Od Sabora Republike Hrvatske tražimo da odbije glasovati o Prijedlogu Ovršnog zakona ( lipanj,2014.)

Hrvatska, Pula, 30. 06. 2014.
br. 300614

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST Udruge „Blokirani“
otvoreno pismo

PREDMET OBRAĆANJA: Prijedlog Ovršnog zakona, zahtjev za odbacivanjem Prijedloga

Na znanje:

1. Josip Leko, predsjednik Sabora Republike Hrvatske
Trg sv. Marka 6-7, 10000 Zagreb
Telefon: 01/4569 444, 6303 544

2. Klubovi zastupnika Sabora Republike Hrvatske; n.r.predsjednika klubova

2.1. Klub zastupnika Hrvatske demokratske zajednice
2.2. Klub zastupnika Socijaldemokratske partije Hrvatske
2.3. Klub zastupnika Hrvatske stranke umirovljenika
2.4. Klub zastupnika Hrvatskih laburista – Stranke rada
2.5.Klub zastupnika Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata
2.6. Klub zastupnika Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje
Predsjednik:
2.7. Klub zastupnika Istarskog demokratskog sabora i nezavisnog zastupnika Furia Radina
2.8. Klub zastupnika nacionalnih manjina
2.9. Klub zastupnika Samostalne demokratske srpske stranke
2.10. Klub nezavisnih zastupnika
2.11. Klub nezavisne zastupnice Jadranke Kosor i zastupnika Hrvatske građanske stranke – HGS-a
2.12. Klub zastupnika DC-a, Novog vala – Stranke razvoja (skraćeno Novi val) i nezavisne zastupnice Natalije Martinčević

3. Mediji

Štovani !

Potpune blokade računa, po bilo kojoj osnovi su protuustavne, stoga se niti u kojem slučaju se ne smiju provoditi.

Temeljem brojnih Ustavnih odredbi o socijalnoj državi, pravu na život dostojan čovjeka, zaštiti obitelji itd. nikome se ne smije blokirati račun, i tako onemogućiti vlasniku računa podmirivanje osnovnih životnih troškova za sebe i obitelj: hrane, odjeće, obuće, troškove stanovanja i sl. troškova za život dostojan čovjeka, u protivnom se radi o teškom i apsolutnom kršenju Ustava.

Kome se zapljene sredstva za hranu i osnovne životne troškove s računa, izložen je pokušaju ubojstva tj. genocida i konkretnom zlostavljanju suprotno čl.23. Ustava.

Temeljem najvišeg zakona u zemlji, Ustava, kojega su svi dužni bezuvjetno poštivati čl.5, svatko ima pravo na život dostojan čovjeka, i socijalnu pravdu po čl.3, te zaštitu obitelji čl. 35. 56. 57. 62. 63, pa se sredstva u tom iznosu, ako ih građanin uopće i posjeduje, ne smiju pod nikakvim izgovorima blokirati ili oduzimati. Oduzimanje sredstava za život dostojan čovjeka je pokušaj mučenja, surovog i ponižavajućeg postupanja zapriječen Ustavom čl.17.st.3. Dapače, “Tko se ogriješi o odredbe Ustava o ljudskim pravima i temeljnim slobodama osobno je odgovoran i ne može se opravdati višim nalogom.” – čl.20. Ustava RH! Obrnuto, država ima obvezu po.čl.58. pomagati takve građane.

Iznos potreban za život dostojan čovjeka službeno računa Hrvatski statistički zavod, ali ti podatci se skrivaju od javnosti, što je direktna povreda Ustava čl.38.st.3. o zabrani cenzure.

U socijalnoj državi RH čl.1. svatko ima pravo na dostojan život za sebe i svoju obitelj, pa nikakvi razlozi temeljem Pravne snage Ustava RH, ne mogu postojati da bi se nekome blokirao račun i tako mu se oduzela ta sredstva. Samo sredstva veća od tog iznosa mogu biti predmetom prisilne naplate.

Dakle svaki, poglavito osobni račun građana, je osobna imovina gađana, koji je temeljem Pravne snage Ustava zaštićena u iznosu potrebnom za život dostojan čovjeka, socijalnu pravdu, dostojanstvo obitelj, ali i sva ostala temeljna prava, koja moraju biti neotuđiva i sigurna.

Potpuno je jasno da je država i njena prekobrojna bahata administracija, glavni krivac nestajanja proizvodnih radnih mjesta u našoj zemlji. Koristeći krajnje neubrojivu floskulu, prema kojoj je država tobože loš gospodarstvenik, jer se u većini ostalih država pokazala kao izvrstan gospodarstvenik. Ustavne obveze države i njene administracije je upravo stvaranje blagostanja čl.49.st.3, na koje svaki građanin ima pravo, a ne blokadama računa činiti suprotno.

Građani su, ne svojom krivnjom, su dovedeni u situaciju da ne mogu servisirati svoja zaduženja, jer im je protuustavnom prodajom narodne imovine država ugasila radna mjesta i dozvolila lihvarske kamate, te krajnje nepoštene uvjete otplate kredita deviznom klauzulom ne osiguravajući zaštitne mehanizme ravnopravnog kreditnog rizika. Ne samo da država nije ravnopravno podijelila kreditni rizik, i stvorila gospodarski napredak i blagostanje, premda je to Ustavom obvezama, već je i sama postala lihvarom i reketarom zadužujući građane, teško kršeći Ustav rješenjima o naplati doprinosa i raznih drugih nameta, neovisno o gospodarskim mogućnostima građana i poštenim porezima iz čl.51. i čl.56. o pravu na zaradu za slobodan i dostojan život i dr.

