Oprost dugova je farsa

BROJ blokiranih građana samo u prošloj godini porastao je za preko dvadeset tisuća, a njihov ukupni dug za čak 6 milijardi kuna. Dugovi građana tako su se izjednačili sa ukupnim dugovima gospodarstva.

Na taj način, broj blokiranih građana mogao bi krenuti prema 500 tisuća.

Da su dugovi građana teško naplativi najbolje govori podatak da je preko 70% računa u blokadi dužoj od godinu dana.

Udruga Blokirani: Oprost dugova je farsa

Građani su najviše duguju banka te na taj dug otpada oko 60% ukupnog duga.

Najveći broj građana, njih preko 90 tisuća dužni su između dvije i 10 tisuća kuna, a dug do 10 tisuća kuna ima ukupno preko 142 tisuće građana. No prema procjenama Vlade, najnovijim mjerama oprosta duga bit će obuhvaćeno tek oko 60 tisuća građana. Radi se o socijalno ugroženim građanima čiji kumulativni dug ne prelazi 35 tisuća kuna.

Kriteriji za oprost dugova su strogi te su oprostom obuhvaćeni korisnici socijalnih naknada, primatelji invalidnina te građani čija mjesečna primanja u posljednja tri mjeseca ne prelaze 2.500 kuna, odnosno za samca 1250 kuna. Građani kojima će dugovi biti oprošteni ne smiju imati dodatne ušteđevine ni imovine.

Iz udruge Blokirani upozoravaju da je većina dugova koji se sada otpisuju i tako završila u zastari.

“Ova današnja farsa sa ‘oprostom dugova’ je neoprostiva. Ta dugovanja su – većina-, naime, zbog socijalne ugroženosti spomenutih građana i nenaplativosti, ionako završila u – zastari, jer i sam Ovršni zakon kaže da su socijalna primanja neoporeziva te kao takva ne podliježu ovrhi, a dodatno ni suci nisu radili svoj posao jer su po Ovršnom zakonu koji je vrijedio do 01.09.2014. Morali su poništiti te ovrhe koje se nisu naplatile 6 mjeseci, odnosno godinu dana, ali nisu!”- izjavila je za Index Miriam Kervatin, predsjednica udruge Blokirani.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/hrvatska-stvarnost-tijekom-dvije-godine-dnevno-je-u-blokadi-zavrsavalo-119-gradjana/795373.aspx

Related Posts

Leave a reply