JEDNOSTAVNI STEČAJ – sažetak, korisne informacije


Hvala, Udrugo Blokirani, puno vam hvala jer će 100 000 obitelji biti konačno deblokirano.”- na E mail Udruge pristigla razglednica sa zahvalom.

JEDNOSTAVNI STEČAJ ( OTPIS DUGOVA ZA 100 000 Blokiranih)

Važno : Jednostavni stečaj ubrajamo u uspjehe Udruge Blokirani prema cilju deblokade i uredne pravne države.

Treba imati u vidu da, u Hrvatskoj, godinama postoje skupine ljudi bez primanja ili s primanjima koja su toliko mala da je provedba bilo kakve ovrhe protiv njih neprovediva jer dug raste, sve je veći.

Udruga Blokirani, od prvog dana lobira, javno zagovara i ukazuje da takve ljude treba osloboditi ; jer jednom kada ovrhovoditelj pokrene postupak ovrhe na novčanoj tražbini po računu, a dužnik nema dovoljno sredstava za namirenje vjerovnikove tražbine, dužnik je doveden u položaj da će se protiv njega neograničeno voditi postupak (bilo sudski bilo izvansudski), za razliku od ovrhe određene drugim sredstvima i na drugim predmetima ovrhe koja se obustavlja nakon što se ovršne radnje ne uspiju provesti nakon zakonom propisanog broja pokušaja.

Stoga podržavamo ovu mjeru Vlade i ubrajamo si znatan dio zasluga za usvajanjem iste.

Broj blokiranih građana na dan 31. ožujka 2018. iznosio je 325.254, a dugovi blokiranih građana iznosili su 43.374.019.657,98 kuna, što treba uvećati za zakonske zatezne kamate koje iznose oko 21.747.988.075,81 kuna.

Nadalje, prema podacima FINA-e, broj građana koji su blokirani dulje od tri godine i čiji iznos glavnice duga iznosi do 20.000,00 kuna je 81.046, a ukupni dug iznosi 653.513.536,33 kuna, što treba uvećati za zakonske zatezne kamate koje iznose oko 347.822.640,61 kuna.

Jednostavnim stečajem će se riješiti još jedan veliki problem u Republici Hrvatskoj, a to je prezaduženost velikog broja fizičkih osoba na što upućuje broj osoba nad kojima se provodi ovrha na novčanim sredstvima duže vrijeme pa čak i više godina (građani s blokiranim računima). Te fizičke osobe dio svojih primanja mogu ostvarivati putem tzv. zaštićenih računa, ali nisu kreditno sposobni i zbog blokade računa im je otežan normalan život.

Jednostavni stečaj stupio na snagu od 01.01.2019.

ŠTO JE TO JEDNOSTAVNI STEČAJ

Svrha i cilj Jednostavnog stečaja jest omogućiti dijelu insolventnih građana, koji su u tzv. „dugotrajnoj blokadi“.,a za relativno male iznose dugova, da se oslobode od preostalog duga.

ZA KOGA VRIJEDI?

Konkretno, iznos glavnice duga do 20.000,00 kuna.
3 godine blokade računa.

KAKO?

Jednostavni postupak stečaja potrošača po službenoj dužnosti pokreće FINA.

Dužniku se dostavlja poziv, preporučeno osobno, uz povratnicu.

Nakon zaprimljenog, građanin se očituje, pismenim putem da je suglasan s provođenjem postupka ili da odbija.
Izostanak tog očitovanja, znači pristanak.

Nema prisile.

PROCEDURA:

Postupak JEDNOSTAVNOG STEČAJA se može provesti u dvije varijante:
1- nema vrednije imovine ( imovina je neznatne vrijednosti)
2- ima vredniju imovinu.

NEMA IMOVINE, ILI JE IMOVINA NEZNATNE VRIJEDNOSTI
1. Ako potrošač nema imovine ili ima neznatnu imovinu jednostavni postupak stečaja potrošača bit će istovremeno otvoren i zaključen!
Dug izbrisan. Račun deblokiran.
Nema povjerenika, nema razdoblje provjere ponašanja.
Sud će osloboditi dužnika o preostalih obveza, evidentiranih u Očevidniku.

IMATE VREDNIJU IMOVINU
2.U slučaju da potrošač ima vredniju imovinu od koje se želi i može osloboditi prodajom,a da bi se time oslobodio i duga, otvara se jednostavni stečaj u kojem se imenuje stečajni upravitelj, prodaje imovina potrošača i razmjerno namiruju vjerovnici.
Deblokirani ste u roku od 1 godine.

Dužnik ne mora pokrenuti jednostavni stečaj, ako želi npr zadržati u vlasništvu automobil znatne vrijednosti, vikendicu itd…a niti je za takve jednostavni stečaj zapravo osmišljen.

ŠTO SA PRVOM STAMBENOM JEDINICOM?

Jedini stan, kuća, jedina stambena jedinica su sigurne, i ne unosi se u stečajnu masu.

KOJI SE DUGOVI NEĆE BRISATI?

