EU usvojila novi paket Zaštite osobnih podataka

EU USVOJILA NOVI ZAKONODAVNI PAKET ZAŠTITE OSOBNIH PODATAKA!
Što će to značiti po život Hrvata?

Kakvi su rezultati zaštite privatnosti kod građana razvijene građanske svijesti i kod Hrvata?
Loši po Hrvate!
Zašto?
Zagovornici slobode i ljudskih prava ( Zapad)  ističu kako bi se bilo koje javno tijelo prije javne objave privatnih informacija trebali zapitati: «Kojim bi javnim interesima služilo objavljivanje te informacije? Treba li javnost znati za to i to ime? Hoće li saznanje pomoći tom i ostalim građanima u boljem ispunjavanju svoje građanske dužnosti? Kakvu i koju svrhu bi imalo objavljivanje tih podataka?
ŠTO kod nas u Hrvatskoj imamo?
Liste srama blokiranih samozaposlenih obrtnika i malih poduzetnika, kao novi narodni običaj, koji nije čudan nikome ( osim meni i za jos par pojedinaca koje znam!?)
Javno sramoćenje u genima.
Zar to nije indikativno i ne otkriva sasvim novi pogled na sve nas, kao zajednicu? I nimalo ne služi na čast.
Rješenje?
Hrvatska mora zakonom ograničiti postupanje javnih tijela kad je riječ o zaštiti privatnosti, a osobito postupanje s podacima koje javne vlasti predaju privatnim tvrtkama  ( 1 primjer =ove koje od insolventnih Hrvata utjeruju naveliko dugove.) Ja ne znam da ima nijedna zemlja u EU,a ni u zapadnom svijetu koja bi javno predala/prodala moje osobne podatke nekoj privatnoj tvrtci, a da je ja ne bih mogla potom tužiti (državU) i dobiti naknadu štete! A RH ništa. Odnosi se do privatnih života građana kao da ih ne poštuje (bez kao. )


VAŽNO: Pravo na privatnost
s
vakog pojedinca-  zaštićeno je prije svega Ustavom Republike Hrvatske, člankom 35. koji glasi:
„Svakom se jamči štovanje i pravna zaštita njegova osobnog i obiteljskog života, dostojanstva, ugleda i časti.“

1/3 ŠTO NOVI ZAKONODAVNI PAKET EU ZNAČI PO HRVATE? – čija je privatnost u mnogim dužničkim situacijama u Hrvatskoj ozbiljno narušena!

Npr. neprimjereno postupanje djelatnika call centra ( građani RH koji rade za privatne tvrtke (d.o.o.) tipa Eos Matrix ( foto: obuka call centra)
te građana RH koje djelatnici call centra sustavno maltretiraju.
Apsurd je tim veći jer su i mnogi djelatnici call centara u svom privatnom životu “dužni” ili su to njihovi prijatelji i rodbina.
Djelatnici call centra imaju (poslovni) zadatak dovoljno uznemiriti dužnika,  učestalim i upornim pozivanjem u svako doba dana; pričati susjedima da je susjed dužan, zvati poslodavaca dužnika itd..) dovoljno uznemiriti i maltretirati dužnika tako da poklekne i plati više od onog što zakonodavac odredi po OZ )

Navedeno postupanje je u Hrvatskoj potrebno zakonom čim prije urediti.


2/3 ZAŠTITA – TEMELJNO LJUDSKO PRAVO

Zaštita pojedinaca s obzirom na obradu osobnih PODATAKA temeljno je pravo.
Člankom 8. stavkom 1. Povelje Europske unije o temeljnim pravima („Povelja”) te člankom 16. stavkom 1. Ugovora o funkcioniranju Europske unije (UFEU) utvrđuje se da svatko ima pravo na zaštitu svojih osobnih podataka.

Kako bi se osigurala postojana i visoka razina zaštite pojedinaca te uklonile prepreke protoku osobnih podataka unutar Unije, razina zaštite prava i sloboda pojedinaca u vezi s obradom takvih podataka trebala bi biti jednaka u svim državama članicama.


2/3 HRVATSKA MORA ZAKONOM OGRANIČITI OVLASTI PRIVATNIH TVRTKI KOJE SE BAVE UTJERIVANJEM DUGOVA

– Kada osobne podatke obrađuju privatna tijela i takva obrada ulazi u područje primjene ove Uredbe, ova Uredba trebala bi predvidjeti mogućnost da države članice pod posebnim uvjetima zakonom ograniče kada takvo ograničenje predstavlja nužnu i proporcionalnu mjeru u demokratskom društvu ( teška kaznena djela, prijetnja javnoj sigurnosti, pranje novca, djelatnosti forenzičkih laboratorija) ali nigdje ne piše da se to pravo može kršiti kad baka Mara nije platila TV!

Zahtjevi za otkrivanje osobnih podataka koje šalju tijela javne vlasti trebali bi uvijek biti u pisanom obliku, obrazloženi i samo povremeni i ne bi se trebali odnositi na čitav sustav pohrane ili dovesti do međupovezanosti sustavâ pohrane ( u Hrvatskoj gdje će vašim osobnim podacima raspolagati svi, FINA, javni bilježnik, call centar, susjed…)

3/3 KAŽEŠ DA NE ŽELIŠ DA TE ZOVU-NE SMIJU TE VIŠE ZVATI

Privatne tvrtke koje se bave utjerivanjem dugova postoje i u inozemstvu no njihova je djelatnost, za razliku od Hrvatske , regulirana u skladu s demokratskim običajima te zemlje.

Npr.
– U Hrvatskoj – dužnike uznemiravaju dan i noć, cinkaju susjedima, pišu poslodavcima, krše kaznene zakone, uništavaju privatan mir i psihičku stabilnost. Lome dužnicima živce s ciljem dobiti proviziju na dug.
– Na Zapadu  –
ukoliko Vi kao dužnik, nakon prvog poziva, pismenim putem obavjestite “tvrtku koja je kupila Vaš dug” da ne želite da Vas se više zove –
oni Vas više ne smiju zvati! Njihov prvi poziv smije biti samo u vrijeme kad je sigurno da vas se ne uznemirava.
Insolventne građane na Zapadu nitko i ne “prodaje” tvrtkama za utjerivanje dugova; njih normalna država oslobodi od obveza jer ne možeš plaćati više od onoga koliko dohoduješ- privređuješ!
Normalni pravni i ekonomski princip kojeg nikako dokazati u Hrvatskoj korumpiranoj zajednici!

S poštovanjem,
Miriam Kervatin ( projekt Deblokada Hrvatske)

 

DODATNO, korisne info:

– U Hrvatskoj se zaštitom osobnih podataka bavi AZOP
Možete ispuniti zahtjev za zaštitom prava

– Kazneni zakon, čl. 140 nametljivo ponašanje

Related Posts

Leave a reply