KAKO DA SE HRANI, ŽIVI I PLAĆA RAČUNE OBITELJ KOJOJ BANKA PLIJENI CIJELO PRIMANJE – “Kuda vodi put?”

KAKO DA SE HRANI, ŽIVI I PLAĆA RAČUNE OBITELJ KOJOJ BANKA PLIJENI CIJELO PRIMANJE!?

-ZAUSTAVITE SLATINSKU I ŠTEDNU KREDITNU BANKU SUNCE

Na znanje :

Predsjednica RH,
Premijer RH,
HUB
Ministarstvo pravosuđa, ministar
HZMO, ravnatelj
ŠKZ Sunce
Slatinska banka
– Građanin potrošač
– zainteresirana javnost

Zapljene cijelih primanja, već insolventnih obitelji, koliko god to po zakonu bilo, jest sulud državni pristup provincijske kombinacije straha od “banaka” i servilnosti prema njima, a s druge strane totalni nedostatak elementarnog građanskog ponosa

Da znamo, sve je to po “zakonu” ali pitam kako da se hrani, živi i plaća račune obitelj kojoj banka plijeni sva primanja?!

Nacizam je svojedobno opisan kao jedan od najužasnijih iskaza shvaćanja države, ne znam čemu vodi država koja dozvoljava pljenidbu svih primanja svojih sugrađana? I demokrati kadtad moraju uzviknuti :“Dosta!”

Vrijeme je da vlast progovori o tome, spriječi.

Dogovor vezan uz ove činjenice imao bi brojne pozitivne posljedice. Značio bi da je prošlo vrijeme isprika i nastaje vrijeme argumentiranog traženja odgovora, argumentirane i objektivne analize te sposobnosti da iz grešaka crpimo korisne spoznaje.

U nastavku dostavljamo na uvid dokumentaciju tri nama poznata slučaja, pljenidbe cijele plaće / i invalidske mirovine.

Vrijeme je, poštovani nositelji javnih funkcija da se očitujete i probleme počnete rješavati,

S poštovanjem,
Udruga Blokirani
Miriam Kervatin


“Kuda vodi put?”

ZAPLJENA SVIH PRIMANJA / HRVATSKA OVRŠNA PRAKSA/

Građani koji su podizali kredite do lipnja 2008. godine, te su u međuvremenu ovršeni jer ih nisu mogli plaćati, našli su se u još nepovoljnijem položaju.

Umjesto da im se ovrhom uzima maksimalno četvrtina primanja, banke im imaju pravo zaplijeniti cijelu plaću i ostaviti ih bez lipe!

Za takav razvoj situacije mogu “zahvaliti” Ustavnom sudu koji je, postupajući po prijedlogu Raiffeisen banke d.d., 11. srpnja ove godine donio odluku kojom je ukinuo članak 26. Pravilnika o načinu i postupku provođenja ovrhe na novčanim sredstvima.

Naš naraštaj živi u razdoblju o kojem će se jednom govoriti kao o razdoblju velike ovršne krize u Hrvatskoj ( 2010.- 2017.-)
Što to za nas znači?

Znači da će se o ovom razdoblju, sve neodgovornijeg odnosa vlasti do prezaduženog naroda, napisati brojne knjige u kojima će uloga odgovornosti vlasti biti jasno obrazložena.

Činjenice: Ograničit ću se samo na rekapitulaciju nekoliko općih činjenica koje su nesporne, i na koje će se sigurno tražiti odgovori.

-U Hrvatskoj je provedeno osam milijuna ovrha ( na 4,200 000 stanovnika)-Od građana je naplaćeno 32 milijarde, početna glavnica iznosila je 6, dužni su još 42 milijarde ( dug i dalje raste.) Prevelik broj ovrha je diskutabilan jer se provodi mimo sudova


LISTA SRAMA . SLATINSKA, ŠKZ SUNCE …

Na listi srama banaka koje su započele s pljenidbom cijelih primanja našle su se među prvima :

Slatinska banka
Štedno kreditna zadruga Sunce

ŠTEDNO KREDITNA ZADRUGA SUNCE U LIKVIDACIJI  PROVODI OVRHU CIJELE MIROVINE?!

