Europski sud protiv Republike Hrvatske (pada Lex Škibola?)

Lex Škibola je loše napisan zakon, krši europsko pravo.  Cijenu će platiti blokirani građani. Vlada mora reagirati na vrijeme . Presuda 14.02.2019.

PRIOPĆENJE

EUROPSKI SUD vs REPUBLIKA HRVATSKA

Za dan, dva, na dan 14.02.2019, Europski sud pravde ruši Lex Škibolu.

Republika Hrvatska je optužena stranka u postupku.

O Lex Škiboli su negativno mišljenje, zakon krši temelje pravne stečevine EU, očitovali pravna služba EU Komisije, te nezavisni pravni stručnjak ( Advocate General of the EU Court of Justice) Tanchev.

Predmet C-630/17

Zašto ruše?

Jer navedenim zakonom, Vlada RH (krši) ne poznaje temelje europskog prava.

Riječ je o Zakonu o ništetnosti ugovora o kreditu s međunarodnim obilježjima sklopljenih u Republici Hrvatskoj s neovlaštenim vjerovnikom (u daljnjem tekstu: Lex Škibola,14. srpnja 2017.)

Suštinski i sadržajno, car je gol.

Vlada RH je Lex Škibolu usvojila jer joj je u to vrijeme trebala jedna ruka u Saboru.
Da bi sačuvali poziciju Predsjednika Sabora, time i Vladu, konzekventno i Sabor, pomoć je Vlada pronašla u ruci zastupnika Škibole.

Zajedno su, loše napisali zakon s kojim je trebalo pomoći očajnim Hrvatima da im privatne račune ne plijene neovlašteni vjerovnici, i da ih ne mogu više barbarski izbaciti iz jedinog im doma.

Vlada je ( u svoju korist) prevarila Sabor, narod, Ustavni sud ali nije Europsku komisiju ni Europski sud pravde.

Naime, u slučaju sukoba EU i nacionalnog prava, EU pravo temeljem načela nadređenosti ima prednost.

To znači da odredbe EU prava, stupanjem na snagu, čine svaku odredbu nacionalnog prava automatski neprimjenjivom ako im je suprotna.

Štoviše, nacionalni sud ima obavezu primijeniti pravo Zajednice i izuzeti iz primjene odredbu nacionalnog prava koja mu je suprotna, ne tražeći i ne čekajući prethodnu odluku bilo kojeg nacionalnog tijela koje ima vlastitu diskreciju, uključujući i nacionalni ustavni sud.

Pristupom Hrvatske Europskoj Uniji, od Vlade, Ministarstva, Sabora kao i od sudova se očekivalo više.

Udruga Blokirani, od lipnja, 2017. godine, traži od ministra Pravosuđa, Vlade i ostalih u vrhu države da Vlada RH osigura Plan B i pomogne ljudima (prije pravorijeka EU suda):

U Ministarstvu Pravosuđa ne znaju da čl. 141.c Ustava, zahtjeva od sudova tumačenje nacionalnog prava u svjetlu prava EU.

Kad sud zaključi kako je neka nacionalna norma suprotna normi prava EU, suci moraju tu nacionalnu normu izuzeti iz primjene, ne čekajući da o tome prethodno odluči Ustavni sud ili neko drugo tijelo. Ako je norma EU prava nejasna, sucu iz države članice stoji na raspolaganju mogućnost (ponekad čak i obveza) da od Europskog suda zatraži tumačenje te norme.

Cijenu neznanja bi opet morali platiti blokirani građani, kojima će zbog neznanja i javašluka Vlade i Sabora, Austrijanci uništiti život, prvo nemilosrdno izbaciti iz hrvatskih domova, a potom će žrtvu (hrvatski sud ) globiti za troškove od 200 000 kn po predmetu cca.

Još samo 3 dana do presude EU suda.

Vlada RH se ujedno sprema uzeti mjesto Predsjednika EU Parlamenta.

Udruga Blokirani zahtijeva od Vlade da pokažu da znaju pravnu stečevinu EU, donesite Uredbu, pomozite Hrvatima i dokažite da je pozicija iste figure na mjestu PR savjetnika Vlade i Austrijanaca bila, puka slučajnost, ne namjera.

UDRUGA BLOKIRANI

Related Posts

1 comment

Čl.140. USTAVA RH jasno kaže da se međunarodni ugovori primjenjuju i prije nacionalnih Zakona, a posebice kada su u pitanju ljudska prava (human rights..) tada sukladno čl.20. Ustava RH niti jedan od dužnosnika nije u obvezi “slušati više naloge”.

Leave a reply