živjeti s 800 kn na mjesec. To nije točno, Vi ionako,a kako ste mi rekli zarađujete puno manje od minimuma
Ovo se odnosi na vas koji nemate imovinu upisanu na svoje ime.

Ako imate imovinu, ona se prodaje itd..ali to Vam mogu naknadno pojasniti.

Srdačan pozdrav

Related Posts

Leave a reply