Javni poziv Vladi : Stavite moratorij na ovrhe

UDRUGA BLOKIRANI
Javni poziv Vladi Republike Hrvatske i premijeru Zoranu Milanoviću:
stavite moratorij na ovrhe do konačne odluke Ustavnog suda o Ovršnom zakonu

Poštovani!

Ovim putem Vas pozivamo da u hitnu saborsku proceduru uputite zakonski prijedlog kojim će biti :
-obustavljeni postupci ovrha nad nekretninama koje su njihovim vlasnicima jedini dom i/ili prostor kojim zarađuju za život sebe i svoje obitelji jer drugog posla nemaju ;
-kojim će se odmah obustaviti blokade svih računa, osobito svima kojima su mjesečna primanja manja od prosječne mjesečne bruto plaće (8 067kn prosječna mjesečna bruto plaća za prosinac, 2014.)
-kojim će se odmah obustaviti blokade svih računa , a ev. provođenje ovrha na novčanim sredstvima provesti isključivo rješenjem suda i to blokadom samo dijela, odnosno 1/3 primanja ( većih od prosječne mjesečne bruto plaće ) i to izravno kod banaka, bez posredstva Fine.
-kojim će se odmah odblokirati sredstva za rad obrtnicima i obiteljskim, poljoprivrednim gospodarstvima
-kojim će se obustaviti kamatarenje
-kojim će se automatski obustaviti provedba ovrhe dok se protiv ovrhovoditelja vodi istraga odn. tužbeni postupak

Podsjećamo Vas da je udruga Blokirani Ustavnom sudu podnijela prijedlog za ocjenu ustavnosti pojedinih odredaba Ovršnog zakona ( 04.2014.)
Isto je prije nekoliko dana učinila i predsjednica Republike ( 02.2015.)

Molimo Vas da u inicijativi za takvo postupanje Vlade koju je pokrenula predsjednica Republike Hrvatske gospođa Kolinda Grabar-Kitarović, kao i udruga Blokirani ne gledate samo potez kojem se morate na bilo koji način suprostaviti, nego da baš na tom primjeru pokažete da je kohabitacija moguća, odnosno da je hrvatsko društvo demokratski zrelo.

Podsjećamo Vas da je Republika Hrvatska jedina država u EU u kojoj postoji mogućnost potpune blokade svih računa građana i to bez najave i bez da državna agencija Fina ne mora provjeriti valjanost dokumentacije na temelju koje se obavlja ovršni postupak. Fina nije dužna provjeravati čak niti to je li nastupila pravomoćnost Rješenja o ovršnosti.

Taj sustav blokada kojem je izvrgnuto više od 322.500 građana čini bespredmetnom odredbu u Ovršnom zakonu po kojem je iseljavanje iz ovršene nekretnine moguće odgoditi na godinu dana.
Što to znači nekome s blokiranim računom? Baš ništa. Samo daljnje produljenje agonije.

Poštovani gospodine predsjedniče Vlade, poštovana gospodo ministri, nemojte nikome ništa opraštati i nemojte produljavati agoniju prezaduženih građana. Samo poštujte njihovo Ustavom zagarantirano pravo na dostajanstvo, kako njih osobno, tako i njihovih obitelji, te pravo na rad. Omogućite ljudima da svoje dugove otplate vlastitim radom.

Molimo Vas, nemojte trošiti energiju na izrade sporazuma o oprostu dugova ili zakona o osobnom bankrotu ovako kako ste ga predložili jer i kroz taj zakonski prijedlog idete u istom pravcu – prema potpunom bankrotu, kako osoba tako i države.

Izradite prijedlog zakona, državni akt moratorija, kojim će biti obustavljeni postupci ovrha dok Ustavni sud ne kaže svoje o tome.

S štovanjem,
udruga Blokirani
Miriam Kervatin

27.02.2015.

Related Posts

2 comments

Ne smiju oni nista takvoga poduzimati jer su njihovi vlasnici mafija tj ratni profiteri cije su oni lutke na koncima, Marionete.

Mi moramo tražiti i biti glasni. Od šutnje i teorija zavjere nema koristi

Leave a reply