1. Korisnik prima invalidsku mirovinu 4.735.21 kn.
Do sada plijenili 1/4 tuđeg kredita po kojem je jamac i otplatio već oko 100.000,00 kn.
Bez obavijesti o zaplijeni , HZMO je po zahtjevu ŠKZ Sunce AG zaplijenio
3. 800,00 kn i korisniku mirovine ostavio tek 1.283,80 kn.
Od 1.283,80 kn živi njih 4 u obitelji. Kako dalje?

1.a Ovrhovoditelj je u likvidaciji!

Na temelju odredbi Zakona o parničnom postupku, koji se podredno primjenjuju u ovršnim stvarima, postupak se prekida kad stranka koja je pravna osoba prestane postojati odnosno kad nadležno tijelo pravomoćno odluči o zabrani rada. Do prekida dolazi po sili zakona, a rješenje o prekidu ima deklaratoran karakter.
Postupak se može nastaviti ako stečajni upravitelj ili pravni sljednici pravne osobe preuzmu postupak ili kad ih sud na prijedlog protivne strane ili po službenoj dužnosti pozove da to učine.

1.b SAVJET
Treba HITNO provjeriti u HZMO po kojem Ovršnom rješenju su Vas ovršili? I tko Vas je zapravo ovršio?

 

RADIM U FINI

Splićanka D.R. (podaci poznati redakciji) podižući stambeni kredit u švicarskim francima prije desetak godina. Obveze prema banci uredno je ispunjavala do 2012. godine, odnosno dok joj nije tragično stradao suprug, visoki časnik HV-a, nakon čega je ostala sama s dvoje malodobne djece. Njezina plaća jedva da je pokrivala troškove života…
Apsurd nad apsurdima je da radi u Fini, zaduženoj za provođenje ovrha, tako da je među prvima saznala za ovu odluku Ustavnog suda.

Kolegice iz računovodstva došle su reći kako će morati plijeniti cijelu plaću za listopad jer su dužne postupati po novim propisima koji se primjenjuju od 13. rujna. Gotovo su je morale oživljavati.

Zamislite samo da odlazite negdje raditi svaki dan i da sve što zaradite ide banci… To je lihvarenje, ništa drugo! Kćerka mi se još školuje, a sin je pri kraju stručnog osposobljavanja, tako da ćemo uskoro ostati i bez 2600 kuna koje je on mjesečno dobivao. Meni se, zapravo, više isplati dobiti otkaz i živjeti od 800 kuna socijalne pomoći jer to, valjda, ne smiju plijeniti – ogorčena je Splićanka. ( Izvor Slobodna Dlamacija )

BANKA VEĆ PLIJENI JAMCA, OVRHA NA NEKRETNINI I JOŠ POTRAŽUJE CIJELU PLAĆU

 

ZAKLJUČAK:

Poštovani zakonodavac Sabor RH,
vrijeme je zatvoriti ovo žalosno poglavlje te započeti vrijeme argumentirane rasprave. Dijalog je već započeo, no mora se dosita raditi o dijalogu, a da pritom ne bude ni naznake osjećaja da smo zarobljenici nečijih interesa ( banaka) i svoje nesretne povijesti.

Drugim riječima, definitivno treba završiti vrijeme konfrontacije i započeti vrijeme kooperacije.Ako se pojave tonovi, ili raspoloženja koja takvom cilju nije sklona, protiv njih na obje strane treba nastupiti energičnije nego do sada.

Zapljene cijelih primanja, već insolventnih obitelji, koliko god to po zakonu bilo, jest sulud državni pristup provincijske kombinacije straha od “banaka” i servilnosti prema njima, s druge strane totalni nedostatak elementarnog građanskog ponosa. Vjerujem u pozitivan demokratski razvoj Republike Hrvatske, vjerujem da će se hitro početi s rješavanjem ovog tužnog naslijeđa i da će Hrvatska postati punopravni član obitelji europskih demokracija.

Leave a reply