Kreditni ugovori su ništetni ako kreditor nije imao dozvolu poslovanja

Vlada je u petak, u paketu s rješenjem za dužnike u švicarcima, odlučila »ugurati« i odredbe kojima se nastoji olakšati situacija građana koji su uzimali zajmove od austrijske Raiffeisen kreditnih zadruga.

Činjenica jest da su tzv. krediti sa bandere, austrijskih kreditnih zadruga, desetak godina poharali hrvatsko tržište kao i da za te kreditne poslove “banke” nisu platile porez u RH.
Primatelji kredita, mahom kreditno nesposobni u Hrvatskoj,a još nesposobniji u Austriji, bili su povoljno tržište za direktore zadruga kao i kolonu austrijsko-hrvatskih posrrednika koji bi za “sređivanje” kredita dobijali cash zaradu na ruke u iznosu od 6 000 do više desetaka tisuća EUR-a. Krediti su se oglašavali na zidovima “Merkatora”, banderama ili prenosili s uha na uho, u tajnosti.
Kreditni poslovi odvijali su se na tlu Hrvatske, dokumentaciju bi sređivao posrednik koji je često bio i korisnik kredita te bi provizijom nadoknađivao balans rata kredita i sl. , poslovi su se ovjeravali u uredima hrvatskih javnih bilježnika i odvjetnika koji su tu također imali prostora za zaradu, zatvarajući oči na očiglednost kršenja propisa poput npr. neki “jamci i sudužnici” su u vrijeme ovjere bili maloljetnici.
Sve je išlo glatko do svjetske ekonomske krize kad su klijenti počeli “šepati” u otplati kredita i potom na svoje zaprepaštenje otkrili da su sada 4-struko zaduženiji nega na početku te da koliko god plaćali kredit zapravo neće nikada otplatiti.
Kao “bonus” Austrijancima je išao na ruku i (neustavni) Ovršni zakon kojim je većina oštećenika otpočela put bez povratka.

Pokrenute se razne civilne inicijative, između kojih valja izdvojiti oštećenike koji su se u borbi “Davida protiv Golijata” posebno istaknuli.

Uz niz posrednika koji su odigali ulogu “pravednika” pa policiji i istražnim tijelima RH razotkrili mrežu organiziranog dilanja kreditima u 3-godišnjoj bitki istaknuli su se odvjetnik Miroslav Vitaljić iz Rijeke, uz koji je zastupao hrvatske građane na sudu, logistička pomoć Goran Marić, HDZ koji je više puta iznio problem pred Saborom , Miriam Kervatin ispred udruge Blokirani koja je Inicijativu za izmjenom Ovršnog zakona ( 320 000 ) i pokrenula nakon šo je na svojoj koži osjetila kako izgleda problem sa austrijskim kreditima kao i što to u praksi i na sudu zapravo znači, Nenad Hajdarević, Nevenka Dodig također ex klijenti zadruga …, ispred udruge Stopbank kojima su logistički pomagali i Laburisti, Neno Koljaja kojeg u zadruge i deložirale, a koji je uspješno surađivao i sa Nadom Landekom te Damirom Kajinom, ured Predsjednice Republike RH kojem su se brojni od ispred navedenih i obratli za pomoć, kao i brojni mediji koji su o aferi izvještavali i tako SVI ZAJEDNO, u sinergiji , zahvaljujući i činjenici da su pred nama parlamentarni izbori pa je Vlada “više osjetljiva na probleme građana ” Vlada RH je na izvanrednoj Sjednici Sabora usvojila amandman na ZOO da se do dovršetka postupaka o eventualnoj ništetnosti sudovima naloži zaustavljanje ovršnih postupaka u tim slučajevima, a takvih je trenutno oko 1.800 ( podatak Novi List,

“Ministar Miljenić je objasnio da su te zajmove dizali ljudi koji nisu imali kreditnu sposobnost, a samo je bilo važno da imaju nekretninu na dobrome mjestu.– Nisu na područjima od posebne državne skrbi, nego na područjima od posebnog položaja uz more. Oni iz Klagenfurta vole more, dodao je premijer. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić dodao je da s druge strane u Hrvatskoj nitko nije reagirao na bezbrojne posrednike koji su poticali i nagovarali građane da uđu u takve zajmove. Ministar smatra upitnim gdje su ugovori sklapani te dodaje da je dogovarana nadležnost austrijskih, ali i hrvatskih sudova, koji su pak zauzeli stav »da su posve nenadležni za te stvari«. Miljenić je na sjednici Vlade ustvrdio da je to u potpunosti u suprotnosti s odredbama o zaštiti potrošača, jer potrošač može odabrati sud prema svojem prebivalištu.

– Sada izričito kažemo da su za to nadležni naši sudovi i oni neće moći reći da nisu nadležni, čime dajemo ljudima mogućnost da štite svoj pravni interes. Također, kaže se i da su ugovori koji su sklopljeni s osobama koje nisu imale za to ovlaštenje u Hrvatskoj ništetni, ako su sklopljeni u Hrvatskoj, jer ne možemo dozvoliti da netko u ovoj zemlji sklapa takve ugovore, a da nema ovlaštenje HNB-a, kazao je Miljenić. Ako se ta ništetnost dokaže, oni koji su primili zajmove novac će morati vratiti, ali se barem »ljudima daje mogućnost da ništetnost dokazuju«. ( izvor: Novi List, Jagoda Marić , 18.09.)

Sjednica Vlade nije pošteno ni završila, a iz Raiffeisen bankarske grupacije Štajerske stiglo je priopćenje da Vladin prijedlog smatraju zadiranjem države u ugovornu volju stranaka te najava pokretanja postupka radi ocjene njihove usklađenosti s Ustavom RH i europskom pravnom stečevinom.

Za “obranu” dobrog glasa , kriznu komunikaciju i zaštitu poslovnog image-a austrijskih zadruga u Hrvatskoj je poslovnim ugovorom zadužena PR agencija Manjgura.

Related Posts

1 comment

Znam slučaj u kojem je prevara nastala tako da je Obrt prodao poslovni prostor, Firma ga je isplatila kreditom ZaBe, on je s novom obrtnicom u Zemljišnim knjigama prenio sada već prodani i naplaćeni Poslovni prostor na sebe Imenom i Prezimenom i tako dobio novac (364 tisuće EUR) i zadržao u vlasništvu prostor. Općinski sud (sudac Ž.K.), Odvjetništvo, Policija na to nisu htjeli reagirati, Firma i Vlasnik su dovedeni u robovski položaj, da plaćaju banci kredit kojeg nisu koristili. Ne može nitko vjerovati da se to ovdje dogodilo.

Leave a reply