Ivica Vlakić, dogradonačelnik Zadra plagira svoj predizborni program s web stranica Blokiranih

1/3 REAGIRANJE UDRUGE BLOKIRANI :

– U interesu točnog informiranja javnosti traži se-

Poštovana Iva Pejkovic, glavna urednica web portala ezadar,
iva@ezadar.hr
desk@ezadar.hr

prema zakonu o medijima, u otvorenom roku, koristimo pravo na točno informiranje javnosti i molimo objavu reagiranja Udruge Blokirani vezano uz Priopćenje Ivice Vlakića, kojeg ste danas objavili na svojim web stranicama ( poveznica )
http://www.ezadar.rtl.hr/politika/2669269/ivica-vlakic-modes-samo-u-zadarskoj-zupaniji-je-11955-blokiranih-gradjana-s-blokadom-od-oko-163-milijarde-kuna/

IVICA VLAKIĆ, inače dogradonačelnik Zadra je za svoj predizborni program,  za potrebe predizborne kampanje,  neovlašteno plagirao niz rečenica, vrijednosne stavove, stilske rečenice, kompletne paragrafe, slogan Udruge i predstavio ih kao svoj motivacijski program, program svoje političke stranke MODES kojim traži glasove birača na izborima.

Krađa rečenica bi se (možda) mogla i tolerirati da je Ivica Vlakić nevažan anonimni kandidat ili blokiran građanin.

No Vlakić je javna politička figura, dogradonačelnik Zadra koji krađu autorskih materijala Udruge Blokirani koristi kao svoj predizborni program, beskrupulozno, bez da iz poštovanja do birača osmisli svoj program, nastoji na leđima blokiranih ostvariti političke poene i osigurati si fotelju u političkim krugovima Grada Zadra.
Smatramo da je njegov postupak iznimno opasan po vec ionako načetu iluziju demokracije i poštovanja do birača u političkoj kulturi Hrvatske te Vas molimo za objavu Reagiranja Udruge Blokirani.

"Copy – paste, sreća što poneki od nas
Nahrane jadne tekstokradice pa si
pripišu naše zasluge,
Ah, kakav jadan virtualni svijet!- © Sanja Kozlica

Sigurno jest da je djelovanje udruge Blokirani korisno, da su tekstovi Udruge Blokirani dobri;  da je cijeli naš trud oko objave materijala koristan i argumentiran,  da već 3 i po godine volonterski govorimo i radimo u javnom prostoru Hrvatske, da smo puno napravili da se o problemu Blokiranih zna  jer djelujemo strateski dobro, argumentirano i korisno no mora se znati da je sadržaj nečiji rad, autorsko djelo, da su tekstovi potpisani, da je netko uložio trud da ih napiše i da se to treba, po demokratskim uzancama, poštivati.

Ako se Ivici Vlakiću toliko dojmilo,  što pišemo, govorimo i radimo, zašto se nije javio za suradnju, pitao smije li to koristiti, ponudio pomoć?
To bi bila dobra odluka.

To što je odlučio neovlašteno preuzeti naše tekstove i predstaviti ih kao svoj predizborni program jest vrhunac lošeg politikanstva i javnost mora biti s takvim ponašanjem političara upoznata.

Plagijat ( lat. plagere = oteti) označava čin prisvajanja tuđeg pisanog, kreativnog rada za svoj vlastiti; riječ je o nezakonitom i neetičnom prisvajanju tuđeg dijela koje se prikazuje kao vlastito.
Stvar je puno opasnija kad se plagijator predstavlja kao zastitnik obespravljenih i nudi se na izborima kao njihov mogući "spasitelj" te na osnovi plagiranja traži glasove.


PRIMJERI AUTORSKE KRAĐE

Slijedi niz citata, kojim želimo ukazati da plagiranje nije bilo slučajno nego da je riječ o dugom nizu ukradenih rečenica, paragrafa, stilskih figura, doslovce prepisanih iz čega je je vidljivo plagiranje koje potpisuje Ivica Vlakić, dogradonačelnik Zadra i kandidat MODES-a za lokalne izbore, 2017. u svom današnjem priopćenju.

