Josipović je izbore izgubio u Hrvatskoj

većinu građana ove države uopće nije briga što predsjednik može ili ne može. Za njih je ovo bio referendum protiv vlasti koja je proizvela 320.000 građana s blokiranim računima, 350.000 nezaposlenih, 30.000 mladih visokoobrazovanih koji su napustili Hrvatsku, gladnu djecu koja u školama mole ostatke hrane iz kuhinje u koju ne mogu jer im roditelji ne mogu platiti topli obrok u školi, djecu u školi bez školskih knjiga jer je zbog nikad objašnjenih razloga država naredila da se tiskaju novi udžbenici sa starim sadržajem pa je onemogućeno naslijeđivanje knjiga od prijatelja, rodbine, starijih braće ili sestara…. O svemu tome Ivo Josipović nije imao pojma ili nije želio vjerovati da je to istina. Možda je čak i vjerovao, ali nije imao hrabrosti udariti po Vladi koja je krivac za takvo stanje. A baš time što nije udarao po Vladi sam sebe je obilježio znakom sukrivca za takvo stanje. Onog trenutka kad je Kolinda o svemu tome progovrila, ona je dobila izbore.

Prije nego se stišala jeka Josipovićevog stvarno dobrog govora, počeli su komentari o tome kako su glasovi Hrvata izvan Hrvatske presudili izbore. To nije točno. Evo i zbog čega.

Već sam spomenuo javnu podršku udruge Blokirani koja predstavlja 320.000 građana. Samo u Rijeci Ivo Josipović je dobio oko 30.000 glasova manje nego kad je postao predsjednik Republike. I u Zagrebu je dobio znatno manje. Prije pet godina u dijaspori je glasovalo puno više ljudi jer je tek u međuvremenu promijenjen zakon po kojem je drastično smanjen broj glasačkih mjesta. Dakle, Josipović je izbore izgubio u Hrvatskoj, a ne u dijaspori.

Svojim govorom kojim je priznao izborni porazu Josipović je pokazao da je gospodin koji zna i izgubiti za razliku od svojih suradnika. Bilo je degutantno gledati ministre iz Milanovićeve Vlade kako opovrgavaju ono što je očito u trenutcima u kojima je bilo jasno da Hrvatska dobija prvu predsjednicu Republike. Tu agoniju prekinuo je sam Josipović, gospodski priznavši poraz

Kolinda se u svom prvom obraćanju prisjetila svih obespravljenih i socijalno ugroženih kategorija. Zahvalila se svima koji su joj dali podršku. Ona je ostala na razini na kojoj je i izborila pobjedu. Ona je spasiteljica koju su tražili građani kojima je dosta trogodišnjeg uništavanja države. Ona je najavila borbu za bolje socijalno stanje i za prava obespravljenih građana i branitelja. Ona se nije previše zamaral formalnim ovlastima. Njoj one ne trebaju. Ona je izabrana kao predvodnica bunta protiv Milanovića i njegove političke oligarhije koju nije briga za 320.000 građana s blokiranim računima, kojoj je važniji inat od prava branitelja, koja ne haje za nepodnošljivi odlazak mladih obrazovanih ljudi, koja ne poduzima ništa da pokrene gospodarstvo, koja nije u stanju ni pokupiti novce iz fondova EU…. S pozicije predsjednice Republike ona će taj bunt voditi sve do parlamentarnih izbora i smjene Milanovića i njegove Vlade. To je program kojeg je Kolinda i najavila u svom prvom govoru nakon proglašenja pobjede.
http://www.politikaplus.com/novost/115887/Kolindin-izbor-je-referendumska-pobjeda-protiv-nesposobne-vlasti

Related Posts

Leave a reply