KONAČNO DOBRA VIJEST! SMANJEN IZNOS PRIVATNOG DUGA U HRVATSKOJ


1/2 DRAMATIČNO SMANJEN PRIVATNI DUG

             Nakon dugo vremena, konačno dobra vijest!
Dug smanjen na razinu iz 2012. godine!
ZAHVALITE UDRUZI BLOKIRANI !


Dramatično je smanjen ukupni iznos privatnog duga kućanstva!
Dug je smanjen
na razinu iz 2012. godine i sad iznosi 13 milijardi kuna. Smanjenjem ukupnog iznosa privatnog duga u Hrvatskoj bi se konačno i opasnost od apsolutnog siromaštva mogla staviti pod kontrolu. I na tome smo ustrajali godinama.

Znamo da cjelovit problem još nije riješen, ostaje još 270 000 blokiranih građana, i 50-tak tisuća deblokiranih je još u opasnosti od siromaštva. Mi smo spremni i nadalje pratiti pokazatelje, i boriti se za vas, kao i uvijek.

Predahnut ćemo malo, a potom tražiti da se unutar novog Ovršnog zakona ( koji je u pripremi) uvrste naši zahtjevi, klikni ovdje:

1. Protiv apsolutnog siromaštva,
2. Pravo na pošteno (pravično) suđenje i
3. Pravo na instituciju zastare.

SPECIFIČNO

4. Ex obrtnici, OPG, porezna zastara i založno pravo,
5. Agencije za utjerivanje dugova,
6. Tužbe za ništetnost i odgoda ovrhe,
7. Zakonom propisane zatezne kamate i
8. Predsjedničin Prijedlog ustavnosti za zaštitom jedine nekretnine.

Smatramo da bi uvrštenjem naših mjera rješenja u zakonodavni okvir, ogroman problem krize privatnog duga u Hrvatskoj bio konačno pravilno saniran.
VAŽNO nam je naglasiti da bi ova mjera deblokade insolventnih imala smisla ako bi, a kako Udruga Blokirani zagovara, počela računati kao relativni rok zastare ( 3 godine odn. apsolutni 6 godina).

 

2/2 USTRAJNOST UDRUGE BLOKIRANI

Do odluke Vlade o smanjenju privatnog duga ( kućanstva) došlo je zbog ustrajnog i kontinuiranog pritiska Udruge Blokirani, zbog naših ustrajnih, dobro planiranih, uspješnih akcija javnog zagovaranja.

I možemo biti uzor svim građanima RH i dokaz da se uz dobru namjeru, srce, pamet i snažnu volju, može puno toga napraviti dobrog za svih, bez novaca, bez kumova, bez politike…

Smatramo to malom velikom pobjedom Udruge Blokirani na koju smo iznimno PONOSNI!

Politika ( na vlasti) se na takvu ( konačno dobru) odluku, samostalno,  ne bi nikad odlučila da mi, u ime I ZA DOBRO SVIH,  nismo 4 godine pametno vršili pritisak, uz podršku medija, lobirali i pregovarali .

Zbog svojih pozitivnih osobina, Udruga Blokirani je pridobila i važnu podršku Predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i  Ureda Predsjednice RH.

 

Možete više saznati, o tome kako je rastao privatni dug, ako kliknete poveznicu na podatke  ( za period od 2010 – do 2018.)

 

UDRUGA BLOKIRANI

 

 

DODATNO:

“Proteklog vikenda deblokirani građani sa ovrhama starijim od tri godine
OVRHE
08.08.2018. 14:58
Izvor:
Hina
ZAGREB, 8. kolovoza 2018. (Hina) – Fina je proteklog vikenda obustavila provođenje ovrha nad 225.322 ovršenika koji se nalaze u registrima Financijske agencije (Fina) s ovrhama starijim od tri godine, a gdje zadnjih šest mjeseci nije bilo naplata, dok je u potpunosti deblokirano 50.695 građana, rečeno je u srijedu prilikom predstavljanja rezultata primjene Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima.

Predsjednik Uprave Fine Dražen Čović rekao je da je Fina već prestala sa provedbom ovrhe barem po jednoj osnovi za 225.322 građana, a to je ukupno 70 posto od onih koji su bili blokirani.