 

Plagijat možete i sami provjeriti ako upišete u Google kako slijedi:

Primjer plagijata br. 1

Vlakić je u današnjem priopćenju objavio kao svoje riječi :
– “Član uprave Fine Ante Šimunović objasnio je 2011. kako će se prema Ovršnom zakonu od 1. siječnja 2012. godine obustaviti sve prisilne naplate dugova starijih od godinu dana. Taj dio Ovršnog zakona je zanemaren, ovrhe nisu obustavljene i kamatarenje se nije zaustavilo! Usprkos zakonima RH! Državna administracija i suci nisu provodili zakone RH i nitko za to nije odgovarao. ”
Poveznica: Vlakić priopćenje

 

Uvidom na web stranice Udruge Blokirani, vidi se da je Vlakić prepisao doslovce sve iz teksta Udruge Blokirani, autor Miriam Kervatin, tekst objavljen 17.03.2015. pod naslovom “Kriminal bijelog ovratnika”

Poveznica: Kriminal bijelog ovratnika
– “Član uprave Fine Ante Šimunović objasnio je 2011. kako će se prema Ovršnom zakonu od 1. siječnja 2012. godine obustaviti sve prisilne naplate dugova starijih od godinu dana. Taj dio Ovršnog zakona je zanemaren, ovrhe nisu obustavljene i kamatarenje se nije zaustavilo! Usprkos zakonima RH! Državna administracija i suci nisu provodili zakone RH i nitko za to nije odgovarao. ”
Primjer br. 2
Ivica Vlakić prisvojio i ovu rečenicu:” Nema države u svijetu koja je kroz državnu agenciju, FINU, omogućila legalno kamatarenje svojih građana. U svakoj državi ovakvo stanje dovelo bi do uključivanja svih čimbenika u državi kako bi se problem riješio čim prije! Ne bi bilo političke stranke koja se ne bi objeručke prihvatila rješavanja problema.Zanima li to ikoga u RH?! Zašto se ovim problemom nitko ne bavi? ”

Identičan tekst, doslovce ukraden do ijednog slova, nalazimo u tekstu Udruge Blokirani “Kriminal bijelog ovratnika”, koji je objavljen u trecem mjesecu, 2015. godine! :” Nema države u svijetu koja je kroz državnu agenciju, FINU, omogućila legalno kamatarenje svojih građana.U svakoj državi ovakvo stanje dovelo bi do uključivanja svih čimbenika u državi kako bi se problem riješio čim prije! Ne bi bilo političke stranke koja se ne bi objeručke prihvatila rješavanja problema.Zanima li to ikoga u RH?! Zašto se ovim problemom nitko ne bavi? ”

Primjer br.3.

Ivica Vlakić u svom priopćenju od danas 02.05.2017. ukrao i ovu rečenicu.-
:”Nema države u svijetu u kojoj je svaki deveti radno aktivni stanovnik blokiran, u kojoj je svaki 4. zaposleni blokiran, a politika za to nema osjećaj odgovornosti, upozorava Ivica Vlakić (MODES)”

rečenicu nalazimo na web stranicama Udruge Blokirani ( autorica Miriam Kervatin); tekst iz 2015.
Prezentacija Blokirana Hrvatska- Otpisana Hrvatska
Poveznica: Prezentacija Blokirana Hrvatska

Primjer br. 4 plagijata

Vlakić: “FINA (državna agencija) ima danas više zaposlenih nego sve županije zajedno! FINA je uredbom Vlade Jadranke Kosor, postala glavni državni alat za ka matarenje dužnika. Politički izgovor tadašnje Vlade glasio je da se državna agencija FINA mora spasiti i osigurati djelatnicima FINE stalni posao te da će se dugovi smanjiti. FINA je preživjela, a Hrvatska je na umoru.”

I to je tekst od Udruge Blokirani. iz prezentacije BLOKIRANA Hrvatska, otpisana Hrvatska, 2015. :
“FINA (državna agencija) ima danas više zaposlenih nego sve županije zajedno! FINA je uredbom Vlade Jadranke Kosor, postala glavni državni alat za kamatarenje dužnika. Politički izgovor tadašnje Vlade glasio je da se državna agencija FINA mora spasiti i osigurati djelatnicima FINE stalni posao te da će se dugovi smanjiti. FINA je preživjela, a Hrvatska je na umoru. ”
itd…. mogli bismo tako i dalje jos dugo.

Ali nadam se da ste shvatili bitno.
Vlakic Ivica iz Zadra, dogradonačelnik Zadra, kandidat MODES-a – je plagijator.
Jos je gore od plagitorstva jer je vec etablirani političar, javni duznosnik nastoji iskoristiti tugu Blokiranih i teski rad Udruge Blokiranih za svoju jeftinu političku ambiciju. To treba javno osuditi i ne dozvoliti političaru koji ne zna sam sastaviti svoj politički program da dobije glasove na izborima.

Potpis:
Udruga Blokirani
Miriam Kervatin

 

Leave a reply