Primjerice: posve je jasno i logično da stambeni krediti mogu biti jamčeni upravo i izravno tom nekretninom koja je kreditom kupljena i povratom koje se kredit nužno mora potpuno zatvoriti. Slično je i s ostalim kreditima, jer su isti redovito odobravani kreditno nesposobnim građanima.

Svaki je građanin kreditno nesposoban ako za kredit mora jamčiti jedinom nekretninom u kojoj stanuje, jer su mu gubitkom nekretnine izravno ugrožena sva ustavno garantirana socijalna, obiteljska i ljudska prava, ili mu kreditna sposobnost ovisi samo o radnom mjestu tj. plaći koju može izgubiti u bilo kojem trenutku. Neusporedivo je poštenije odbiti izdavanje kredita, nego građane potpuno financijski, socijalno i duševno tj. zdravstveno upropastiti nemogućnošću povrata istog.

Zaključno, nema uporišta u Ustavu RH za blokadu privatnih računa građana, stoga su svi zakoni koji to omogućavaju neustavni, dakle pravno ništavni i ne mogu proizvoditi nikakav pravni učinak.
Svatko je dužan držati se Ustava!

Pozivam sve članove klubova zastupnika u Saboru RHrvatske da glasaju protiv prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona odn. da podržite Zahtjev Udruge “Blokirani” prema Ustavnom sudu kojim tražimo Ocjenu Ustavnosti navedenog zakona i suspendirate ovršne postupke do odgovora Ustavnog suda.
Vidi poveznicu: http://blokirani.org/2014/05/26/nadopuna-prijedloga-za-pokretanje-postupka-ocjene-suglasnosti-ovrsnih-zakona-s-ustavom-rh/

Za blokirane je rok od 10 godina doživotan oblik ropstva, obzirom da je oko 300 000 blokirano već preko dvije godine, iz duga više nema izlaza čak i da mu otmete svu imovinu koju je ev. stekao on ili šira rodbina.

Dug raste i prelazi na nasljednike metodom apsolutnog rasta uvećan za sudske troškove i troškove legalnog kamatarenja čime se sustavno osiromašuje i zauvijek financijski uništava najvažniji Hrvatske države ( njezin vitalni dio) – stanovništvo, a omogućava užem sloju monopolističko( odvjetničko-javno bilježnički) lako bogaćenje na račun većine siromašnih, dužnih i neobrazovanih.

Ovršni zakoni su komplicirani zakoni i nemoguće je očekivati da će se „običan“ građanin snaći u šumi propisa bez stručne pomoći kvalitetnog odvjetnika.

No, kad jednom takvom građaninu blokirate sva sredstva, on više nema čime platiti odvjetnika i ovrha sustiže ovrhu, a sud ih blagoslovi pečatom i time otvara pakao za dužnike.

Utemeljenost „doživotnog pakla“ nalazimo u činjenici da živimo u državi koja ima preko 320 000 blokiranih stanovnika, čiji broj konstanto raste za novih 5000 mjesečno, a isto i dug raste.

Do ove situacije smo stigli, kad su istom razinom ležernosti vaše kolege iz mandata Vlade Jadranke Kosor (na odlasku) usvojili Ovršni zakon kojim je u naplatu uvedena FINA i blokade svih računa kod svih banaka što je lakomislenim dizanjem ruku i dovelo do situacije kakvu imamo danas.
NOTA BENE: Prije nego što je Vlada Jadranka Kosor predložila Saboru RH usvajanje tog Prijedloga Ovršnog zakona u Hrvatskoj je bilo samo 25 000 blokiranih građana . Od tog dana broj raste za cca 5000 mjesečno i danas iznosi 320 000 što ako pribrojimo članove obitelji govorimo o milijun ljudi.
To se ne može zanemariti.

Ukoliko kod vas, časni saborski zastupnici, postignemo razumijevanje da je Ustav sredstvo zaštite siromašnih, nezaštićenih i nemoćnih protiv bogatih, nemilosrdnih i moćnih onda je „paket“ hrvatskih ovršnih zakona savršena prilika da vi kao i Ustavni sud potvrdite svoj osnovni zadatak

Molimo, da u okviru „paketa“ hrvatskih ovršnih rješenja proglasite ovršni zakon neustavnim, glasate protiv, vratite prijedlog predlagatelju i time spasite obraz pravosuđu i državi, a za milijun ljudi u Hrvatskoj spasite ono što im je još preostalo od života i imovine.

Štovani predsjedniče Sabora, molimo Vas , a obzirom na ozbiljnost situacije , da predstavnicima Udruge Blokirani omogućite, a po ovoj temi nastup na sjednici Sabora te tako pružite mogućnost da tvrdnje argumentiramo na uljudan, potkrijepljen činjenicama i u pristojnom, civiliziranom svijetu uobičajen način.

S Štovanjem

Udruga Blokirani

2 comments

Bravo! Potpuno ste u pravu. Ja već dvije godine upozoravam predsjednika Općinskog građanskog suda u Zagrebu i predsjednika Ovršnog odjela na nezaakonita (i neutemeljena) ovršna rješenja koja su kršenje temeljnih ljudskih prava zajamčenih Europskom Konvencijom članak 6., EU Poveljom o temeljnim pravima, Ustavom RH,
– Ovršni zakon je sramota hrvatskog pravosuđa….

Leave a reply