HRT : 310 000 GRAĐANA HRVATSKE U BLOKADI

Broj dugotrajno blokiranih građana početkom ove godine narastao je na 310 tisuća, a ukupan dug dosegnuo je 24,5 milijardi kuna, upozorila je udruga Blokirani.

Nastavi li Fina sadašnjim tempom vrtjeti blokade, sredinom godine građani bi mogli prestići nelikvidnost cjelokupnog gospodarstva, upozorava predsjednica te udruge Miriam Kervatin.

Blokade računa šire se poput epidemije, kaže Kervatin i upozorava da su građani u šest godina ostali bez 9500 stanova i kuća koji su prodani na dražbama. Većina blokiranih, kaže, u tu je situaciju došla zbog gubtika posla, pada plaća, a ne jer su bili špekulanti.

Za takve ljude bez glasa, tzv. blokirane, osnovana je udruga koja želi zaštititi pravo i dostojanstvo dužnika, prava građana kojima je blokiran dohodak, imovina, mirovina i koji žive u siromaštvu i socijalno su isključeni.

Predsjednica udruge Blokirani upire prstom u Ovršni zakon za koji kaže da je loš i za koji će Blokirani tražiti ocjenu ustavnosti kako bi se ispunila forma na putu do konačnog cilja, a to su Europski sud za ljudska prava i rušenje samog zakona.

Europski sud je prošle godine srušio španjolski ovršni zakon po istim kriterijima po kojima kritiziramo naš zakon, uvjerava Kervatin.

U Europi, ističe, ne postoji država koja je blokirala toliko građana kao Hrvatska.
Kad je Ovršni zakon donošen, uvjeravalo se kako će se postupno stanje popraviti, pitanje duga riješiti, a građani krenuti dalje, no dogodilo se suprotno, kaže Kervatin.

Ministarstvu pravosuđa smo i pisali i telefonirali, no nitko nam nikad nije odgovorio, kaže tajnica Blokiranih Darija Švob.

Kako se postaje “blokirani”, Švob je posvjedočila na nekoliko primjera. Čovjeku iz Osijeka zbog duga od sedam tisuća kuna prijeti ovrha kuće vrijedne sto tisuća eura. Srećom, uskočila mu je udruga Blokirani i skupila polovinu duga pa je postupak ovrhe obustavljen do lipnja.

Udruga Blokirani krenula je kao grupa na Facebooku, registrirana je u veljači i od tada je oko 4500 osoba apliciralo za članstvo. Dnevno pomoć zatraži 30-ak ljudi.

310 000 HRVATSKIH GRAĐANA JE BLOKIRANO

Related Posts

Leave a reply