“NE SLAŽEM SE S ODLUKOM USTAVNOG SUDA!” – Andrej Abramović, sudac Ustavnog suda RH

“NE SLAŽEM SE S ODLUKOM USTAVNOG SUDA!” – Andrej Abramović, sudac Ustavnog suda RH. -” Ustavni sud je, na prijedlog Udruge Blokirani, mogao direktno otkloniti brojne sudske i upravne postupke koji se vode u primjeni ustavno suspektnih odredbi Općeg poreznog zakona.”

1/6 USTAVNI SUDAC PROTIV ODLUKE USTAVNOG SUDA

” Žalim što se ne mogu složiti s mišljenjem većine ustavnih sudaca “- naglasio je to, ustavni sudac Andrej Abramovic, sudac Ustavnog suda, u izdvojenom mišljenju koje je danas pristiglo na adresu Udruge Blokirani.

2/6 USTAVNI SUD ODBIJA POMOCI SOCIJALNO UGROŽENIM GRAĐANIMA

Izdvojeno mišljenje suca Abramovica pristiglo je zajedno s odlukom i Rješenjem Ustavnog suda U-I2659/2014 OD 07.02.2017. kojim sud odbija prijedlog Udruge Blokirani da se ustavno suspektne odredbe Općeg poreznog zakona proglase neustavnim.

Rješenje zapravo da ustavni suci, još jednom u nizu odbija preuzeti odgovornu odluku nezavisnog autoriteta, te pomoći hrvatskim građanima, blokiranim obrtnicima, OPG-ovcima i ostalim malim poduzetnicima u borbi s korumpiranim političko -ovršno- korupcijskim djelom  elite.

Napomena:
podsjetimo da je Ustavni sud prethodno vec odbio prijedlog Udruge u dijelu ocjene ustavnosti Ovrsnog zakona, Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, a danas i u dijelu Općeg Poreznog zakona. Ostaje sačekati  odgovor još u dijelu Zakona o obveznim odnosima no u negativni odgovor ne treba sumnjati. Ustavni sud RH neće protiv politike.

ODBIJENO
Odluke USUD-a:
U-I-2018-2014 ;
U-I-2029-2014
U-I-2658-2014
U-I-2659-2014

DODATNO:
U-II-770-2015 ( tzv.sdp sporazum o otpisu, Opačić)
Obustavljen je i zahtjev za Ocjenom ustavnosti Predsjednice RH, U-I-911-2015

No reakcije sudaca poput Abramovića, i suca Kolakušića koji je jučer na HRT-u izjavio :”Dosta je pljačke!”, a vezano uz Ovrsni zakon ukazuju da se nešto važno mijenja u Hrvatskoj. Polako koračaju novi hrabri suci koji drže do svog integriteta , koji brane dignitet sudaca, polako ali nezadrživo. Osobito jer je riječ o sucima.
Nama, Udruzi Blokiranih, je drago da smo djelom pozitivne promjene u Hrvatskoj.

3/6 U HRVATSKOJ OVRSNOJ PRAKSI SE GOTOVO NITKO NE OBAZIRE NA USTAV

Podsjetimo, Udruga Blokirani, na prijedlog predsjednice udruge Miriam Kervatin, podnijela je 26.svibnja,2014. zajednički prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom pojedinih odredaba Ovršnog zakona te određenih odredbi iz povezanih zakona što uključuje Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima; Zakon o obveznim odnosima i Općeg poreznog zakona.

Citat: “Poštovani ( Ustavni sud op.a)

Budući da se sva ljudska bića rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima.

Budući da su sva ljudska bića obdarena razumom i sviješću , a budući da se provedbom paketa ovršnih zakona u Hrvatskoj krši priznanje urođenog dostojanstva te jednakih i neotuđivih prava svih članova ljudske obitelji temelj slobode, pravde i mira.

Budući da je nepoštivanje i zanemarivanje ljudskih prava rezultiralo barbarskim ovršnim postupcima koji vrijeđaju savjest čovječanstva.”

4/6 SVI OVRSNI PREDMETI TREBALI BITI ODBAČENI KAO NEUSTAVNI

“Mi, ispred udruge Blokirani, smatramo da bi usaglašavanjem svih ovršnih predmeta s Ustavom RH, svi ovršni predmeti trebali biti odbačeni kao protuustavni.

Suđenje na temelju Ustava je obveza svakog suda i svakog sudca, a u dnevnoj sudskoj ovršnoj praksi se gotovo nitko ne obazire na Ustav, što je neobjašnjivo i neprihvatljivo u svakom smislu i zato tražimo hitno očitovanje, mišljenje i ocjenu Ustavnog suda.

