Odblokirajte!

Pitamo Vladu!:
“Konačno Vam je postalo jasno da, nitko tko ima blokiran račun, baš poput Petrokemije, ne može raditi, zarađivati i vraćati svoj dug!

Umjesto da gubite vrijeme smišljajući neuspješne formule otpisa dugova, naučite nešto iz ovog primjera, odblokirajte Hrvatsku i omogućite ljudima da vraćaju svoje dugove.

Blokada znači stanje u kojem nema pomaka!”

Naučite/naučimo nešto na slučaju Petrokemije

Hrvatska poštanska banka je ovrhom djelomično naplatila svoja potraživanja prema Petrokemiji. Nakon te djelomične naplate Hrvatska poštanska banka obustavila je daljnje provođenje ovrhe i odblokiran je račun Petrokemije kako bi ona mogla nesmetano poslovati.
Zašto je banka u državnom vlasništvu obustavila ovrhu prije konačnog namirenja duga? Prema Ovršnom zakonu ovrhovoditelj može narediti prestanak provođenja ovrhe na određeno vrijeme ako mu dužnik garantira da će platiti dospjelo dugovanje. Očito je to napravljeno u ovom slučaju. Ipak, zapitajmo se, zašto Hrvatska poštanska banka nije zadržala blokadu računa Petrokemije? Zar to HPB-u ne bi značilo sigurniju naplatu potraživanja od dogovora kojeg dužnik možda neće moći ispoštovati?
Banka ima obvezu prema štedišama s čijim novcem radi i treba vjerovati da je vodstvo banke povuklo najbolji potez. Nakon uzimanja novca koji je zatečen na računu, Petrokemija je ostala bez ikakvih sredstava. Nastavkom blokade računa, ta tvrtka ne bi mogla nastaviti proizvodnju, što su menadžment i sindikati vrlo jasno poručili. Dakle, državna HPB bi teško došla do ostatka novca. Stoga je napravljen logičan potez i odblokiran je račun Petrokemije kako bi ona mogla raditi, zarađivati i vratiti svoj dug.
Budući da je Hrvatska poštanska banka u državnom vlasništvu jasno je da se ovako krupna odluka ne može donijeti bez suglasnosti Vlade. Zato pitamo premijera Milanovića i Vladu Republike Hrvatske zašto se isti kriterij ne odnosi i na sve druge blokirane subjekte u Republici Hrvatskoj. Zar Vam nije jasno da, nitko tko ima blokiran račun, baš poput Petrokemije, ne može raditi, zarađivati i vraćati svoj dug?!

primjer:
http://www.poslovni.hr/domace-kompanije/petrokemija-poduzet-cemo-sve-potrebno-za-sto-brze-rjesenje-problema-s-hpb-om-291585

Leave a reply