Izjava o “švicarcima” ( Blokirani za Jutarnji list, 26.08.)

“Govoreći o problemu švicarca, isključio iz prizme Blokiranih korisnika ŠVICARCA čije interese zagovaram :”Problem sa švicarcem je više politički problem nego financijski.

Politika ( Vlada) ga je stvorila površno, površno se odnoseći do dugoročne strategije financijske održivosti građana u zemlji, i na isti ga način gleda riješiti, površno .

Pri tome, jedino na što paze jest, da to bude sa što manje štete po njih, a sa velikim posljedicama kako po državljane birače, banke,a tako i po financijsku stabilnost države kojom upravljaju, na određeni rok.

Vidljivo je to kroz odluke ove Vlade ali i inozemnih poput Orbana, koji je još 2009. pokušao riješiti problem švicarca jer je u predizbornoj obećap riješiti problem milijunima prezaduženih Mađara. I riješio ga , populistički tj politički, jer dugoročne posljedice po životni standad prezaduženih Mađara nisu ostvail pomak na bolje.

Kad kažem politički, mislim na to da je politika u Mađarskoj, Hrvatskoj,Poljskoj, Srbiji… kao i u većini Istočno europskih zemalja i dozvolila višegodišnje špekulacije švicarcima kad je međunarodnim špekulantima omogućila plasman kredita u švicarcima, te time i veliku financijsku zaradu ne praveći analize kako će se to odraziti na depresiju, recesiju, zaduženost, dužničku krizu u zemljama kojima upravljaju.

Nemam dugoročnih analiza i pokazatelja u Hrvatskoj, da bi vam rekla koliko dužnici u švicarcima mogu biti zadovoljni predloženom mjerom konverzije u EUR-e ali sam sigurna, poznavajući posljedice iz Mađarske, Poljske, Srbije i ostalih da će najviše banke ( međunarodni trgovci devizama ) obratiti pažnju na činjenicu kako će se ovaj i slični potezi Vlade odraziti na rezultat izbornih anketa.

Što se tiče Blokiranih, i ovaj potez Vlade ukazuje da bi Vlada mogla da hoće riješiti problem 330 000 Blokiranih, ali neće.

I to će im biti , vjerojatno, zadnja loša odluka u mandatu!

Napomena: Na blokirane švicarce se ovo ne odnosi, na “završene kredite”, nekretnine pod ovrhom se to ne odnosi,
oni koji su već izgubili u procesu prisilne naplate su izgubili sve jer im se ovom mjerom ne pomaže.

Još dodatno građani će dodatni trošak konverzije morati platiti,a otpis glavnice ce biti oporezovan.
Porezne olakšice bankama će pasi na teret Proračuna, što opet plaćaju prezaduženi direktno iz svog dzepa.
Vlada je mogla pristupiti rješenju još prije 4 godine ali nije.
Vlada opet radi površno ”

Miriam Kervatin u ime Blokiranih

P.S. _
“MINISTAR financija Boris Lalovac u emisiji “Ujutro prvi” Hrvatskog radija govorio je o detaljima Vladinog plana za konverzije kredita u švicarskim francima u kredite u eurima.

Svi krediti će se, kako tvrdi Lalovac, konvertirati u kredite u eurima po kamatnoj stopi koja je vrijedila na dan dizanja kredita. No, krediti će se konvertirati po tečaju HNB-a ili poslovne banke koja vrijedi na dan konverzije.

Lalovac objašnjava da nije moguće konvertirati kredite prema tečaju koji je vrijedio na dan sklapanja ugovora. To je već pokušala Mađarska, ali takva odluka njihove vlade pala je na europskim sudovima. Lalovac također naglašava da se ove mjere neće primjenjivati na kredite koji su već otplaćeni.

Related Posts

Leave a reply