Na ovakav način dolazi do bogaćenja dioničara ovršnog postupka, a dug sve veći

Da hrvatski Ovršni zakon tjera enorman broj građana u dužničko ropstvo napokon je primijetila i Europska komisija, te na prijavu Udruge Blokirani, koja okuplja više od 70.000 dužnika, odlučila otvoriti poglavlje preliminarne istrage o vezano uz Ovršni zakon.

‘Udruga Blokirani je između ostaloga upoznala hrvatsku javnost da EK planira pokrenuti istragu u pogledu Ovršnog zakona jer im je zakon suspektan da u Hrvatskoj ima toliki broj blokiranih i da taj broj blokiranih raste’, kaže Mario Strinavić, glavni tajnik udruge Blokirani.
POVEZNICA:KOMPLETAN TEKST I VIDEO

Smisao ovrhe je vratiti dug ali sa što manje troškova. A na ovakav način kako se to radi sada dolazi do bogaćenja pojedinih dioničara ovršnog postupka’, kaže Lidija Lukina Kezić, zamjenica pučke pravobraniteljice.

Navode primjer kada je dug od 10,40 kuna narastao na 1.350 kuna.

‘S druge strane ovrhovoditelj i ovršenik nisu u istom položaju. Ovršenik obično zbog većine njih koji su slabog imovnog stanja ne mogu platiti odvjetnika, dakle apsolutno su neravnopravni u postupku. O tome se vodi preliminarni postupak pri europskoj Komisiji povodom pritužbe udruge iz Hrvatske’, dodaje Lukina Kezić.

Dužnicima problem predstavlja i dvostruka naplata, za koju su krivi ovrhovoditelji. ‘Drugo što smo ponovili u ovom izvješću što smatram da je jako bitno je da bi ovrhovoditelj trebao čim mu je dug podmiren povući svoju ovršnu ispravu iz očevidnika redoslijeda za plaćanje jer se dešava dvostruka naplata. Oni se smatraju namirenima i ne reagiraju i njima je dobro, a Fina nema obavijest da je izvršena naplata i oni dalje skidaju dug ovršeniku’, kaže zamjenica pravobraniteljice.

Related Posts

Leave a reply