Oslobođenje se neće provoditi za obveze potrošača koje se odnose na zakonske obveze na uzdržavanje djece, roditelja i drugih osoba koje je po zakonu potrošač dužan uzdržavati, vraćanje imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom ili prekršajem, naknade štete nastale kaznenim djelom ili prekršajem i naknade štete zbog smrti ili teže tjelesne ozljede.

POTROŠAČ MOŽE OTKLONITI, VJEROVNIK SE OD IMUĆNIJEG MOZE NAPLATITI

Pritom, i dalje je sačuvano pravo potrošača da otkloni mogućnost da se protiv njega provede postupak stečaja potrošača, a vjerovnici potrošača se štite tako da je i nadalje nužno unovčiti potrošačevu imovinu kada je ovaj imam vrijednu extra imovinu koja nije neznatne vrijednosti.

Također, vjerovnici potrošača se štite i time što će se eventualni ovršni postupci koje su oni pokrenuli protiv potrošača pred sudom paralelno s ovrhom na novčanoj tražbini po računu nastaviti voditi.

Predloženim Zakonom, zapravo, zadire samo u one vjerovničko-dužničke odnose koji se nisu uspjeli riješiti u razdoblju od tri godine i to za iznose tražbina za koje ni sami vjerovnici nisu pokazali interes s obzirom na to da protiv dužnika potrošača nisu pokretali ovrhe na drugim predmetima ovrhe (vjerovnike koji su protiv dužnika potrošača pokrenuli ovrhu na drugom predmetu ovrhe predloženi Zakon štiti time što propisuje nastavak vođenja tih drugih ovršnih postupaka).

Osim toga, vjerovnici dužnika potrošača su osigurani i time, ako su obveznici poreza na dobit, da im se na temelju članka 9. stavka 9. Zakona o porezu na dobit (Narodne novine, br. 177/04, 90/05, 57/06, 146/08, 80/10, 22/12, 148/13, 143/14, 50/16 i 115/16), otpis duga prizna kao porezni rashod (članak 9. stavak 9. Zakona o porezu na dobit glasi: „Porezno priznatim rashodom otpisa potraživanja smatra se otpis duga prema posebnom propisu o stečaju potrošača.“).

Jednostavni stečaj je jedna od 3 mjera deblokade ( otpis, isknjiženje, jednostavni stečaj)  o kojima više možete pročitati ovdje

VIŠE
Za vise informacija pratite nas na FB uživo, gdje dnevno na zatvorenoj grupi odgovaramo i razgovaramo s Blokiranima i odgovaramo na upite

Udruga Blokirani, besplatni pravni savjetiuživo

Related Posts

6 comments

sta je sa nama sta smo blokirani 6 godina za dug o 45 tisuca kn

Postovani,

8 – 9 godina sam u blokadi od strane Fine.
Otvoren je vec nadasve svima jako dobro poznat ” zasticeni racun ”
Da nebi slucajno prije neki dan saznao u banci da mi je racun aktivan, te da vise nisam u blokadi.
Sljedeci dan odmah sam otisao u Finu, te na moj upit o tome (jos uvjek sav u neizvijesnosti) nemogu vjerovati kad cijem odgovor od djelatnika fine.
Gospodine vas racun je odblokiran vise nemate nikakva dugovanja ni ovrhe.
Jos uvjek nemogu vjerovati, te mi izdaje potvrdu za poslodavca, koju trebam predati u firmu zbog obracuna place.
Da nakon dugo vremena napokon dobijem normalno placu.
Ali ubrzo opet pocinju telefonska uznemiravanja u bilo koje doba dana ili noci.
B2 kapital zove i zove i spominju cifre abnormalne koje sam ja njima kao duzan.
Da moram poceti otplacivati jer mi kamate rastu, mislim te iznose ja jednostavno nemogu rijesavati jer su oni navodno jos prije nekoliko godina otkupile od banke, posto sam bio dosta dugo bez pola nisam bio u mogucnosti otplacivati.
Ako mi netko moze pomoci, sta da radim?
Trenutno mi je racun cisti i aktivan, kak bi to i trebalo biti pocinjem opet polako vracati se u normalan zivot.
Fina je automatski zatvorila zasticeni racun, jer su mi rekli da nema vise potrebe za to.
Ali sad pocinje maltretiranje od b2 kapital.
Ako mi moze netko nesto reci na cemu sam i sto mi je ciniti.
Unaprijed se zahvaljujem

I ja sam jefna od blokiranih građana, već 7 godina nezaposlena. Dug koji moram odplatiti banci sada je duplo veći. Nisam za stečaj jer je dug znatno veći….

Thank you udruga blokirani!

Mama 5toro djece u Hr 🙂

Pozzz,dobila sam poziv za jednostavni stečaj!nemam nikakve imovine na sebe,zanima me mogu li mi supruga ovrsit?hvala

Poštovani
Ja i moja supruga smo članovi udruge blokirani.
Ja sam prije 2 dana dobio poziv za jrdnostavni stečaj potrošača.Imam samo jedno pitanje: da li u obrazac koji mi je dostavila Fina upisujem i jedinu nekretninu koju posjedujem ili ne(pošto sam u Vašem tumačenju pročitao da jedina nekretnina ne ulazi u stečajnu masu)
Unaprijed hvala na odgovoru
Lp

Leave a reply