Jamac i ovrha, loš OZ i teške posljedice na život Hrvata

Pitanje:
Poštovani, moje ime je Branislav Komlenac.

Prije otprilike 8 godina prijatelju sam pristao biti sudužnik u svrhu stanbenog kredit koji je dignut u Zagrebačkoj banci. Kredit je dignut na rok otplate od 30 godina te u iznosu od oko 350 000 kuna. Tijekom dizanja kredita nastao je problem jer moja plaća i plaća dužnika nije bila dovoljna za toliki kredit. Službenica banke je rekla da to nema veze te da će kredit proći uz hipoteku na kupljenu nekretninu. Što se na kraju pokazalo kao i istina kredit je ostvaren i dužnik je za iznos kredita kupio stan. Otplata kredita je 3 godine tekla uredno sve dok nositelj kredita i njegova supruga nisu dobili otkaz. Tu nastaje problem 3 mjeseci nisu mogli otplaćivat kredit tako da je meni kao sudužniku došlo na naplatu oko 10 000 kuna. Budući da nisam imao taj iznos morao sam čekati da banka protiv mene pokrene ovršni postupak. U dogovoru sa dužnikom dug je otplaćen na način da je ovrha nosila 1/3 moje plaće a dužnik mi je vraćao novce koje je ovrha uzela. Nakon što je dug bio vraćen jedno vrijeme je otplata kredita tekla koliko toliko uredno tako da me banka nije teretila sve dok nije prije otprilike godinu i pol došla obavijest o otkazivanju dužniku kredita i prijenosu istoga na mene kao sudužniku. Budući da je rata kredita bila otprilike ista ko i moja plaća nisam mogao preuzet otplatu kredita tako da je opet sjela ovrha ali ovaj put na iznosu od oko 450 000 kuna budući da je kredit bio vezan uz švicarski franak te da su u dug bile uračunate zatezne kamate i troškovi ovrhe. Tako da je opet došlo do dogovora između mene i korisnika kredita da sve što meni ovrha uzme korisnik kredita će vratit. Do sada korisnik kredita se je pridržavao tog dogovora tako da kad meni moj poslodavac isplati plaću 1/3 koju ovrha uzima korisnik kredita unutar tjedan dan vrati ali meni ostaje ovrha te što se tiče banaka ja se nalazim na takozvanoj crnoj listi tako da ja ne mogu ništa napravit sve dok se taj kredit ne otplati. U vezi ovog problema sam razgovarao sa službenicima banke, pravnicima i odvjetnicima. Svi su govorili isto ja kao sudužnik moram otplatit kredit i tek po otplati kredita ću biti oslobođen ovrhe. Budući da je moja plaća takva kakva je 1/3 je oko 1300 kuna te da bi otplatio iznos za koji se sad teretim ja ću cijeli svoj radni vijek biti pod ovrhom. Korisnik kredita koji je digao ovaj kredit sad ne živi u tom stanu nego ga je iznajmio također je suvlasnik u jednoj drugoj nekretnini (kuće), a njegova supruga je također suvlasnik druge nekretnine (kuće). Znači taj stan koji je kupljen sa ovim kreditom je pod hipotekom banke i taj stan nije jedina njihova nekretnina i ne koriste istu za stanovanje.

Moje pitanje je dali postoji mogućnost da banka izvrši naplatu kredita iz te nekretnine ili iz nečeg drugog te da ja budem oslobođen ovrhe?

___________________

Odgovor:

Kada svojim potpisom daju pristanak nekome biti jamci, solidarni jamci ili sudužnici mnogi ni ne znaju u što se upuštaju. Između ovih pojmova bitna je razlika. U slučaju neispunjavanja obaveze prema banci jamac pristaje vraćati dug dužnika. Sudužnik s druge strane svojim potpisom jamči vraćanje kredita zajedno sa dužnikom, budući da dužnik nije ispunio uvjete kreditne sposobnosti. Za solidarnog jamca ukoliko banka prosudi da je bolji platac od glavnoga dužnika banka će naplaćivati kredit.

Osobe koje umjesto drugih osoba vraćaju kredite nalaze se definitivno u nezavidnom položaju, no isto tako ne i bezizlaznom. Jamci koji su banci isplatili kreditne obveze dužnika mogu od dužnika zahtijevati naknadu svih iznosa rata kredita zajedno sa pripadajućim zateznim kamatama. Zastara podizanja ovakvog tužbenog zahtjeva nastupa u roku od 5 godina od dana isplate nakon čega se ne mogu ostvariti prava.

Postoji dodatna mogućnost da vi kao ovršenik predložite ovrhovoditelju, preko suda, zamjenu sredstva ovrhe. Potražite savjet odvjetnika

Click to access Izmjene%20i%20dopune%20Ovr%C5%A1nog%20zakona%202-10-2014.pdf

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2014_07_93_1877.html

2 comments

Branislav Komlenac

Pozdrav. Evo da se pohvalim da sam se napokon rijesio ove ovrhe te da je kredit zatvoren. Nesto malo manje od 3 godine godine je trebalo da se to rijesi. Nakon puno potrosenih zivaca i vremena. Odvjetnici i sudovi nisu bili od neke koristi jedino sto je rijesilo moj problem je bilo davanje otkaza na mom radnom mjestu te odlazak iz drzave. Nakon toga stvari su dosta brzo i glatko tekle. Od vremena kada sam dao otkaz na radnom mjestu i odlaska iz rh do zatvaranja kredita proslo je par mjeseci. Banka kada je vidjela da od mene se vise ne moze naplatit ponudila je nositelju kredita nagodbu.

Čestitam što ste si osigurali novi život; ponekad i sve češće si i ja mislim da ovdje u Hrvatskoj ništa nema smisla ni započinjati više

lp

Leave a reply