„Ustav je sredstvo zaštite siromašnih i nemoćnih protiv bogatih i moćnih!“ – čime nam koautor Ustava RH poručuje da se uvijek i u svakoj prilici treba pozvati na Ustav!
(dr.) Smerdel B., profesor pravnog fakulteta Katedre za Ustavno pravo u Zagrebu; „Danas“, 2014.)

Ukoliko postignemo razumijevanje počevši od idejne vrijednosti da je Ustav sredstvo zaštite siromašnih, nezaštićenih i nemoćnih protiv bogatih, nemilosrdnih i moćnih onda je „paket“ hrvatskih ovršnih zakona savršena prilika da Ustavni sud potvrdi svoj osnovni zadatak promociju pravednosti !”

Kompletan tekst prijedloga ustavnosti Udruge Blokirani iz 2014 :OVDJE

5/6 SMATRAM DA NIJE ZAKONITO ODBACITI PRIJEDLOG UDRUGE

“Žalim što se ne mogu složiti s mišljenjem većine da se u ustavnosudskom predmetu Udruge Blokirani, broj U-I-2659/2014 odbaci prijedlog Udruge Ustavnom sudu RH, za pokretanjem postupka ocjene suglasnosti s Ustavom članka 8. stavaka 7. i 12. Općeg poreznog zakona
( Narodne novine” broj 147/08.,18/11., 136.,/12., i 73/13.)”- izjavio je Andrej Abramović, sudac Ustavnog suda Republike Hrvatske u Izdvojenom mišljenju uz Rješenje br. U-I-2659 od 07. veljače, 2017

“U situaciji, kada je podnesen prijedlog za ocjenu suglasnosti zakona s Ustavom, smatram da nije moguće niti zakonito- ako u međuvremenu osporavani propisa prestane važiti- odbacivati prijedlog “- naglasio je sudac Abramovic te nastavio -” Ako osobe definirane u čl.38 Ustavnog zakona imaju pravo predložiti pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom, onda imaju pravo i od Ustavnog suda očekivati meritoran odgovor na svoje pitanje. To tim više što propis koji je prestao važiti nije ujedno potpuno izbačen iz upotrebe, već se u sudskim i ostalim odgovarajućim postupcima mora primijeniti na pravne odnose nastale u vrijeme njegovog važenja. Odlukom o prijedlogu za ocjenu suglasnosti nekog propisa ili dijela propisa s Ustavom (i zakonom) Ustavni sud bi mogao direktno otkloniti brojne sudske i druge ( npr.upravne) postupke koji se vode u primjeni suspektne odredbe osporenog zakona ili propisa “- zaključio je sudac Abramović.

6/6 UKINITE STUPOVE SRAMA

Podsjetimo u prijedlogu udruge Blokirani, koje potpisuje Miriam Kervatin, tražili smo da se u ime blokiranih obrtnika da se iz Općeg Poreznog zakona izbriše objava osobnih podataka na “stupu srama” .

Citat:
“Objava osobnih podataka liste dužnika na tzv. stupu srama jest neustavna, necivilizirana odredba, nedostojna demokracije kojom se ne jamči štovanje i pravna zaštita ,a još manje sigurnost i tajnost osobnih podataka.
Objava služi kao mjera javnog sramoćenja ,koristi se bez privole ispitanika.
Nema ni jedan element koji bi se u civiliziranim državama mogao rabiti kao javna mjera koja služi promicanju javnog , većeg dobra.

Sintagmom „stup srama“ potiče se daljnja nesnošljivost u zajednici, umanjuje dostojanstvo pojedincu i nanosi nenadoknadiva šteta.

Obzirom da živimo u državi koja je , od strane nezavisnih međunarodnih tijela, ocijenjena kao zemlja visoke razine opće društvene nesnošljivosti, kritična i po pitanju korupcije u javnom sektoru, a uvidom u praksu tzv. stupa srama zaključujemo da su podaci vrlo često krivo obračunati smatramo da je objava stupa srama upotrijebljena u neustavnom kontekstu i stoga molimo Ustavni sud da navedene članke Općeg poreznog zakona temeljem čl. 22, čl. 28, čl.35, čl. 37 Ustava RH proglasi neustavnim.”

Potpis:
Miriam Kervatin,
predsjednica Udruga Blokirani

Prilozi:
1. 2.scan izdvojenog misljenja suca Abramovica


3.4. scan odgovora Ustavnog suda

Related Posts

Leave a reply