Javni bilježnici i odvjetnici; Financijski rezultati za 2017.

Sažetak financijskih rezultata javnih bilježnika i odvjetnika u 2017. godini

Veći broj javnih bilježnika i odvjetničkih ureda imaju povlaštenu poziciju,  mogućnost, volju i financijski interes, da uz podršku politike, ostvare znatnu financijsku dobit .

No ako svoj legitimni interes ostvaruju na štetu javnog interesa te postanu glavni uzrok krize privatnog duga u Hrvatskoj (društveni, socijalni, ekonomski, pravni), a na štetu općeg, demokratskog razvoja Hrvatske, situacija se znatno mijenja i treba “vikati” na uzbunu.

SAŽETAK financijskih rezultata javnih bilježnika i odvjetnika, prenosimo s web stranice mrak.org.

Web stranicu (blog) mrak. org uređuje Marko Rakar, konzultant.

Iz teksta:

“Javni bilježnici zarađuju neusporedivo više od prosjeka poduzetnika u RH, kako je iskazana stopa dobiti neuobičajeno visoka, dok se kroz rezervacije vidi da rizika poslovanja gotovo da i nema.

Istovremeno, iako ostvaruju velike stope dobiti, ništa od toga se ne investira u poslovanje, pa čak se ne može reći niti da su im zaposleni osobito dobro plaćeni.

Kada bi bilježnici bili izloženi tržištu, njihove cijene bi značajno pale (dakle očito postoji cca 1/3 prostora u njihovim trenutnim cijenama i naknadama), a vjerojatno bi u njihovom ekstravagantnom poslovanju našli i puno prostora za uštede.

ODVJETNICI

Imovina odvjetnika stoji nešto bolje nego bilježnika i posjeduju 115 milijuna kuna nekretnina, financijska imovina je kao i kod bilježnika koncentrirana u Zagrebačkim uredima, dok su im kratkoročna potraživanja na razini od 359 milijuna kuna i u relativnom postotku su veća nego kod bilježnika, a rezervacije su također skoro nepostojeće, dakle rizika ima malo ili ništa.

Zadržana dobit prethodnih razdoblja je 281 milijun kuna i vrlo je slična odnosima kod javnih bilježnika, dugoročne i kratkoročne obveze također.

Ipak, ako gledamo ukupnu imovinu, ona je za otprilike 1/2 veća kod odvjetnika nego što je kod javnih bilježnika s time da je kapital odvjetnika značajno veći.

Dobit odvjetnika je također na 28.02% što je bitno više od nacionalnog prosjeka svih poduzetnika.”

Related Posts

Leave a reply