Ne izvoze ništa ( Harvard ); Izvoz je porastao ( Vlada )

HARVARD:
ZNANSTVENICI sa sveučilišta u Harvardu izradili su interaktivnu infografiku koja vizualno predstavlja svjetsku trgovačku razmjenu. Ovaj projekt nazvali su Globe of Economic Complexity.

Svaka točkica na Harvardovoj mapi predstavlja izvoz proizvoda u vrijednosti od 100 milijuna dolara. Različite boje točkica označavaju različite proizvode, a Hrvatska, kako se može vidjeti, izvozi vrlo malo.

Na teritoriju Hrvatske točkica gotovo da i nema, odnosno ima ih dvadesetak, a uglavnom se izvoze drvo, kamen i staklo, mašinerija, te hrana. Usporedbe radi, ostatak država članica Europske unije, među kojima i susjedna Slovenija gotovo su sasvim “osvijetljene” točkicama koje predstavljaju izvoz.

Podaci na kojima je ova ilustracija utemeljena prikupljeni su 2012. godine.
__________

HRVATSKA VLADA:
Vlada će u utorak predstaviti izvozni portal izvoz.gov.hr. Portal na jednom mjestu objedinjava sve relevantne i ažurirane informacije koje bi mogle koristiti hrvatskim izvoznicima i poduzetnicima koji razmatraju mogućnosti izvoza svojih proizvoda ili usluga.

Portal će predstaviti prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović.

Leave a reply