Može li tehnička Vlada produžiti zastoj ovrha?

Mnoge Blokirane, u ove dane zbog izbora,  muči pitanje može li tzv tehnička Vlada legalno osigurati produženja roka zastoja ovrha na još 3 mjeseci?

Odgovor glasi : Da. Može!

Prvo je važno znati da u hrvatskom zakonodavnom okviru ne postoji nešto što bi bila “tehnička vlada”. Da izraz jest uobičajen ali nije definiran u zakonima RH.

Drugo što je važno znati jest da je *Interventnim zakonom osigurano da Vlada -bez Sabora- može odlukom produžiti rok trajanja vremena trajanja posebnih okolnosti uslijed proglašenja epidemije bolesti Covid-19, odnosno odlukom osigurati produljenje roka zastoja ovrha na još 3 mjeseca.

Zakonski okvir

Zakon o ovlasti Vlade RH Zakon o Vladi Republike Hrvatske

*Zakon o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti (čl 8 (2) propisano je da vlada može odlukom rok produžiti na još 3 mjeseca. )

Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima

OPASKA

Riječ je o 2 zakona
Zakon o interventnim mjerama aktualno traje do “kolovoza, 2020”, i može se Odlukom Vlade produžiti do prvog studenog, 2020.

Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, aktualno traje do 18. srpnja ove godine , i može se Odlukom Vlade produžiti do 18. listopada.

Tekst potpisuje
Miriam Kervatin

Related Posts

Leave a reply