Europska komisija opet lupila Španjolsku politiku deložacija po prstima

Europska komisija traži od španjolskog Vrhovnog suda objašnjenja o deložacijama! EU očekuje da i dužnici budu zaštićeni Europskim pravnim normama odn. da se deložacije ne smije provoditi sve dok je parnični postupak otvoren .
Postupak koji uključuje i prigovor prema EU pravosuđu – naravno!

Time mislim da smo sve rekli; hrvatski ovršni zakoni sigurno padaju ; pitanje je vremena.
Mi, Udruga Blokirani, čekamo Ustavni sud Rh da odovori na naš zahtjev, a zatim na EU sudu tražimo pravo na retroktivnost

Bruxelles traži da Španjolska usvoji retroaktivnost prava i preventivnu suspenziju provedbe (deložacija) zbog nepravednih zakonskih uvjeta

GRISELDA PASTOR | dopisnik u Bruxellesu 2014/08/01 – 08:43 CET

Dana 17. srpnja, Europski sud u Luksemburgu donio je novu presudu. Drugu po važnosti, i treću od 2010., kojom se zahtjeva da španjolska vlada osigura potrošačima pravo na “djelotvornu” obranu protiv nepravednih uvjeta kreditnih ugovora ( deložacije)

Poznat je slučaj Sánchez Morcillo (C-169/14), s kojim je EU sud 17.srpnja potvrdio da španjolski sustav čini “gotovo nemogućim ili previše kompliciranim” ostvarivanje prava potrošača priznata europskim zakonima, u slučajevima provedbe ovrhe nad nekretninom
( hipotekarni krediti i nemogućnost plaćaja rata kredita)

Već više od godinu dana EU Komisija proučava španjolsku Reformu, vezano uz slučaj Mohameda Aziza koji je 14. ožujka 2013 postigao potporu suda u Luksemburgu, koji je presudio da je u on ( dužnik) pravu u sporu protiv (banke) Caixa Catalunya.

Jedan od spornih pitanja ( vidi sličnost sa hrvatskim zakonom o ovrhama) , drži EU komisija, jest što Reforma Španjolskih zakona, ostvarena 2013. i dalje ne omoućuje sucima obustaviti ovršni postupak, kao zaštitni i preventivni oblik zaustavljanja deložacije, dok se ne završi pravni postupak prigovora sve do ev. i EU suda.

Također, EU komisija drži spornim odredbu španjolskog zakona o deložacijama koji ne dozvoljava retroaktivnost odluke ,jednom kad je dečožacija provedena.

To je iznimno ozbiljan problem, osuđuju iz Bruxellesa, jer španjolski zakon spriječava da odluke Europskog suda iz Luxembourga budu retroaktivno ispoštovane!

Kombinacija tih dvaju elemenata omogućuje da u praksi španjolske banke zadrže svoju politiku deložacija jer oštećeni, kojima Luksemburg priznaje prava na obranu, nemaju u španjolskom zakonu osnovne alate kojima bi mogli zaštiti svoje domove, kuće i stanove dok je parnica otvorena.

Začarani je to krug koji je izazvao zgražanje u europskim institucijama, gdje se osobito teškom smatra odluka koju je po tom pitanju u lipnju 2013.-te donio (španjolski) Vrhovni sud.

Odluka je to koju Komisija dovodi u pitanje, u smislu da vremensko ograničenje nekog reguliranog europskog prava kao takvo može biti prihvaćeno samo u iznimnim okolnostima,a ne kao redovna praksa.

Izvori konzultirani preko Cadena SER također tvrde da Vrhovni sud ima obavezu konzultirati se s Europskim sudom u Luksemburgu.

IZVOR:http://www.cadenaser.com/internacional/articulo/comision-europea-pedira-explicaciones-desahucios-tribunal-supremo/csrcsrpor/20140801csrcsrint_2/Tes

_______________________________________________
ZAKLJUČAK:

*Poznato vam je da je Udruga Blokirani upozorila Eurospku komisiju na odredbe hrvatskog Ovršnog zakona kojim se – običnim dužnicima – vrši blokada svih računa i imovina rasprodaje za trećine vrijednosti , sistem nepoznat u europskoj pravnoj praksi.
Poveznica na tekst:http://blokirani.org/2014/08/29/udruga-blokirani-obratila-se-medunarodnoj-zajednici-hrvatskoj-ukinuti-status-sigurne-zemlje/

*Poznato vam je da je Udruga Blokirani uputila zahtjev na Ustavni sud RHrvatske za ocjenom ustavnosti hrvatskih ovršnih zakona kao i instituta “stupa srama” apsolutno neprihvatljivih u pravnoj praksi civiliziranih, suvremenih država koje se, od stoljeća prvog više ne bave razapinjanjem svojih građana.
Poveznica na tekst: http://blokirani.org/2014/08/29/udruga-blokirani-obratila-se-medunarodnoj-zajednici-hrvatskoj-ukinuti-status-sigurne-zemlje/

Udruga Blokirani svoje uvjerenje da je na dobrom putu da sruši hrvatski sustav ovršnih zakona temelji na sličnim primjerima iz EU prakse.

Uzmimo za primjer Španjolske zakone i reakciju EU pravosuđa, a držimo na umu da su španjolski ovršni zakoni za milju pitomiji od hrvatskih!

Related Posts

Leave a reply