Moratorij na ovrhe !

ŠTO JE TO MORATORIJ!

MORATORIJ kakav traže udruge Blokirani , Franak i ostali nije moratorij kakav nude banke nego moratorij kakav uvodi država posebnim aktom —pročitajte:
Moratorij (engl. moratorium, respite of payment, njem. Zahlungsaufschub, Moratorium) je odgađanje plaćanja dugova, zbog stanovitih razloga i zaštite dužnika, a određuje ga posebnim aktom država. Aktom o moratoriju država određuje je li moratorij generalni i odnosi li se na sve dužnike ili se prepušta sudovima da rješavaju svaki pojedinačni slučaj.

Moratorij se obično određuje u vrijeme većih kriza, elementarnih nepogoda, ratova i sl., kad je naime većem broju dužnika onemogućeno ispunjavanje obveza. Obveze dužnika u vrijeme moratorija miruju. Nerijetko se i država služi moratorijem da bi odgodila svoje dugove. Bitno je da za moratorij postoji državni akt kojim se utvrđuju temeljne pojedinosti.

Udruga Franak dala je ovih dana podršku prijedlogu Udruge Blokirani, te pozvala Vladu na uvođenje privremenog moratorija na ovrhe.

No, da li je usvajanje tog zakona moguće i koliko bi na kraju donijelo koristi svim stranama uključenim u taj proces? Za Fight club o tome problemu ovoga tjedna govore pravnik Hrvoje Kačer, te koordinator Udruge Franak Denis Smajo.

http://liderpress.hr/fight-club/Potrebno-je-uvesti-moratorij-na-ovrhe/

Leave a reply