Naša sudbina u našim rukama

Blokirani

Vlastita sudbina u vlastitim rukama

Već godinama pratim hrvatska preslagivanja pred izbore i koalicijsko parazitiranje raznih malih strančica i velikih igrača. Skoro svaki put je to preslagivanje služilo isključivo uhljebljavanju partijskih funkcionera, a skoro nikada nije služilo poboljšanju stanja neke skupine, od nezaposlenih do umirovljenika.

Svaka stranka je tražila ministarska i direktorska mjesta pa smo tako došli do stanja da nam najvažnije resore vode najmanje stranke s najboljim osjećajem za moć i fotelje.

Zapravo je čudno da do sada ni jedna skupina, ako zanemarimo Srbe kao manjinu, nije značajno utjecala na politiku. Razlozi su uglavnom u kandidatima koji primarno nisu gledali interes svoje glasačke skupine nego vlastitu fotelju pa bi se utopili u moru kuna.

Sve do samih izbora je tako izgledalo i ovaj put, s napomenom da ovaj put imamo takozvano preferencijalno glasovanje koje omogućava da kandidati na neizglednim mjestima dobiju izglednu mogućnost da u Saboru proguraju interese svoje skupine za koju se zalažu.

Naravno da i u ovom slučaju moraju biti ispunjeni neki preduvjeti, a meni se čini da su najvažniji sljedeći:

– da je skupina poprilično brojna i da ima glasovnu težinu
– da skupinu zastupaju osobe vjerne načelima i interesu svoje skupine
– da lista na kojoj se nađu predstavnici skupine ima realne šanse da dođe u Sabor
– da interesna skupina pokaže vrhunsku oraniziranost i spremnost da preferencijalnim glasovanjem svom kandidatu omogući ulazak u Sabor
– da glasači ne nasjednu na ideološke interese nego da gledaju svoj interes.

Na ovim izborima imamo konačno jednu skupinu koja bi mogla napraviti pravi pomak u dosadašnjoj politici foteljaštva i nenačelnih koalicija. Udruga Blokirani, koja okuplja oko 320.000 blokiranih glasača, bez članova obitelji, zahvaljujući katastrofalnoj ekonomskoj politici svih vlada do sada, čini jednu od najvećih homogenih skupina koja je uspjela ugurati svoju kandidatkinju gospođu Kervatin na listu Domoljubne koalicije.

Gospođa Kervatin nije HDZ-ov kadar, ona već više godina uspješno i srčano zastupa interese onih najsiromašnijih i onih koji svaki dan osjećaju brutalnost zakona koji podilaze velikim sustavima i lobijima, a ne uzimaju u obzir sirotinju. I pored činjenice da imamo blokirane tvrtke koje ne plaćaju račune ostaje ogromna masa sirotinje koja nema za režije, a blokirana je često bez ikakve presude po načelu “kadija te tuži kadija ti sudi”.

Neobična koalicija, bolje rečeno strateški izrazito pametan potez udruge Blokirani, doveo je ovu skupinu do pozicije da stvarno mogu utjecati na svoju sudbinu, ako budu pametni i dovoljno oslobođeni ideoloških prepreka u odnosu na HDZ, nego budu gledali primarno na svoje blokirane račune. Zašto blokirani imaju svoju sudbinu u svojim rukama i zašto njihov potez može njima olakšati život?

Kao prvo to je povjerenje u gospođu Kervatin i vodstvo udruge. Svojim dosadašnjim radom su pokazali da im je najprije, skoro jedino, stalo od tematike blokiranih i do pomaganja. Pri tomu udruga Blokirani ne nudi nasilna nego pametna rješenja, ne traži plaćanje ničijih računa nego pravnu i socijalnu harmoniju i sugurnost, a ona bi deblokirala živote njihovih članova.

Drugi razlog je da blokirani imaju samo jedan stvarni problem, njima je blokiran život. Milanovićeva priča o rastu je za njih fata morgana, a HDZ-ova priča o katarzi je za njih daleka magla od koje nemaju ništa.

Ono od čega blokirani imaju i mogu imati koristi i spasenje je činjenica da Kervatin kao njihova predsjednica uđe u Sabor i sama ili zajedno s drugima prisili ili izmoli donošenje kvalitetnijih rješenja koja će deblokirati račune i osloboditi sirotinju od egzistencijalnih pogrda i strahova.

Treća važna sitnica je da imamo preferencijalno glasovanje koje blokiranima u ruke daje alat kojim mogu pokazati jesu li stvarno svjesni da mogu promijeniti svoju situaciju ili im je ideologija važnija od kruha. Preferencijalnim glasovanjem oni mogu gospođu Kervatin ubacit u Sabor i od nje tražiti permanentu borbu za deblokadu.

Četvrta točka je činjenica da su Blokirani na lsiti koja ima realne šanse da dobije dobar broj mandata, ne govorim o pobjedi, nego samo o broju mandata u Saboru. Da su Blokirani išli na nekoj maloj listi to bi možda zvučalo ideološki moralnije, ali bi u praksi moglo značiti ćorak jer male stranke nemaju toliko šansi koliko one misle.

Peta točka je snaga ucjenjivanja koju blokirani mogu dobiti ako preferencijalnim glasovima uguraju gospođu Kervatin u Sabor.

HDZ ima svoje kalkulacije oko ove suradnje. One nisu nikom poznate, možda ni onima koji su pregovarali, ali to nije problem blokiranih. Onoga trenutka kad preferencijalnim glasovanjem gospođa Kervatin uđe u Sabor ona je narodna zastupnica i ona je neovisna. Njezin glas može jako puno značiti, dakle ona ima veliku mogućnsot da od HDZ-a i kolega traži upravo ono zbog čega je i briana; rad na deblokadi blokiranih.

Izvan Sabora bi šanse bile nikakve, a unutar nekog malog kluba isto tako skoro pa nikakve. HDZ-u ideološki može odgovarati ova ili na osoba, ali svakoj stranci će odgovarati osoba koja iza sebe ima provjereni broj glasova.

Blokirani su se izborili za jako dobru startnu poziciju. Ideološke i druge “visokomoralne” kategorije ustuknu pred opomenom koja stiže svaki mjesec i sadržava zatezne kamate.

Dvije su mogućnosti za blokirane.

1. Da jadikuju, govore o lopovluku, ne iziđu na izbore i da su im svi drugi krivi jer nisu pošteni ili
2. Da uzmu olovku i zaokruže one koji će im omogućiti da njihov problem dođe na dnevni red Sabora.

HDZ, SDP, MOST ili bilo koja stranka će i blokiranim tumačiti da su oni najbolji izbor, ali bi gospođa Kervatin jedina mogla biti glas u Saboru koji bi omogućio da konačno dođe do pomaka i deblokade.

Na blokiranima je da više ne budu igračka nego da postanu kreatori.

Vinko Vukadin

Related Posts

Leave a reply