Kad zastara znači nemogućnost prisilne naplate, a B2 Kapital ipak hoce naplatiti dug

PRIJETNJA OVRHOM MIMO ZASTARNOG ROKA

KRONOLOGIJA :

1. Odvjetnički ured šalje članu Udruge Blokirani Opomenu pred tužbu
( pokretanje ovršnog postupka) u ime B2 Kapitala.
B2 Kapital je otkupio paket dugova velike banke po diskontnoj cijeni. Između ostalog i navodni dug našeg člana Udruge.

2. B2 Kapital je privatna tvrtka u rangu d.o.o., jedna od mnogih novih privatnih tvrtki koje se u ovršnoj fazi Republike Hrvatske pojavljuju na tržištu dugovima i nastoje zaraditi na najbrojnijima( siromašnim, prezaduženima, blokiranima)

3.Član Udruge Blokirani traži savjet od Udruge.

4.Udruga provjerava dokumentaciju.

Riječ je o nasljednici. jedna od 3 nasljednice pokojne bake koja je naslijedila jednu trećinu grobnog mjesta.

5.B2 Kapital je “nasljednicu” pronašao temeljem nasljedničke izjave iz 2009. godine i odlučio ( u 2017.)  teretiti za navodni dug, koji je navodno naslijedila.

6.Nasljednici nisu bili upoznati ( na nasljedničkoj raspravi) da li je pokojnica ostavila neki “dug po dozvoljenim minusu” kod matične banke gdje je pokojnica, za života, imala otvorene račune.

7. Opomena pred tužbu ( ovršni postupak ) -vidi u prilogu- odnosi se na period iz xy? perioda, dok je pokojnica imala otvoreni račun u banci.
Pokojnica je umrla 2008. godine.
Nasljednička izjava potpisana 2009. godine. Nisu bili upoznati s dugovima!

Deset godina poslije javlja se xy Odvjetnički ured u ime xy privatne tvrtke i traži xy novac i kamate od xy random osobe?!
Netko je ovdje lud. Krenimo do zakondavca, pa nastavimo s prozivkom …

8. Na pitanje iz Udruge Blokirani jesu li “nasljednici” upoznati s nekim xy postupkom ovrhe vezano uz pokojnicu odn. nasljednike, odgovaraju niječno.

9.Deset godina poslije, javlja se Odvjetnički ured i prijeti tužbom odnosno ovrhom!

10. ZAKLJUČAK:

S obzirom na to da u hrvatskom ovršnom postupku nedostaje osnovna sigurnost ljudskog prava na pošteno suđenje ( sud) svašta je moguće.

Obzirom da se milijuni ovrha provode mimo suda navedeni primjer jest još jedan od 8 milijuna postupaka koji ukazuje na ozbiljna kršenja europskih pravnih normi u Hrvatskom ovršnom svemiru.

11. SAVJET – ZASTARA

Vezano uz navodnu opomenu pred tužbu, kojom ispred B2 kapitala prijeti Odvjetnički ured, te s obzirom da nije pokrenut ovršni postupak u roku, savjetujemo članu Udruge Blokirani da se pozove na zastaru i u ovoj fazi pristojno odgovori na Opomenu Odvjetničkog ureda.

ZASTARA

Obveza po tekućem računu zastarijeva u općem zastarnom roku od 5 godina od njezina dospijeća, dakle, od dana kada ste bili dužni podmiriti svoj minus na kartici. Ukoliko bi banka unutar roka od 5 godina pokrenula ovršni ili drugi odgovarajući sudski postupak radi naplate svog potraživanja, tijek zastare bio bi prekinut, pa ista samim tim ne bi nastupila.

S obzirom na to da banke gotovo nikada ne propuste naplatiti svoja potraživanja ili barem pokrenuti odgovarajući postupak u roku, pozivamo na oprez jer postoji mogućnost da će nakon Opomene, Odvjetnički ured u ime B2 Kapitala pokušati dokazati dug.

Trebat će opet uložiti žalbu na prijedlog za ovrhu ( ako uslijedi.)

U Hrvatskom ovršnom postupku nije propisano da se na zastaru pazi po službenoj dužnosti pa to onda upućuje na velik broj lova u mutnom…

za objavljene podatke jamči:

Udruga Blokirani
Miriam Kervatin

5 comments

Poštovani, šta mi je činiti? B2 kapital potražuje dug koji je kupio od Pbz-@…Nigdje ne radim i nemam nikakva potraživanja… Hvala unaprijed..

Poštovana,
socijalni status u Hrvatskoj nije osnov za otpis duga. Nema definirane donje granice pogodne za ostvarenje ovrhe. Dug raste, kamatom, troskovima- nadam se da pratite podatke i kod ostalih 325 000

Za ostali savjet naveli ste premalo podataka da bi se moglo komentirati.B2Kapital i ostale agencije za utjerivanje dugova tek će početi provoditi teske posljedice na hrvatska kucanstva, obzirom da im je Sabor legalizirao posao.

Možda da se obratite saborskom zastupniku kojem ste dali glas ( ne bi bilo loše kad bi ljudi počeli malo više očekivati od svojih saborskih zastuponika=

Mi kao udruga nastavljamo sa svojom nesebičnom borbom za bolji život u Hrvatskoj

Zanima me kome trebam uputiti zahtjev za za staru,. U pitanju je sadašnja Addiko banka i dug je po tekućem računu star više od 15 godina. Što navesti u zahtjevu za za staru, kome trebam uputiti zahtjev i imam li uopće pravo na zastari!? Hvala….

Poštovani
Neprestano me zivkaju sa raznih brojeva lihvarska tvrtka b92 kapital…navodno radi nekog duga iz banke u kojoj ja nemam racun godinama.Mogu li se pozvat na zastaru?
Kad mogu neki pljackati,moze li moj bijedni iznos zastariti? A ja pojma nemam o nicemu,niti mi ista stize na kucnu adresu.

muratović dario

Dali možete napisati na koji članak da se pozovemo na tu zastaru i šta točno treba napisati jer nismo svi pismeni dovoljno za odvjetnike…imam isti ovakav slučaj kao gornji…!

Leave a reply