Grad Poreč i otpis komunalnih dugova ( INFO)

GRAD POREČ OTPISUJE

Odluka o otpisu od 12. rujna, 2017.

Grad Poreč, temeljem “Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama”, stupio na snagu 21. srpnja, a kojim se uređuju uvjeti, način i postupak otpisa dospjelog neplaćenog duga, kamata i drugih pripadajućih troškova dužnika za koje se provodi ovršni postupak koji nije naplaćen ovrhom, usvojio odluku otpisa teško naplativih dugova.

KOLIKO?
Predviđeno je da se po osobi otpiše do 5.000 kuna.

ŠTO SE OTPISUJE?
Odlukom su propisani uvjeti za otpis i postupak jednokratnog otpisa dospjelog neplaćenog duga za kategoriju javnih davanja (komunalna naknada, spomenička renta, porez na kuće za odmor, porez na korištenje javne površine, porez na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića te porez na tvrtku), te za nejavna davanja (zakupnina za poslovni prostor).

KAKO SE OTPISUJE?
Po službenoj dužnosti. Nije potrebna suglasnost ili zahtjev dužnika.
Obavijest u roku od 60 dana.
Za dug koji nije u potpunosti otpisan, dužnik može podnijeti zahtjev za reprogram, najkasnije do 31.12.2018.

ŠTO SA ZALOŽNIM?
U slučaju da Grad Poreč za neku od tražbina ima zasnovano založno pravo na nekretnini dužnika, ona se neće otpisati.
Odluka se odnosi na nenaplativa ili vrlo teško naplativa potraživanja koja se godinama povlače po bilancama.

PODLOGA ZA ODLUKU
Zakon omogućuje jedinicama lokalnih samouprava da same odluče što će otpisati, te do kojeg iznosa.
Iako tako donošenje ovakve odluke za gradove i općine nije obavezno, ali Grad Poreč je procijenio kako će postupanje rezultirati otpisom potraživanja u visini od oko 450.000 kuna.

BLOKIRANI U POREČU

Prema podacima Fine u Poreču je na posljednji dan, 2017. bilo 1.556 građana s blokiranim računima i ukupnim dugom od 276,5 milijuna kuna, od kojih bi njih 258 osoba moglo zatražiti oprost duga, jer toliko ih ispunjava kriterije odluke, a među njima su 52 obrtnika, odnosno oni koji su djelatnost odjavili najkasnije 31. prosinac prošle godine.

Grad je pokrenuo 495 ovršnih postupaka, među kojima i one nad 52 obrtnika odnosno osobe koje obavljaju registriranu djelatnost. Ukupni iznos njihovog duga iznosio je 3,1 milijun kuna.

NAPOMENA:
Obzirom da većina jedinica lokalne samouprave odlučilo poštovati odredbe Zakona, zatražite od Predsjednika Gradskog ili Općinskog vijeća informacije, ili pročitajte odluke Gradskog ili Općinskog Vijeća u svom mjestu stanovanja te potražite Odluku o otpisu.

1 comment

Za Karlovac ima li nešto

Leave a reply