Ludilo na hrvatski ( porezna i odokativni dug )

U Hrvatskoj se Porezna naučila poslati račun za porez od oka i odmah potom kamate i ovrhe jer znaju da nitko njihov posao ne kontrolira.
Ako se žališ, odgovora nema.
Zaračunati nezakonitu ovrhu nažalost u Hrvatskoj jest postala praksa,a ne izuzetak

Ljutiti Zagrepčanin koji radi u Budimpešti: Plaćam porez u Mađarskoj, 
a traže i naši

Porezna uprava RH time krše bilateralni sporazum iz 1997. godine i ja nisam jedini slučaj, kaže Tvrtko Josip Čelan

Iako Tvrtko Josip Čelan sva porezna davanja plaća u Mađarskoj, gdje prebiva i radi još od 2008. godine, hrvatska Porezna uprava poslala mu je rješenje kojim od njega traži da plati gotovo 70.000 kuna doprinosa za mirovinsko osiguranje za 2011

Njihovi problemi počinju nakon što je tamošnja porezna uprava potkraj 2013. našoj poslala popis hrvatskih državljana koji rade u Mađarskoj.

– To je trebala biti rutinska razmjena podataka, ali naša ju je Porezna uprava očigledno shvatila kao popis poreznih neplatiša, koji trebaju davanja podmiriti u Hrvatskoj. Svi oni do ljeta prošle godine dobivaju dopise u kojima se traži da dostave dokaze o izvorima prihoda u inozemstvu za 2010. i 2011., i to u roku od osam dana uz prijetnju visokih kazni – kaže Čelan.

On je lani u svibnju dobio dva dopisa – za 2010. godinu od područnog ureda u Zagrebu i za 2011. od ispostave u Susedgradu. Na obje adrese odmah je poslao potvrde o rezidentnosti, koje svjedoče da porezna davanja plaća u Mađarskoj. Dok iz zagrebačkog područnog ureda do danas nije dobio nikakvu reakciju, iz susedgradskog mu je ekspresno stiglo rješenje o tome da je dužan podmiriti gotovo 70.000 kuna mirovinskog doprinosa za 2011. godinu, od čega su zatezne kamate iznosile oko 20.000 kuna.

– Bio sam šokiran kad mi je sestra iz Zagreba javila što je stiglo. Isti dan poslao sam Poreznoj upravi žalbu na to rješenje, ali do danas nisam dobio nikakav odgovor – ističe Čelan, zaposlenik mađarske državne agencije koji radi na europskim projektima.

– Apsolutno je nevjerojatno da neka institucija godinu dana ne odgovara na dopise, a nije riječ o bezazlenoj stvari, to je jako opasno ponašanje. Poznato je da mnogo mladih ljudi odlazi na rad u inozemstvo. Oni su u opasnosti da nalete na nekog našeg službenika koji ne poznaje propise i da budu izloženi dvostrukom oporezivanju – upozorava Čelan.

Osim što više od godinu dana Porezna uprava ne rješava njegovu žalbu za 2011., on ne zna kako će se država postaviti za 2012., 2013. i 2014. godinu, iako je uredno poslao potvrde o rezidentnosti i iako je uredno u Mađarskoj platio sva zakonska davanja.

izvor:
http://www.vecernji.hr/hrvatska/dvostruki-nameti-placam-porez-u-madarskoj-a-traze-i-nasi-999352

Leave a reply