Kazao je da je, provedbom zakona, počekom ovoga tjedna deblokirano 50.695 blokiranih građana što čini 16 posto svih blokiranih, a ako se tome pridoda deblokirane po zakonu o oprostu dugova ukupan broj deblokiranih građana penje se na preko 57 tisuća.

Ukupan dug koji je na ovaj način iz Fininih očevidnika smanjen je za 49,4 milijarde kuna, od čega se 30,07 milijardi odnosi na glavnicu dok je na ime kamata otpisano 19,36 milijardi kuna (od ukupno 22 milijarde). Do prekida ovrhe došlo je automatski.

Najviše ovrha koje su obustavljene bilo je za dugove prema bankarskim institucijama (11,93 milijarde kuna i kamate 5,93 milijarde) i središnjoj državi (glavnica 3,51 milijarda kuna, i kamate dodatnih 3,36 milijardi kuna).

“Napominjem da se ovdje ne radi o otpisu duga nego samo o obustavi provođenja ovrha za ovrhe za koje se pokazalo da su nenaplative. Vjerojatnost da će biti naplaćene tražbine koje se u Fininim registrima nalaze dulje od tri godine, a da nije u zadnjih šest mjeseci naplaćena niti jedna kuna, manja je od jedan posto. Dugovi ne prestaju, ali prestaju ovrhe. Time se i destimuliraju vjerovnici da pokreću ovrhe kada znaju da je očito ovrha nemoguća čime se dugoročno radi na smanjenju troškova ovršenika, odnosno ovršnog postupka”, rekao je Čović.

Nakon primjene spomenutog zakona ostaje oko 270.000 blokiranih građana sa dugom od oko 13 milijardi kuna. Prosječan iznos blokada koji je bio prije donošenja novog zakona bio je 135 tisuća kuna, sada je pao na 48 tisuća kuna. Inače, na dan 30. lipnja bilo je 323.758 blokiranih građana.

Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima i dalje će se primjenjivati za ovrhe koje navrše treću godinu a po njima šest mjeseci nije bilo naplate .

Dolazi ujedno i do promjene u načinu plaćanja, do sada je ovrha za ovrhovoditelja, odnosno vjerovnika bila besplatna, sada se uvodi predujam pa će se na taj način destimulirati vjerovnici da pokreću ovrhe za koje je evidentno da je velika šansa da se ne naplate jer je njihov dužnik već duže vrijeme blokiran. Fina će, s druge strane, svim vjerovnicima omogućiti uvid je li dužnik blokiran, koliko dugo je blokiran i na koji iznos.

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Kristijan Turkalj rekao je da će treći dio Zakona o stečaju potrošača, također vezan uz blokirane, biti na snazi od početka naredne godine.

“Nakon ljetne stanke, očekujemo da se krene u javnu raspravu i okrugle stolove sa nacrtom zakona. Namjera je Ministarstva pravosuđa da ovršni postupak bude brži, učinkovitiji i jeftiniji za građane”, rekao je Turkalj.

Vinka Ilak iz Fine rekla je da prestanak ovrhe na financijskim sredstvima ne znači i da je prestao dug, iako ne vjeruje da će doći do njegove naplate.

“Kako će se vjerovnik ponašati prvenstveno ovisi o vrsti duga, iznosu duga, o tome je li dužnik ima druge imovine. Ako ima neke imovine velika je vjerojatnost da protiv njih ovrhovoditelj već provodi ovršni postupak. Ovdje je samo prestala ovrha na novčanim sredstvima. Za male tražbine ovrhe se vjerojatno neće pokretati zbog troškova”, naglasila je Ilak. “

Related Posts

2 comments

Znači ti “ovo” da blokirani mogu zatražiti kredite za zatvaranje svojih ovrha ili? 😕

Značajan pomak. Trebamo spriječiti ponovnu regeneraciju dugova ,kao posljedicu nerealnih uvjeta i obveza kao i ugovornih i zakonskih zateznih kamata većih od prosječne profitne stope u zemlji.Jednako tako trebamo inzistirati da se dosljedno provode zakonske odredbe pravne stečevine EU, i tako onemogućiti da itko bez odluke nadležnog suda vrši ovrhu na imovini građana i pravnih subjekata.

Leave a reply